Ce lucruri din casă uiţi mereu să cureţi

Ultima actualizare:

Ai crede că, dacă stai în casă, eşti mai ferit de microbi şi de îmbolnăviri. Însă, află că în locuinţa ta se regăsesc cele mai multe bacterii cu care intri zilnic în contact. Jurnaliştii publicaţiei online greatist.com ne spun care sunt obiectele pe care uiţi să le cureţi sau nu le cureţi deloc.

  • Buretele de bucătărie. Mediul umed în care stă, dar şi resturile alimentare care se adună în fibrele sale duc la dezvoltarea rapidă a bacteriilor şi a microbilor. Aceşti agenţi patogeni pot ajunge pe tacâmuri şi veselă dar şi pe mâinile tale. Odată ce au pătruns în organism, rişti afecţiuni digestive grave. Recomandat e ca o dată pe săptămână să înlocuieşti buretele de bucătărie cu unul nou. Dacă nu, îl poţi dezinfecta pe cel vechi ţinându-l pentru 10 minute în apă clocotită.
  • Clanţa şi mânerele. Zilnic deschizi frigiderul, uşile dulapurilor, uşa de la cuptor, sertarele, ferestrele din casa ta şi uşile din locuinţă. Clanţele şi mânerele sunt pline de bacterii şi microbi, cu atât mai mult cu cât nu sunt manevrate numai de tine, ci şi de ceilalţi membrii ai familiei tale. Îţi aduci aminte când ai curăţat şi dezinfectat ultima oară mânerele obiectelor de mobilier? Dacă nu, ar fi cazul să te înarmezi cu timp şi răbdare şi să te grăbeşti să le cureţi.
  • Tocătorul. După ce ai feliat bucăţi de carne crudă, spală-l bine cu apă fierbinte şi detergent de vase. Abia apoi îl poţi folosi pentru tăierea legumelor, a fructelor, mezelurilor, etc. În caz contrar, eventualele bacterii care se regăsesc în carne infestează şi celelalte alimente, iar tu risti să te îmbolnăveşti grav. Atenţie, deci, la contaminarea încrucişată!
  • Covoraşul de baie. Pe covoraşul de baie calci zilnic şi aduci pe picioare mizerie din alte încăperi prin care ai umblat. Pe de altă parte, se întâmplă să-l uzi cu apă când faci duş, baie sau foloseşti chiuveta. Mai mult, trebuie luat în considerare şi mediul umed întreţinut de aburii care nu pot fi evacuaţi dacă nu ai geam de aerisire. Toatea acestea duc la dezvoltarea bacteriilor, microbilor şi chiar a sporilor de mucegai care îşi fac „culcuş” în fibrele textile. Covoraşul de baie trebuie spălat la maşina de spălat la o temperatură înaltă.
  • Pensulele de machiaj. În firele şi textura acestora există o cantitate mare de sebum, celule moarte, acarieni, praf, împurităţi şi reziduuri lăsate de produsele de machiaj. Odată ce acestea intră în contact cu tenul, pot declanşa alergii, iritaţii şi acnee. De asemenea, pensulele pe care le foloseşti atunci când îţi fardezi ochii pot duce la apariţia infecţiilor oculare.
  • Periuţa de dinţi. Pentru că este ţinută în baie, pe marginea chiuvetei care se află lângă vasul de toaletă, periuţa poate fi infestată chiar şi cu materii fecale. Astfel, este recomandat ca o dată la câteva luni periuţa de dinţi să fie înlocuită cu una nouă. Ea se ţine într-un suport de plastic, cât mai departe de vasul de toaletă.
  • Telefonul mobil. Telefonul mobil se numără printre cele mai murdare obiecte pe care punem zilnic mâna dar pe care uităm să le curăţăm. El este lăsat pe masă, pe birou, este ţinut în geantă, în buzunar, iar unele persoane îl iau cu ele şi la baie. Nu mai spunem că telefonul nostru poate fi folosit şi de alte persoane care au mâinile murdare. Astfel, pe ecranul acestuia se dezvoltă microbi şi bacterii care îţi pot afecta sănătatea dar şi tenul.
  • Telecomanda. Este folosită de toţi membrii familiei tale, dar şi de alte persoane care îţi intră în casă. Dacă o priveşti cu atenţie, vei realiza cât de murdară este. Cu toţii punem mâna pe ea, iar mânile noastre sunt murdare. E o chestiune de timp până când ne vom îmbolnăvi. Atenţie la copiii mici! Ei bagă în gură obiectele deci, telecomanda ar trebui să stea cât mai departe de ei.  
  • Sacoşa pentru cumpărături. Este folosită de fiecare dată când mergi la piaţă sau la supermarket. Cu ea cari alimente diverse: carne, pâine, legume şi fructe. În timp, interiorul acesteia se păstrează cu sucurile care se scurg din alimente (carne, brânzeturi), se murdăreşte de praf sau pământ de la legume (cartofi, morcovi). Microbii şi bacteriile care se dezvoltă în ţesătura sacoşei tale infestează alimentele pe care urmează să le consumi.
  • Atenţie la tocul uşilor! Când dai cu mătura sau aspiri, o mare cantitate de praf se ridică în aer şi se depune apoi pe tocul uşilor, la fel cum se depune şi pe dulapurile suspendate.

Greşeala pe care o faci este aceea că în aceste zone nu cureţi de obicei. Astfel, nu este de mirare că aici se adună multă mizerie, mai ales dacă vorbim despre uşa de la bucătărie. Praful, impurităţile din aer, aburii, umezeala excesivă şi particulele de grăsime formează o peliculă lipicioasă pe suprafeţe, care este destul de greu de îndepărtat. Recomandat este ca o dată pe săptămână să cureţi cu atenţie tocul şi ramele uşilor din locuinţa ta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net