Ce proprietăţi utile pentru organism au strugurii
Albi, negri sau roze, strugurii aduc multiple beneficii pentru sănătate. Fructele vedetă ale toamnei trebuie să fie prezente în dieta noastră cât mai des, atât la persoanele care vor să se menţină sănătoase, cât şi la cele care suferă de anumite afecţiuni. Iată la ce ajută strugurii!
Oboseală: Sucul de struguri albi, neîndulcit, reface conţinutul de fier din organism şi previne apariţia oboselii. Pe lângă faptul că primim energie instantaneu, antioxidanţii prezenţi ajută şi la întărirea sistemului imunitar.Boli cardiovasculare. Conţinutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce riscul de boli cardiovasculare, prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare. Totodată, fibrele şi potasiul ajută la sănătatea inimii. Aporturile mari de potasiu sunt asociate, printre altele, şi cu un risc redus de atac de cord.Colesterol: Strugurii conţin un compus numit pterostilben, care are capacitatea de a scădea valorile colesterolului.Astm: datorită calităţilor terapeutice, strugurii pot fi folosiţi pentru vindecarea astmului. Ei pot creşte nivelul de umiditate de la nivelul plămânilor.Energie. Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100 g. Conţinutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulţumită prezenţei vitaminei B, ceea ce duce la o funcţionare corectă a sistemului muscular şi nervos. Aşadar, strugurii sunt un furnizor important de tonus, având mari adepţi printre copii şi sportivi.Digestie. Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre şi minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Au proprietăţi puternic purificatoare, diuretice şi depurative, fiind recomandaţi în special persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare.