Ce factori îți slăbesc imunitatea

Ultima actualizare:

    Bacteriile „bune” din intestine sunt distruse de administrarea de antibiotice, de anticoncepţionale, precum şi de hrana săracă în substanţe nutritive.www.clicksanatate.ro
Bacteriile „bune” din intestine sunt distruse de administrarea de antibiotice, de anticoncepţionale, precum şi de hrana săracă în substanţe nutritive.www.clicksanatate.ro

Stresul şi lipsa somnului ne fac vulnerabili în faţa îmbolnăvirilor. De asemenea, administrarea incorectă de medicamente, mai ales de antibiotice, duce la scăderea capacităţii naturale de apărare a organismului în faţa bolilor.

Avem nevoie de un sistem imunitar puternic nu numai pentru a ne feri de răcelile şi de gripele frecvente în sezonul rece, ci şi pentru a preveni riscul de boli precum cancerul. Format din miliarde de celule, cu misiuni specifice în protejarea organismului faţă de factorii nocivi atât din exterior, cât şi din interior, sistemul imunitar se află permanent în alertă, pregătit să combată agenţii care produc îmbolnăvire. Însă buna lui funcţionare este perturbată mai ales de stilul modern de viaţă. „Imunitatea poate să fie influenţată de condiţiile de microclimat (temperaturi scăzute sau crescute, cu umiditate mare), de expunerea la diverse substanţe toxice, de alimentaţia necorespunzătoare, de fumat, de oboseală, de sindromul de suprasolicitare, de stres, de anumite boli (cardiace, respiratorii, hepatice, renale, infecţii precum cea cu HIV) sau de tratamente precum radio şi chimioterapia”, afirmă Garofiţa Nicolae, medic primar medicină de familie la Clinica Garomed din Bucureşti.

Antibioticele perturbă flora intestinală

Flora bacteriană intestinală formează aproape 80% din sistemul imunitar. Bacteriile „bune” din intestine sunt distruse de administrarea de antibiotice, de anticoncepţionale, precum şi de hrana săracă în nutrienţi şi de bolile digestive, afectând negativ imunitatea. Flora intestinală poate fi echilibrată prin consumul de probiotice, bacterii „bune” prezente în iaurturi naturale şi în chefir. Capacitatea naturală de apărare a organismului are de suferit şi în urma altor medicamente, precum cele antitiroidiene. Printre efectele adverse ale acestora se numără leucopenia, tulburare manifestată prin scăderea numărului de globule albe (leucocite), implicate în apărarea organismului de infecţii.

Află pe Clicksanatate.ro ce alți factori te sensibilizează în fața bolilor!

Poziția de somn te scapă de boală

„Chisturile ovariene îmi vor amenința sănătatea la menopauză?”

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net