Ce băutură este cea mai bună pentru hidratare? Indiciu: nu este apa

Un studiu recent schimbă tot ce știai până acum despre hidratare. Când îți este sete și ai nevoie de o băutură, apa este prima alegere. Cel mai recent studiu demonstrează că simplul H2O nu este cea mai hidratantă băutură, susțin cercetătorii Universității St. Andrews din Scoția, citați de CNN.

Apa nu este suficientă, o altă băutură face treaba mai bine

hidratare jpg

 Cercetătorii au descoperit că, deși apa, atât plată, cât și carbogazoasă, hidratează destul de bine corpul, băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună, menținându-ne hidratați pe o perioadă mai lungă de timp.

Motivul are legătură cu modul în care corpurile noastre răspund la diferite băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină din cadrul Universității St. Andrews și autor al studiului.

Un factor este volumul băuturii: cu cât bei mai mult, cu atât băutura trece mai repede din stomac în fluxul sanguin, unde poate dilua fluidele din corp și te hidratează.

Laptele este mai hidratant decât apa

Celălalt factor care influențează eficiența de hidratare a unei băuturi ține de compoziția nutritivă a acesteia.

De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa, deoarece conține lactoză, puține proteine și grăsimi, care încetinesc evacuarea lichidului din stomac și permit menținerea hidratării pe o durată mai lungă.

Laptele conține și sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism, rezultând într-o producție redusă de urină.

Același lucru se aplică soluțiilor de rehidratare orală folosite pentru tratarea diareei.

Acestea conțin mici cantități de zahăr, sodiu și potasiu, care ajută și ele la reținerea apei în organism.

Cuvântul pentru zahăr: moderație

În schimb, situația se complică atunci când băuturile conțin zahăr.

Băuturile cu zahăr concentrat, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante ca băuturile mai puțin îndulcite.

Acestea pot sta mai mult timp în stomac și se golesc mai lent în comparație cu apa, dar odată ce ajung în intestinul subțire, concentrația lor ridicată de zahăr este diluată printr-un proces fiziologic numit osmoză.

Acest proces „trage” apa din corp în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile din aceste băuturi. Și, tehnic vorbind, orice se află în intestin este considerat în afara corpului.

Sucurile și băuturile carbogazoase nu doar că sunt mai puțin hidratante, dar aduc și zaharuri și calorii suplimentare care nu oferă senzația de sațietate pe care o aduc alimentele solide, explică Melissa Majumdar, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

În ce măsură hidratează berea sau cafeaua

Alcoolul acționează ca un diuretic, determinând corpul să elimine mai multă urină, astfel încât hidratarea băuturilor alcoolice depinde de volumul total al băuturii.

„Berea va produce o pierdere de apă mai mică decât whisky-ul, deoarece bei mai mult lichid cu berea”, explică Maughan.

„Băuturile alcoolice tari deshidratează, în timp ce băuturile alcoolice diluate nu o fac.”

În cazul cafelei, hidreatează în funcție de cantitatea consumată. O cafea obișnuită cu aproximativ 80 de miligrame de cofeină este aproape la fel de hidratantă ca apa, potrivit cercetărilor lui Maughan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net