Ce minuni face varza murată în organism

Ultima actualizare:

Nelipsită de pe masa românilor, mai ales în varianta murată, varza este un medicament pentru numeroase afecţiuni. Varza murată în sare îşi conservă şi amplifică toate proprietăţile şi vitaminele, fiind căutată îndeosebi pentru efectele antiinflamatorii, dar şi pentru protecţia oferită tractului digestiv şi sistemului cardiovascular.

  • Digestie. Fibrele din varză ajută la protecţia tractului digestiv, stimulând evacuarea completă a resturilor din colon. În acest fel, se previn episoadele de constipaţie şi alte probleme legate de digestie. 
  • Inflamaţii. Varza e o sursă importantă de glutamină, un agent antiinflamator puternic, care s-a dovedit eficient în reducerea efectelor multor tipuri de inflamaţii, iritaţii, alergii, dureri articulare şi afecţiuni cutanate. 
  • Cancer. Varza e o sursă excelentă de fitochimicale, precum tiocianatii, indol-3-carbinolul, luteină, zeaxantină şi sulforafanul. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi puternici, cunoscuţi pentru rolul lor important în prevenirea cancerului de sân, cancerului de colon, cancerului de prostată şi reducerea nivelului colesterolului rău LDL. 
  • Tensiune arterială. Conţinutul de potasiu din varză conduce la reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Potasiul e un bun vasodilatator, care relaxează vasele sanguine şi ajută fluxul sanguin să circule mai bine. 
  • Ochi. Sursă de beta caroten, antioxidant benefic sănătăţii ochilor, poate preveni instalarea degenerării maculare sau a cataractei, afecţiuni specifice înaintării în vârstă. 
  • Activitate cerebrală. Prezenţa vitaminei K şi a antocianinelor în varză asigură o stimulare a funcţiilor cognitive şi a concentrării. Poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale, sindromului Alzheimer şi a demenţei. 
  • Sistem osos. Legumele crucifere sunt surse excelente de minerale (calciu, magneziu şi potasiu), părţi integrante ale procesului natural de protecţie a oaselor împotriva degradării sau a instalării osteoporozei. 
  • Piele. Tot antioxidanţii contribuie la menţinerea sănătăţii pielii, încetinind procesul de îmbătrânire a ţesutului cutanat. Radicalii liberi combătuţi de antioxidanţi sunt principalii responsabili pentru apariţia ridurilor, petelor cutanate şi altor semne de îmbătrânire. 
  • Detoxifiere. Varza e un bun detoxifiant, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor din corp. Acest efect de detoxifiere al verzei se datorează în mare parte vitaminei C şi sulfului, pe care această legumă le conţine în cantităţi generoase, potrivit www.sfatulmedicului.ro. 
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net