Ce cafea ne recomandă specialiştii
În cazul consumatorilor de cafea, creşterea nivelului de colesterol „rău”se datorează cafestolului, un compus care apare în compoziţia acesteia când licoarea îndrăgită şi foarte gustoasă, dar nesănătoasă este preparată prin încălzire treptată (tip expresso sau cafeaua la ibric).
Specialiştii olandezi au constatat că un consum constant de cinci ceşti de cafea pe zi, timp de o lună, cresc nivelul colesterolului cu 7%. Nutriţioniştii europeni însă ne sfătuiesc să optăm pentru cafeaua preparată prin opărire şi nu prin fierbere, deoarece când se încălzeşte, cafeaua eliberează doi compuşi-gasol şi cafestol, substanţe nocive pentru sănătate.
La fel de periculoasă pentru creşterea colesterolului este şi cafeaua decofeinizată care conţine atât substanţele chimice rămase după procesul de decofeinizare, cât şi cafestol. Preparată prin opărire şi acest sortiment de cafea este mult mai sănătos. Pentru a-i spori savoarea, consumatorii de cafea decofeinizată pot adăuga în fiecare ceaşcă puţină scorţişoară, condiment care poate să combată efectele nocive.