Ce fac când copilul are febră?
Febra nu e o boală, ci un simptom al unei infecţii, inflamaţii, intoxicaţii sau a unei alte boli. De cele mai multe ori este însoţită şi de frisoane, senzaţia de piele de găină, roşeaţă sau transpiraţie.
Prin acestă reacţie, organismul încearcă să se apere în faţa bolii (răceală, gripă, otită, bronşită, pneumonie, tuberculoză, toxiinfecţii alimentare, gastroenterită, infecţii urinare, răni infectate, insolaţie, cancer sau leucemie). Astfel, febra reprezintă doar un simptom al uneia dintre afecţiuni şi pentru o bună funcţionare a organismului ea trebuie scăzută. În caz contrat, febra poate îngreuna circulaţia şi funcţiile inimii.
Sfaturi de urgenţă
- Măsoară-i temperatura în mod regulat şi în primă fază administrează-i siropuri antitermice, pe bază de acetaminofen si ibuprofen, la intervale de 4-6 ore. Vorbiţi cu pediatrul şi faceţi o programare.- Îmbracă-l cu haine cât mai subţiri pentru a-l ajuta să elimine transpiraţia;- Aeriseşte-i permanent camera;- Evită alimentele bogate în grăsimi, care sunt greu de digerat (febra scade funcţionarea normală a stomacului, reducând intensitatea proceselor digestive);- Încurajează-l să consume cât mai multe lichide, în special sucuri naturale şi supe (mai ales de pui). Grade de febră- starea subfebrilă: 37-38 grade C; x febră moderată: 38-39 grade C; x febră ridicată: 39-41 grade C; x febră foarte ridicată: hipertermia, mai mult de 41 grade C.