Ce beneficii îţi aduce hrana de post

Ultima actualizare:
Postul este binevenit la fiecare sfârşit de sezon. (Foto: Click!)
Postul este binevenit la fiecare sfârşit de sezon. (Foto: Click!)

Postul este considerat de nutriţionişti o bună dietă de detoxifiere a organismului, necesară la sfârşitul fiecărui sezon.

„Oboseala, apatia, migrenele, insomniile sau starea de iritare, urmată de creşterea nivelului tensiunii arteriale sunt semnale clare că trebuie să schimbi regimul alimentar pentru un anumit interval de timp. De fapt, pentru a fi în formă, tot timpul anului, în fiecare săptămână, trebuie să alegi măcar o zi în care să renunţi la alimentele bogate în toxine, cum sunt cele de origine animală şi să mănânci doar fructe şi legume", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.


    Postul este binevenit la fiecare sfârşit de sezon. (Foto: Click!)
Postul este binevenit la fiecare sfârşit de sezon. (Foto: Click!)

Există numeroase studii care se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sărurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală. Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum: nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.

Carbohidraţii sunt surse de energie

Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp mai ales în timpul postului. Alege în special alimentele nerafinate, cum sunt fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinale şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.

Alege grăsimile bune

Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi grăsimi „bune" (cele nesaturate), pentru că acestea ajută organismul să asimileze vitaminele : A, D, E şi K. De aceea, în timpul postului înlocuieşte grăsimile „rele"(din preparatele de tip fast food şi din produsele de patiserie) cu grăsimi sănătoase pe care le iei din uleiurile vegetale (de măsline, de floarea-soarelui, de rapiţă, de porumb sau de in). De asemenea, este indicat să consumi, o dată pe zi, la alegere, o mână de nuci, de seminţe de floarea-soarelui, de migdale sau de fistic, neprăjite. Grăsimile ajută în procesul de coagulare a sângelui, în reglarea tensiunii arteriale, prevenind astfel infarctele şi accidentele vasculare cerebrale.

În timpul postului, când urmezi o dietă restrictivă, îţi poţi lua necesarul de elemente nutritive consumând zilnic câte trei porţii de fructe :curmale, smochine, stafide, citrice, prune uscate şi mere. În schimb, persoanele care suferă de diabet trebuie să consume doar citrice.

De asemenea, din dieta de post nu trebuie să lipsească broccoli, ceapa, morcovii, ridichile, sfecla şi usturoiul, tonice dovedite pentru inimă, ficat, stomac şi pentru rinichi. Ele conţin mult potasiu, seleniu, calciu şi o cantitate semnificativă de vitamina C .

Este important să ştii!

Transpiraţia abundentă şi gustul amar în timpul dimineţii sunt semne că ai început să elimini toxinele.

În zilele cu dezlegare la peşte alege peştele gras, cum ar fi : somonul, tonul proaspăt sau din conservă şi sardinele conservate.

Reţeta săptămânii

Mâncărică de „giganţi" la cuptor

Ingrediente: 5 ceşcuţe cu „giganţi", adică boabe albe de fasole foarte mare, 2-3 fire de ţelină, 2 morcovi, 1 linguriţă de boabe de piper, 1ceaşcă şi jumătate de ulei, 4 cepe mari tocate, 1căpăţână de usturoi tăiat mărunt, sare şi piper după gust, 1 legătură de mărar tăiat mărunt, 1 ceaşcă de bulion sau 6 roşii, frunze de salată pentru garnitură.

Preparare: Se pune fasolea la fiert şi se schimbă apa de două ori în timpul fierberii; se adaugă ţelina, morcovul tăiat, piperul şi se lasă să fiarbă fasolea pe jumătate. Apoi se scurge fasolea de apă şi se aşază într-o cratiţă. Separat se căleşte ceapa, se adaugă bulionul sau roşiile decojite, date pe răzătoare, usturoiul, sarea şi piperul, lăsând sosul să se lege bine. În final, se adaugă mărarul în acest sos, care se răstoarnă în cratiţa cu fasole. Deasupra se toarnă uleiul, se presară sarea şi piperul şi cratiţa se pune în cuptor pentru 50 de minute. Fiecare porţie se serveşte asezonată cu frunze de salată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net