Secretul dinților albi. Cum e bine să bei băuturile colorate ca să-ți protejezi dantura

Ultima actualizare:

    Băuturile colorate se beau cu paiul, dacă vrei să ai dinții albiFoto:romaniatv.net
Băuturile colorate se beau cu paiul, dacă vrei să ai dinții albiFoto:romaniatv.net

Cu toții ne dorim dinți albi ca laptele și strălucitori, la fel ca în reclame. Și e posibil să-i obținem în cabinetul stomatologic sau chiar acasă. Important este cum avem grijă de ei după. Iată secretul dinților albi dezvăluit de medicul Sorina Stroe.

Albirea dentară este unul dintre cele mai cunoscute și mai în vogă procedee de estetică dentară, fie că o realizăm acasă ori în cabinetul stomatologic.

Cât de mult durează însă efectul, cum se realizează acest tip de tratament, la ce rezultate trebuie să ne așteptăm și ce putem face pentru a le menține pe termen cât mai lung?  

„Albirea dentară este o procedură la mare căutare, așa cum orice îmbunătățire în plan estetic ne face să fim mai siguri pe noi, astfel având rezultate mai bune în toate domeniile vieții noastre. Albirea se poate realiza fie acasă, fie în cabinetul medicului stomatolog”, explică medicul Sorina Stroe

Albirea dentară se poate face acasă

Acasă, albirea dentară se realizează cu ajutorul unor gutiere în care vom aplica gelul de albire sau care vin prefabricate cu gelul inclus. Pacientul aplică gutierele zilnic, câteva ore, timp de 1-2 săptămâni.

În principiu, acest proces se încheie atunci când pacientul este mulțumit de rezultat.


    Medicul stomatolog Sorina Stroe spune că dinții pot fi albiți și acasă, cu gutiere
Medicul stomatolog Sorina Stroe spune că dinții pot fi albiți și acasă, cu gutiere

Pe perioada tratamentului de albire pot apărea sensibilități dentare ușoare. Dacă acestea se intensifică, atunci este cazul să discutăm cu medicul dentist curant.

De altfel, întotdeauna e bine să cerem sfatul dentistului pe acest subiect.

Ce tip de albire este bine să evităm

Potrivit stomatologului, sunt de evitat produsele ce se găsesc pe piață sub formă de benzi, pixuri și chiar sisteme de albire acasă cu mini lămpi de intensificare.

Pe aceste produse, în marea lor majoritate, nu sunt specificate concentrația și tipul susbstanței de albire utilizate.

”Acesta este motivul pentru care eu nu recomand utilizarea lor. Mai mult decât atât, am întâlnit mulți pacienți care, după ce au folosit astfel de sisteme, au rămas cu sensibilități care s-au menținut pe termen lung. Nu mai puteau să consume lichide calde/reci/acidulate”, adaugă Sorina Stroe.

Albirea dentară în cabinetul medical

Albirea în cabinet se face într-o singură ședință care durează maximum o oră, în funcție de concentrația produsului. Ea poate fi făcută cu sau fără laser, acesta având rolul de a intensifica acțiunea gelului. 

„Prefer întotdeauna să mențin așteptări realiste în rândul pacienților mei. De aceea, le explic de fiecare dată că nu putem avea garanția exactă a câte nuanțe se vor albi dinții post tratament. Statistic, cu cât pacienții sunt mai tineri (ceea ce înseamnă că structura internă a dinților, a canaliculelor dentinare este mai largă și permite ajungerea gelului de albire cât mai în profunzime), cu atât rezultatele sunt mai evidente. Însă, cu cât înaintăm în vârstă, aceste structuri interne dentare suferă modificări, se strâmtează, permițând astfel mai puțin gelului să ajungă în profunzime, dând un efect mai puțin evident”, explică medicul stomatolog.

Cât se menține rezultatul

Albirea dentară nu este un proces pe viață. În timp, dinții se vor colora. Durata de viață a rezultatului depinde mult de obiceiurile pacientului.

Dacă este fumător, dacă consumă cafea sau ceai. Toți aceștia sunt factori care contribuie la scăderea timpului de menținere a rezultatului.

Ce facem după tratamentul de albire

Esențial după un tratament de albire dentară, indiferent că a fost făcut acasă ori în cabinet, este să nu consumăm lichide colorate timp de șapte zile.

Procesul de albire este în fapt un proces de deshidratare a dintelui. În urma albirii, în următoarele câteva zile, dinții se rehidratează din salivă. Sigur că dacă acolo întâlnim agenți coloranți, rezultatul va avea de suferit. Practic, considerăm rezultatul stabil la șapte zile post tratament.

Atenție! Vinul alb este galben ca și nuanță, să nu ne lăsăm păcăliți de denumiri.

Băuturile colorate se beau cu paiul

Potrivit dentistului, cine dorește să aibă dinți albi trebui să bea cafeaua/ceaiul sau lichidele colorate cu paiul, inclusiv vin.

În felul acesta se evită contactul lichidulul cu partea din față a dintelului. Și sosul de roșii colorează, astfel că după masă este bine ne spălăm pe dinți, iar dacă nu suntem acasă să ne clătim gura cu apă.  

Citește și: 

6 sfaturi ca să ai dantura albă şi strălucitoare

Vrei dinţi albi? Uite ce trebuie să mănânci! Ciocolata neagră e unul dintre aliaţii neaşteptaţi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net