Ce este şi ce poate trata homeopatia
Homeopatia este o metodă de tratament inventată cu sute de ani în urmă, care foloseşte preparate foarte diluate de origine minerală, vegetală sau animală. Spre deosebire de alte tipuri de medicină, unde e vizată doar boala sau simptomul, aici organismul e tratat ca un tot unitar. Totuşi, la unii funcţionează, la alţii nu.
Principiul pe baza căruia funcţionează acest tip de medicină este cel al similitudinii. Adică o substanţă care provoacă un grup de simptome unui individ sănătos poate vindeca o persoană bolnavă la care se manifestă aceleaşi simptome, dacă este administrată o doză infimă de substanţă.
„Remediile homeopate sunt în mai multe tipuri de diluţii. Unele sunt mai concentrate, altele atât de diluate încât nu mai rămâne nimic din substanţa activă. Chiar şi acestea au efect pentru că sunt formate din apă cu o anumită structură moleculară, care transmite un semnal energetic în celule. Ce efect poate avea o bobiţă în organism? Ea transmite celulei informaţia că trebuie să schimbe ceva. E primul pas spre vindecare”, explică dr. Manuela Udrea, medic specialist medicină generală, holistică, cuantică şi integrativă, cu supraspecializare în homeopatie.
Industria homeopatiei a ajuns să valoreze trei miliarde de dolari în ultimul deceniu. Este practicată de peste 400.000 de medici şi acceptată de peste 450 de milioane de persoane la nivel mondial. Sătui de medicamentele de sinteză, care vindecă pe o parte, dar pot avea efecte adverse pe altă parte, mulţi caută remedii mai blânde. Cele homeopate sunt lipsite de toxicitate, nu au efecte secundare, nu dau dependenţă. Ele stimulează tendinţa naturală de autovindecare a organismului.
Tratamentul este personalizat
Sunt foarte multe aspecte care se iau în calcul atunci când se prescrie o schemă de tratament. La prima consultaţie, medicul homeopat te supune unui adevărat interviu, analizând simptomele bolii în contextul stării generale a organismului (fizic şi emoţional).
În homeopatie nu se tratează neapărat boala, ci omul. Pentru aceeaşi problemă de sănătate, două persoane pot primi remedii diferite.
De ce la unii nu are efect?
“Pentru că organismul lor nu este pregătit”, explică specialistul clinicii Quantica 720. S-au obişnuit cu medicamente de sinteză, puternice, iar organismul nu mai e atât de „sensibil” la forme mai fine de tratament. O soluţie ar fi urmarea unei cure complete de detoxifiere înainte de începerea tratamentului homeopat. Efectul placebo are şi el un rol important.
„Dacă eşti convins că te faci bine doar stând la soare, de pildă, ai şanse mari să te faci bine. Mintea te ridică, mintea te coboară. Dar nu e suficient”, adaugă dr. Manuela Udrea.
Cui este recomandată
Homeopatia este indicată femeilor însărcinate, ştiut fiind faptul că lista medicamentelor clasice permise în sarcină e restrânsă.
Apoi copiii sunt cei care răspund cel mai bine la tratament. De altfel, medicii recomandă ca înainte de a-i obişnui cu pastile puternice, de sinteză, să le dai remedii homeopate.
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în: migrene, acnee, dermatită atopică, sindromul colonului iritabil, gastrită, ulcer, infecţii urinare recidivante, boli ginecologice, vasculare, autoimune, depresie etc.