Ce infec╚Ťii se pot transmite pe fondul unei igiene precare

image
Sp─âlarea pe m├óini cu ap─â ╚Öi s─âpun este vital─â pentru a evita numeroase infec╚Ťii virale ╚Öi bacterienefoto: Shutterstock

Igiena precar─â atrage dup─â sine numeroase probleme de s─ân─âtate. Absen╚Ťa sp─âl─ârii m├óinilor, a corpului ╚Öi a p─ârului ╚Ťin de igiena personal─â, ├«n timp ce am├ónarea cur─â╚Ť─ârii toaletei, a murd─âriei de orice fel, schimbarea lenjeriei de pat sau depozitarea neadecvat─â a m├ónc─ârii ╚Ťin de igiena domestic─â. ├Än continuare po╚Ťi citi despre cele mai frecvente tipuri de infec╚Ťii asociate igienei precare.

Toxiinfec╚Ťia alimentar─â

Simptomele variaz─â de la o persoan─â la alta ╚Öi pot fi de la u╚Öoare la intense, ├«n func╚Ťie de tipul bacteriei cu care ai fost infectat. Printre simptome se afl─â crampele stomacale, grea╚Ťa ╚Öi/sau v─ârs─âturile, diareea ╚Öi febra. Dup─â contaminare pot trece c├óteva ore sau chiar zile p├ón─â la apari╚Ťia simptomelor. Totu╚Öi, dac─â febra este de peste 38 de grade Celsius, apare s├ónge ├«n scaun sau exist─â v─ârs─âturi frecvente ce nu permit asimilarea alimentelor ╚Öi a lichidelor, este vital s─â mergi la doctor.

Prevenirea toxiinfec╚Ťiei alimentare se realizeaz─â printr-o serie de m─âsuri aparent banale, dar care pot fi neglijate de mul╚Ťi. Sp─âlarea m├óinilor ╚Öi a zonei ├«n care preg─âte╚Öti alimentele reprezint─â primii ╚Öi cei mai importan╚Ťi pa╚Öi. Spal─â m├óinile timp de 20 de secunde cu ap─â ╚Öi s─âpun ├«nainte de mas─â, ├«nainte de preg─âtirea mesei ╚Öi dup─â fiecare scaun. Cur─â╚Ť─â tac├ómurile, blaturile ╚Öi toc─âtorul cu ap─â fierbinte ╚Öi detergent de vase. Spal─â cu aten╚Ťie fructele ╚Öi legumele proaspete. Carnea crud─â, fructele de mare sau ou─âle pot r─âsp├óndi germeni altor alimente, astfel c─â este indicat s─â le separi ├«n frigider.

Infec╚Ťia cu Clostridium difficile

Infec╚Ťia cu Clostridium difficile (numit ╚Öi C. difficile) se remarc─â prin simptome moderate, care includ diaree de 3-4 ori pe zi timp de cel pu╚Ťin dou─â zile ╚Öi crampe abdominale. Cazurile severe se manifest─â prin deshidratare ╚Öi pot necesita spitalizare. Infec╚Ťia C. difficile sever─â se manifest─â prin diaree de 10-15 ori pe zi, crampe abdominale severe, febr─â, s├ónge ├«n fecale, grea╚Ť─â, deshidratare, pierderea apetitului, pierderea ├«n greutate. 

Sporii bacteriei C. difficile trec ├«n fecale ╚Öi sunt r─âsp├óndite prin m├óncare, suprafe╚Ťe ╚Öi obiectele atinse atunci c├ónd persoanele care sunt infectate nu se spal─â pe m├óini. Ace╚Öti spori pot persista c├óteva zile sau chiar s─âpt─âm├óni. Dac─â atingi o suprafa╚Ť─â contaminat─â cu bacteria Clostridium difficile, po╚Ťi ├«nghi╚Ťi sporii f─âr─â s─â vrei. 

Principala modalitate de prevenire a infec╚Ťiei const─â ├«n sp─âlarea corect─â pe m├óini ├«nainte ╚Öi dup─â mas─â, dup─â toalet─â ╚Öi dup─â schimbarea scutecelor celui mic. ├Än cazul unei epidemii de C. difficile, este mai eficient s─â te speli pe m├óini cu ap─â c─âldu╚Ť─â ╚Öi s─âpun dec├ót s─â apelezi la geluri dezinfectante; alcoolul con╚Ťinut de aceste produse nu distruge sporii. 

De asemenea, suprafe╚Ťele comune ar trebui dezinfectate periodic folosind un produs pe baz─â de clor. Sporii rezist─â produselor de cur─â╚Ťenie f─âr─â clor. 

Gastroenterita

Gastroenterita se manifest─â prin v─ârs─âturi, diaree, febr─â, dureri de cap ╚Öi crampe abdominale. Din cauza diareei ╚Öi a v─ârs─âturilor, exist─â un risc de deshidratare. Aceasta poate fi recunoscut─â prin senza╚Ťia imperioas─â de sete, pielea uscat─â ╚Öi usc─âciunea gurii. Infec╚Ťia poate fi luat─â prin contactul cu o persoan─â bolnav─â, prin atingerea sau consumul de m├óncare sau ap─â contaminat─â ╚Öi prin evitarea sp─âl─ârii m├óinilor dup─â toalet─â sau dup─â schimbarea scutecelor bebelu╚Öilor.

Igiena eficient─â reprezint─â principala m─âsur─â de prevenire a gastroenteritei. Spal─â-te pe m├óini ├«n special dup─â ce ai venit de afar─â, ├«nainte de mas─â ╚Öi dup─â toalet─â. Folose╚Öte ap─â c─âldu╚Ť─â ╚Öi s─âpun ╚Öi spal─â m├óinile cu aten╚Ťie timp de 20 de secunde. Nu uita de cuticule, de zonele de sub unghii ╚Öi de cutele palmei. Apoi cl─âte╚Öte cu ap─â din abunden╚Ť─â. ╚Üine la ├«ndem├ón─â ╚Öerve╚Ťele umede sau gel dezinfectant pentru momentele c├ónd nu ai acces la ap─â ╚Öi s─âpun.

Evită să folosești aceleași tacâmuri, pahare sau farfurii. La baie, este indicat ca fiecare persoană să aibă prosopul său.

Dac─â un membru al familiei are gastroenterit─â, dezinfecteaz─â frecvent blaturile, robine╚Ťii ╚Öi m├ónerele u╚Öilor cu un amestec de o parte de clor la nou─â p─âr╚Ťi de ap─â.  

Hepatita A

Hepatita A se transmite prin contactul cu o persoan─â bolnav─â sau cu obiecte atinse de aceasta ╚Öi cu alimente sau ap─â contaminate. Simptomele apar abia dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni ╚Öi includ oboseal─â, grea╚Ť─â ╚Öi/sau v─ârs─âturi, crampe abdominale, fecale deschise la culoare, pierderea apetitului, urin─â ├«nchis─â la culoare, dureri articulare. 

Infec╚Ťia poate fi prevenit─â prin vaccinare ├«n dou─â faze. Prima doz─â este urmat─â de a dou─â, la circa ╚Öase luni distan╚Ť─â. 

De asemenea, doctorii recomand─â sp─âlarea cu aten╚Ťie a fructelor ╚Öi legumelor proaspete, g─âtirea adecvat─â a c─ârnii de pui sau porc ╚Öi a pe╚Ötelui, evitarea b─âuturilor de puritate necunoscut─â. Spal─â-te pe m├óini frecvent ╚Öi mai ales dup─â toalet─â, ├«nainte de a preg─âti ╚Öi dup─â ce ai preg─âtit m├óncare ╚Öi dup─â schimbarea scutecelor.

Giardia

Giardia este o infec╚Ťie a intestinului sub╚Ťire care este cauzat de protozoarul Giardia lambia. Se transmite prin contactul cu persoane infectate ╚Öi prin consumul de m├óncare sau ap─â contaminat─â, dar ╚Öi prin ├«notul ├«n unele piscine sau ├«n lacuri. Simptomele includ oboseal─â, diaree, grea╚Ť─â, balonare, gaze intestinale, dureri de cap ╚Öi crampe abdominale. 

Nu po╚Ťi preveni cu totul giardia, ├«ns─â po╚Ťi reduce riscul de infec╚Ťie prin sp─âlarea m├óinilor. Dac─â ├«no╚Ťi ├«n r├óuri, iazuri sau lacuri, evit─â s─â ├«nghi╚Ťi apa. De asemenea, evit─â s─â bei ap─â de r├óu dac─â nu a fost fiart─â, filtrat─â sau tratat─â cu iod. Spal─â fructele ╚Öi legumele proaspete cu ap─â necontaminat─â.

Sp─âlarea pe m├óini cu ap─â ╚Öi s─âpun este vital─â pentru a evita numeroase infec╚Ťii virale ╚Öi bacteriene. Cur─â╚Ť─â ╚Öi suprafe╚Ťele pe care g─âte╚Öti, spal─â fructele ╚Öi legumele, iar carnea prepar-o la temperatura optim─â. Pentru pui, aceasta este de cel pu╚Ťin 70 de grade Celsius, pentru vit─â, cel pu╚Ťin 40 de grade Celsius, pentru porc ╚Öi pe╚Öte, 65 de grade Celsius. Dac─â ai membri ai familiei cu infec╚Ťii, cur─â╚Ť─â ╚Öi suprafe╚Ťele comune (robine╚Ťii, m├ónerele u╚Öilor etc). 

borcea piscina JPG
IMG 0810 jpg
1 meghan kate jpg jpeg
ioana ginghina cu fiica jpg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
andra maruta copii png
gianina corondan tb1000 jpg
lacul vidra PNG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 iunie sfantul cuvios samson primitorul de straini png
Neversea2019 0706 184002 9091 AH   WEB size  jpg
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG