Ce să faci ca să stai departe de boli iarna asta
Pe fondul unei imunităţi slăbite, iarna suntem o pradă uşoară pentru tot felul de virusuri şi bacterii. Află din revista Click! Sănătate de decembrie care sunt măsurile care te ajută să previi îmbolnăvirea.
• Mănâncă echilibrat. O alimentaţie sănătoasă, variată şi echilibrată este estenţială pentru sistemul imunitar. Cu toate că oferta de fructe şi legume nu este atât de generoasă iarna în comparaţie cu sezonul cald, profită de ceea ce găseşti din plin acum: morcovi, sfeclă roşie, cartofi, varză, mere.
• Spală-te cât mai des pe mâini. Palmele sunt un adevărat cuib pentru microbi. 80% din bolile infecţioase, inclusiv răceala şi gripa, se transmit prin intermediul mâinilor murdare. De aceea, pentru a te feri de virusurile care se transmit repede acum, spală-te cât mai des pe mâini cu apă caldă şi săpun imediat ce ai intrat în casă, înainte de prepararea mâncării, după ce ai mers cu mijloacele de transport în comun, după folosirea toaletei şi după ce ai stat lângă o persoană care a strănutat sau a tuşit. Săpuneşte-ţi mâinile 10 secunde şi spală-te timp de 1 minut, fără a uita de zonele dintre degete. Dacă eşti într-un loc public, după ce te clăteşti, închide robinetul cu un şerveţel de hârtie.
• Aeriseşte camerele. Aerul din casă conţine numeroase substanţe nocive, asociate cu apariţia astmului şi a multor alergii. Mediul cald şi neaerisit le prieşte acarienilor, microorganisme care se dezvoltă în perne, pilote, saltele şi covoare. Atenţie mare şi la mucegai, care ne poate slăbi imunitatea. Aeristeşte zilnic locuinţa, dimineaţa şi seara, 10 minute. Ai grijă să nu încălzeşti prea mult camerele, pentru că aerul uscat fragilizează mucoasele nasului, ceea ce ne face vulnerabili în faţa infecţiilor.
• Vaccinul antigripal. O gripă ne poate ţine la pat zile bune, iar în cazul bătrânilor şi a celor cu boli respiratorii şi cardiace, poate da complicaţii precum pneumonia. De aceea, preventiv, se poate recurge la imunizare antigripală.
Vaccinul conţine tulpini de virusuri gripale inactivate, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. Eficienţa vaccinului antigripal este de 90%, protecţia instalându-se după aproximativ două săptămâni. Persoanele aflate în grupa de risc se pot imuniza gratuit la medicul de familie.