De ce să nu iei pastilele niciodată cu lapte. Care sunt riscurile la care te expui dacă obișnuiești să faci acest lucru
Atunci când luăm pastile, majoritatea dintre noi știe deja că alcoolul sau grepfrutul trebuie evitate pentru a nu afecta eficiența medicamentelor. Însă un studiu recent dezvăluie că trebuie să fim la fel de precauți și cu produsele lactate. Cercetătorii au descoperit că anumite antibiotice administrate pe cale orală, precum cele din clasa fluorochinolonelor și tetraciclinelor, își pot pierde din eficacitate dacă sunt consumate împreună cu lapte, brânză sau iaurt.
Antibioticele trebuie absorbite în fluxul sanguin pentru a funcționa corect, însă lactatele pot interfera cu acest proces. De exemplu, ciprofloxacina, un antibiotic utilizat pentru tratarea unor afecțiuni precum pneumonia sau gonoreea, a fost analizată într-un studiu citat de Live Science. Rezultatele au arătat că atunci când este luată cu lapte, nivelul acestui antibiotic în sânge scade cu 30-36%, comparativ cu administrarea lui cu apă.
Această interacțiune este cauzată de calciul din lapte și alte lactate, care se leagă de antibiotice în tractul digestiv, reducând astfel absorbția acestora în organism. Însă problema nu afectează toate tipurile de antibiotice. Efectul este mai pronunțat la anumite medicamente, precum cele din familia tetraciclinelor și fluorochinolonelor, dar mai puțin la altele.
„Pacienții ar trebui să ia antibioticul cu două ore înainte sau la șase ore după ce au consumat produse lactate"
Pentru a preveni această problemă și pentru a asigura eficiența tratamentului, medicii recomandă un interval de timp între administrarea antibioticelor și consumul de lactate. "Pacienții ar trebui să ia antibioticul cu două ore înainte sau la șase ore după ce au consumat produse lactate, pentru a evita reducerea absorbției acestuia", explică Anastasiya Shor, profesor la Touro College of Pharmacy din New York.
Pe lângă lactate, ar trebui să fim atenți și la alte surse de calciu și magneziu, precum antiacidele pentru arsuri la stomac sau suplimentele alimentare, care pot avea același efect negativ asupra antibioticelor. Astfel, este esențial să urmăm cu atenție instrucțiunile medicului și să luăm măsuri simple pentru a ne asigura că tratamentul funcționează așa cum trebuie.