Lista celor 20 de antibiotice care pot fi eliberate fără reţetă. „Atenție, nu sunt la liber”

Ultima actualizare:

Doar 20 de antibiotice figurează în lista celor care pot fi eliberate, în regim de urgenţă şi în doze pentru doar 48 de ore, din farmacie, fără reţetă. Produsele din listă nu sunt însă „la liber”, precizează farmaciştii citaţi de adevarul.ro.

image

Un ordin apărut cu doar câteva zile în urmă, emis de Ministerul Sănătăţii, reglementează condiţiile în care farmaciştii pot să le elibereze clienţilor anumite antibiotice şi în lipsa unei reţete.

Este vorba doar de situaţiile în care pacientul nu a reuşit să ajungă la medic, iar lista antibioticelor care pot fi eliberate, în funcţie de problema medicală expusă, cuprinde doar 20 de denumiri internaţionale. Chiar şi aşa, sunt voci care au pus problema dacă în acest fel nu se încurajează consumul de antibiotice, şi aşa prea mare în ţara noastră. Un răspuns a venit de la secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol. 

„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca acele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic”, a declarat Adriana Pistol, citată de News.ro.

Ce probleme au sesizat farmaciştii

Ordinul, consideră farmaciştii, a fost făcut în grabă, pentru că încă mai sunt aspecte rămase nediscutate cu specialiştii, cum ar fi:

Până la mijlocul lunii martie, când va fi gata baza de date, medicamentele se vor elibera „în orb”, pacientul declarând sub semnătură că nu merge să ia şi din altă farmacie doza de urgenţă, dar fără să poată fi verificat. Sau poate trimite alt membru al familiei, aşa cum atrage atenţia medicul de familie Mihai Ungureanu: „Îşi adună toţi membrii familiei şi-i trimite la trei-patru farmacii şi a făcut cutia, dacă pacientul consideră că are nevoie de antibiotic. Nefiind o bază de date pregătită, nici de raportat nu se pot raporta în timp real astfel încât în momentul în care se duce la altă farmacie să vadă că el n-a mai luat. Pentru că declară pe proprie răspundere, dar la următoarea farmacie trece un alt membru al familiei”.

image

Pe de altă parte, rămâne în aer o altă problemă: cum te asiguri că pacientul se va adresa medicului după 48 de ore, astfel încât să nu rămână doar cu doza pentru două zile. Din acest motiv, consideră farmacistul Luiza Drăgoi, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt, ar fi fost mai potrivită o reglementare care să permită eliberarea de antibiotice pentru 72 de ore, scăzând astfel riscul dobândirii rezistenţei la antibiotice.

De asemenea, subliniază Drăgoi, antibioticul nu va fi eliberat doar pentru că o persoană solicită acest lucru, ci farmacistul trebuie să constate această nevoie. „Nu sunt la liber. Nu vine pacientul şi spune: «Bună ziua, doamnă, vreau să iau şi eu doza de urgenţă, că vreau să am acasă!». Nu există aşa ceva, nu se dă. În schimb, dacă vine şi spune - «Doamnă, nu mai pot, mă doare măseaua», sau «Am frison, infecţie urinară, urinez des», «Am un abces dentar», ce putem noi să constatăm, atunci vedem ce anume din lista respectivă se poate preta şi asta îi dai, pentru două zile. Cu recomandarea să meargă la medic, evident”, a explicat Luiza Drăgoi.

Care sunt medicamentele din listă

Cele 20 de medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 de ore şi în lipsa reţetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 de antibiotice şi antifungice de uz sistemic. Lista celor 20  de medicamente este:

1. AMOXICILLINUM*

2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*

3. AMPICILLINUM*

4. CEFADROXILUM*

5. CEFALEXINUM*

6. CHLORAMPHENICOLUM*

7. CLARITHROMYCINUM*

8. CLINDAMYCINUM*

9. DOXYCYCLINUM*

10. ERYTHROMYCINUM*

11. METRONIDAZOLUM oral*

12. NITROFURANTOINUM*

13. OXACILLINUM*

14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*

15. SULFAFURAZOLUM*

16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*

17. SULTAMICILLINUM*

18. TETRACYCLINUM*

19. TINIDAZOLUM*

20. NYSTATINUM*

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net