De ce este bine să mănânci lactate, după ce au expirat. Mihaela Bilic: „Așa arată frigiderul meu”

Renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit într-o postare pe pagina sa de Facebook că obișnuiește să consume produse lactate chiar și după ce au expirat, menționând că preferă să le achiziționeze din secțiunea cu preț redus și vânzare accelerată a magazinelor.

Medicul Mihaela Bilic confirmă că mănâncă iaurturi expirate FOTO: Arhivă Personală/FB
Medicul Mihaela Bilic confirmă că mănâncă iaurturi expirate FOTO: Arhivă Personală/FB

„În weekend am sărbătorit Ziua Copilului și Ziua Internațională a Laptelui. Cu această ocazie, vreau să confirm că mănânc produse lactate chiar și după ce au expirat. Mai mult, le cumpăr din frigiderul cu preț redus și vânzare accelerată. Așa arată frigiderul meu”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook, atașând și o fotografie.

Postarea Mihaelei Bilic s-a viralizat

Postarea medicului nutriționist a primit sute de aprecieri, numeroase persoane confirmând că și ele consumă produse lactate după expirarea termenului de valabilitate.

„Am vizionat în Franța un documentar care arăta că iaurtul poate fi consumat fără probleme și la trei săptămâni după data înscrisă pe ambalaj, fără modificări de gust sau consistență”, a comentat un utilizator.

„Consider că orice derivat al laptelui poate fi consumat după termenul de garanție, în funcție de producător. Totuși, laptele propriu-zis expiră exact la data menționată”, a adăugat altcineva.

„Și eu consum kefir, iaurt și brânză cu termen depășit de multe zile... Pot confirma că sunt la fel de gustoase”, a scris un alt cititor.

„Pe toate ambalajele scrie clar <Best before>, adică <cel mai bun înainte de...>. Dacă ar scrie <A nu se consuma după data de...> ar fi altceva. Deci, lumea să nu mai fie panicată și să îndrăznească să cumpere alimente după data scrisă pe ambalaj”, a transmis un alt urmăritor.

Iaurtul expirat nu trebuie aruncat

Într-o postare anterioară, dr. Bilic a susținut că iaurtul expirat nu trebuie aruncat.

„Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider. Am făcut trecerea de la <data limită de consum> la <recomandat a se consuma înainte de> pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente.

Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală, iar noi dorim să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile pentru a evalua calitatea iaurtului, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”, a explicat Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la retailerul britanic COOP.

Beneficiile iaurtului fermentat sunt multiple

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum chiar și la trei săptămâni după data de expirare, singura modificare fiind un gust mai acrișor. De asemenea, iaurtul fermentat are un efect probiotic accentuat, conținând mai multe colonii de lactobacili benefici pentru sănătate.

„De dragul siguranței alimentare, am ajuns să sterilizăm excesiv mâncarea, în timp ce corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice pentru a-și reîntregi flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. Produsele care fermentează și ajung să fie stricate demonstrează că nu sunt ultra procesate și pline de conservanți”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
449511188 886549006839280 8344282868118880317 n jpg
image
image
image
image
image
image
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net