Ce boli se ascund în spatele gingiilor vineții. Când trebuie să mergeți la medic

Schimbarea culorii gingiilor nu este ceva neobișnuit, pe parcursul vieții. Este important să știți că numeroase afecțiuni au ca simptom schimbarea culorii gingiilor, motiv pentru care medicii recomandă un consult de specialitate în cel mai scurt timp după ce observați ceva suspect.

Mergeți la stomatolog imediat ce observați schimbarea culorii gingiilor
Mergeți la stomatolog imediat ce observați schimbarea culorii gingiilor

Mulți oameni constată, la un moment dat, că gingiile lor capătă o nuanță vineție. O vizită la medicul stomatolog este indicată în acest caz, pentru că, deși pare ceva banal, această modificare poate ascunde afecțiuni grave.

De foarte multe ori poate fi vorba de gingivită, o afecțiune adesea cauzată de placa bacteriană acumulată din pricina igienei dentare deficitare. Există însă și alte posibile cauze, explicate pe înțelesul tuturor de medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Care este culoarea normală a gingiei?

Medicul stomatolog Sorina Stroe spune că o gingie sănătoasă, fără inflamații și în absența unor afecțiuni generale, are culoarea roz deschis, dar poate varia în funcție de fiecare individ, fiind în strânsă legătură cu pigmentarea cutanată (culoarea pielii).

”Există o colorație maronie, fiziologică, a gingiei dată de melanină, pigmentul brun responsabil de colorația normală a pielii, a gingiei. Acest pigment este prezent la toți indivizii, fiind în cantitate crescută la persoanele de culoare la care se observă o colorație melanică a gingiei”, spune dr. Sorina Stroe.

Cum se schimbă culoarea gingiei în cazul gingivitei

Gingivita reprezintă inflamația gingiei, cauzată de cele mai multe ori de placa bacteriană acumulată din pricina igienei dentare deficitare. ”Când avem gingivită, care reprezintă inflamația gingiei, culoarea acesteia se modifică din roz deschis în diferite nuanțe de roșu, în funcție de perioada de inflamație: roșu aprins, în gingivita acută, până la roșu cărămiziu, la gingivita cronică sau chiar parodontită marginală cronică profundă. Aceasta din urmă reprezintă stadiul următor al gingivitei, etapa de agravare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum se modifică culoarea gingiei în cazurile de diabet, leucemie sau anemie

Specialistul avertizează că numeroase afecțiuni generale, precum diabetul, leucemia, anemia și alte boli sangvine, pot cauza modificări de culoare a mucoasei orale, inclusiv la nivelul gingiei.

Prezența unei gingii roșii poate ridica suspiciunea unei boli sistemice. Culoarea poate varia de la roșu aprins la roșu violet în diabet și leucemie. La polul opus, o gingie palidă, albicioasă poate să apară în anemie.

La pubertate, gingia este roșie, sângerândă

„Stări fiziologice precum pubertatea, sarcina, menopauza pot produce modificări la nivelul gingiei din cauza nivelului de hormoni. În timpul perioadei de pubertate, gingia este roșie, sângerândă, crescută, aceasta datorându-se și inflamației cauzate de acumularea de placă bacteriană”, explică specialistul.

Femeile gravide adeseori prezintă inflamația gingivală, cunoscută sub numele de gingivită de sarcină de culoare roșie. În unele cazuri, gingiile pot acoperi coroana dinților.

Alergii la medicamente, intoxicații sau lucrări protetice nepotrivite

Gingiile își pot schimba culoarea și în cazul unor alergii la medicamente, alimente sau gumă de mestecat.

De asemenea mai putem avea de-a face și cu intoxicații cu substanțe precum mercur, cupru în care gingiile prezintă pete violet, brune.

Modificări gingivale de culoare pot apărea și în cazul lucrărilor protetice incorect adaptate la nivelul coletului dintelui. În cazul unor astfel de situații, pacientul trebuie să știe că rezolvarea vine odată cu îndepărtarea și refacerea lucrărilor protetice.

Ca de obicei, este important să ne prezentăm regulat la controale pentru a identifica orice problemă în stadiu incipient sau chiar a o evita!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

Carmen Bruma face sport
înșelat jpg
bogdan ioan la vocea  jpg
frontB jpg
barbat care ii ofera iubitei un buchet de flori de valentines day jpeg
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
constantin iacoban jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
frontB jpg
1 dragobete jpg jpeg
baza fotoliu (captura video) jpg
Moscheea din Malatya jpg
FotoJet (2) jpg