Ce e bine să ştii despre insuficienţa cardiacă

image

Prima cauză de internare în spital, insuficienţa cardiacă afectează în mod semnificativ calitatea vieţii şi, în formă agravată, poate duce la moarte subită. De aceea, e foarte important să fie depistată şi tratată la timp. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Această boală cronică este cauzată de pierderea capacităţii inimii de a-şi efectua normal funcţia de pomparea sângelui spre organe şi ţesuturi, pentru a susţine funcţionarea acestora. În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin oxigen şi substanţe nutritive din sânge. Pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe. Conform studiilor, 4,7% din populaţia României suferă de insuficienţă cardiacă. Vârsta medie a pacienţilor (ponderea bărbaţilor este mai ridicată) este 75-80 ani. Totuşi, această patologie apare şi la pacienţi mai tineri, care suferă de cardiomiopatie, o boală genetică care afectează funcţia musculară a inimii.

  • Simptomele sunt deseori asociate altor afecţiuni. Principalele simptome ale insuficienţei cardiace sunt lipsa de aer la efort (în stadiile avansate, aceasta apare şi în repaus) şi edemele (umflarea picioarelor, dar şi edeme pulmonare sau abdominale). Simptomele depind şi de tipul de insuficienţă cardiacă. Insuficienţa cardiacă stângă se manifestă prin dispnee (lipsa de aer), care se agravează la efort, uneori însoţită de tuse. În cazul insuficienţei cardiace drepte simptomul este umflarea picioarelor şi a gambelor, datorită excesului de apă. Alte semne de boală sunt creşterea în greutate (legată de retenţia de apă şi sare în organism), oboseala, tusea, scăderea apetitului, durerea în piept la pacienţii cu boală coronariană, palpitaţiile la cei cu probleme de ritm cardiac, dar şi nicturia (necesitatea de a urina în timpul nopţii), ameţeala şi problemele de concentrare. 
  • De ce apare? Cauzele cele mai des întâlnite sunt infarctul miocardic şi hipertensiunea arterială. Este foarte important să ştii că orice boală cardiovasculară poate să se complice, în lipsa tratamentului adecvat, cu insuficienţă cardiacă. În majoritatea cazurilor există chiar multiple cauze şi identificarea rapidă a acestora este esenţială pentru prescrierea de tratamente specifice şi ameliorarea prognosticului: boala cardiacă sistemică, valvulopatiile, cardiomiopatiile, anomalii genetice ale inimii, aritmiile. 

«Boala afectează 10% dintre cei peste 65 de ani»

image
Dr. Andrada Bogdan, medic specialist Cardiologie, Spitalul Clinic Sanador

Insuficienţa cardiacă, boală care afectează între 6 şi 10% dintre persoanele peste 65 de ani, apare atunci când inima nu mai este capabilă să menţină un debit cardiac adecvat astfel încât să satisfacă nevoile organismului. Apare ca rezultat a unor afecţiuni, precum: boală a vaselor coronare care irigă muşchiul inimii (îngustări sau infarct), boală a muşchiului inimii (cardiomiopatii), boli valvulare, hipertensiune arterială sau aritmii. Manifestările clinice sunt variabile, adesea cu dificultate respiratorie, oboseală excesivă şi edeme gambiere. La aceste simptome se adaugă dureri toracice, palpitaţii, stare de rău general până la pierderea stării de conştienţă. Pacienţii prezintă o limitare progresivă a capacităţii de exerciţiu fizic. Nediagnosticată, boala se poate agrava progresiv, iar dacă ajunge în fază terminală, evoluţia negativă devine ireversibilă. Boala se poate diagnostica pe baza istoricului pacientului, a simptomelor sale, a examinării fizice, şi se confirmă în urma explorărilor paraclinice care includ ECGul, ecocardiografia şi analizele biologice, în special dozarea BNP/NT-proBNP.

Tratamentul se adresează cauzelor ce au determinat această stare (coronarografie şi revascularizare miocardică, înlocuire valvulară, tratamentul aritmiilor cardiace, tratamentul tensiunii arteriale) precum şi ameliorării hemodinamicii inimii pentru obţinerea unui debit cardiac adecvat (tratament medicamentos). În anumite situaţii, pacienţii pot beneficia de implantul unui stimulator cardiac special (terapie de resincronizare), de implantarea unui dispozitiv de asistare ventriculară sau se poate efectua inclusiv transplant cardiac.

anamaria prodan si ionela prodan
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
kate middleton
Alexandra Dinu Mario Mutu Adi Mutu (colaj Click!)
Melania şi Donald Trump
politia rutiera 0 jpeg
cub octavia geamanu marian ionescu png
antonia 2 1280x720 1 jpg
captura Mihai Tudose Facebook Conferinta
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
atac cinernetic hacker jpeg
Printesa Charlene de Monaco FOTO EPA-EFE
Anastasia Radzinskaya jpg