Ce infecții se pot transmite pe fondul unei igiene precare

Ultima actualizare:

    Spălarea pe mâini cu apă și săpun este vitală pentru a evita numeroase infecții virale și bacterienefoto: Shutterstock
Spălarea pe mâini cu apă și săpun este vitală pentru a evita numeroase infecții virale și bacterienefoto: Shutterstock

Igiena precară atrage după sine numeroase probleme de sănătate. Absența spălării mâinilor, a corpului și a părului țin de igiena personală, în timp ce amânarea curățării toaletei, a murdăriei de orice fel, schimbarea lenjeriei de pat sau depozitarea neadecvată a mâncării țin de igiena domestică. În continuare poți citi despre cele mai frecvente tipuri de infecții asociate igienei precare.

Toxiinfecția alimentară

Simptomele variază de la o persoană la alta și pot fi de la ușoare la intense, în funcție de tipul bacteriei cu care ai fost infectat. Printre simptome se află crampele stomacale, greața și/sau vărsăturile, diareea și febra. După contaminare pot trece câteva ore sau chiar zile până la apariția simptomelor. Totuși, dacă febra este de peste 38 de grade Celsius, apare sânge în scaun sau există vărsături frecvente ce nu permit asimilarea alimentelor și a lichidelor, este vital să mergi la doctor.

Prevenirea toxiinfecției alimentare se realizează printr-o serie de măsuri aparent banale, dar care pot fi neglijate de mulți. Spălarea mâinilor și a zonei în care pregătești alimentele reprezintă primii și cei mai importanți pași. Spală mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun înainte de masă, înainte de pregătirea mesei și după fiecare scaun. Curăță tacâmurile, blaturile și tocătorul cu apă fierbinte și detergent de vase. Spală cu atenție fructele și legumele proaspete. Carnea crudă, fructele de mare sau ouăle pot răspândi germeni altor alimente, astfel că este indicat să le separi în frigider.

Infecția cu Clostridium difficile

Infecția cu Clostridium difficile (numit și C. difficile) se remarcă prin simptome moderate, care includ diaree de 3-4 ori pe zi timp de cel puțin două zile și crampe abdominale. Cazurile severe se manifestă prin deshidratare și pot necesita spitalizare. Infecția C. difficile severă se manifestă prin diaree de 10-15 ori pe zi, crampe abdominale severe, febră, sânge în fecale, greață, deshidratare, pierderea apetitului, pierderea în greutate. 

Sporii bacteriei C. difficile trec în fecale și sunt răspândite prin mâncare, suprafețe și obiectele atinse atunci când persoanele care sunt infectate nu se spală pe mâini. Acești spori pot persista câteva zile sau chiar săptămâni. Dacă atingi o suprafață contaminată cu bacteria Clostridium difficile, poți înghiți sporii fără să vrei. 

Principala modalitate de prevenire a infecției constă în spălarea corectă pe mâini înainte și după masă, după toaletă și după schimbarea scutecelor celui mic. În cazul unei epidemii de C. difficile, este mai eficient să te speli pe mâini cu apă călduță și săpun decât să apelezi la geluri dezinfectante; alcoolul conținut de aceste produse nu distruge sporii. 

De asemenea, suprafețele comune ar trebui dezinfectate periodic folosind un produs pe bază de clor. Sporii rezistă produselor de curățenie fără clor. 

Gastroenterita

Gastroenterita se manifestă prin vărsături, diaree, febră, dureri de cap și crampe abdominale. Din cauza diareei și a vărsăturilor, există un risc de deshidratare. Aceasta poate fi recunoscută prin senzația imperioasă de sete, pielea uscată și uscăciunea gurii. Infecția poate fi luată prin contactul cu o persoană bolnavă, prin atingerea sau consumul de mâncare sau apă contaminată și prin evitarea spălării mâinilor după toaletă sau după schimbarea scutecelor bebelușilor.

Igiena eficientă reprezintă principala măsură de prevenire a gastroenteritei. Spală-te pe mâini în special după ce ai venit de afară, înainte de masă și după toaletă. Folosește apă călduță și săpun și spală mâinile cu atenție timp de 20 de secunde. Nu uita de cuticule, de zonele de sub unghii și de cutele palmei. Apoi clătește cu apă din abundență. Ține la îndemână șervețele umede sau gel dezinfectant pentru momentele când nu ai acces la apă și săpun.

Evită să folosești aceleași tacâmuri, pahare sau farfurii. La baie, este indicat ca fiecare persoană să aibă prosopul său.

Dacă un membru al familiei are gastroenterită, dezinfectează frecvent blaturile, robineții și mânerele ușilor cu un amestec de o parte de clor la nouă părți de apă.  

Hepatita A

Hepatita A se transmite prin contactul cu o persoană bolnavă sau cu obiecte atinse de aceasta și cu alimente sau apă contaminate. Simptomele apar abia după câteva săptămâni și includ oboseală, greață și/sau vărsături, crampe abdominale, fecale deschise la culoare, pierderea apetitului, urină închisă la culoare, dureri articulare. 

Infecția poate fi prevenită prin vaccinare în două faze. Prima doză este urmată de a două, la circa șase luni distanță. 

De asemenea, doctorii recomandă spălarea cu atenție a fructelor și legumelor proaspete, gătirea adecvată a cărnii de pui sau porc și a peștelui, evitarea băuturilor de puritate necunoscută. Spală-te pe mâini frecvent și mai ales după toaletă, înainte de a pregăti și după ce ai pregătit mâncare și după schimbarea scutecelor.

Giardia

Giardia este o infecție a intestinului subțire care este cauzat de protozoarul Giardia lambia. Se transmite prin contactul cu persoane infectate și prin consumul de mâncare sau apă contaminată, dar și prin înotul în unele piscine sau în lacuri. Simptomele includ oboseală, diaree, greață, balonare, gaze intestinale, dureri de cap și crampe abdominale. 

Nu poți preveni cu totul giardia, însă poți reduce riscul de infecție prin spălarea mâinilor. Dacă înoți în râuri, iazuri sau lacuri, evită să înghiți apa. De asemenea, evită să bei apă de râu dacă nu a fost fiartă, filtrată sau tratată cu iod. Spală fructele și legumele proaspete cu apă necontaminată.

Spălarea pe mâini cu apă și săpun este vitală pentru a evita numeroase infecții virale și bacteriene. Curăță și suprafețele pe care gătești, spală fructele și legumele, iar carnea prepar-o la temperatura optimă. Pentru pui, aceasta este de cel puțin 70 de grade Celsius, pentru vită, cel puțin 40 de grade Celsius, pentru porc și pește, 65 de grade Celsius. Dacă ai membri ai familiei cu infecții, curăță și suprafețele comune (robineții, mânerele ușilor etc). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net