Ce să faci dacă te-ai înecat cu mâncarea și cum să acorzi primul ajutor altora în astfel de situații. Reguli simple care pot salva viața

Ultima actualizare:

    Cum poți salva un om care s-a înecat cu mâncareFOTO: adevarul.ro
Cum poți salva un om care s-a înecat cu mâncareFOTO: adevarul.ro

Tot mai multe persoane ajung la urgențe după ce s-au înecat cu mâncare sau un alt corp străin. Sunt unii pacienți care nu ajung la timp în grija personalului medical și își pierd viața. Și asta pentru că ei sau persoanele din jurul lor nu știau câteva reguli de bază care i-ar fi ajutat să rămână în viață. Medicul Tudor Ciuhodaru ne dă câteva sfaturi vitale pentru a acționa în astfel de cazuri critice.

Un pacient a murit înecat cu cozonac iar altul de doar de 21 de ani după ce s-a înecat cu pâine. Nu erau singuri! Astfel de cazuri sunt frecvente în perioada sărbătorilor. O manevră simplă le-ar fi putut salva viaţa.

”Până când proiectul meu de lege privind predarea obigatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România va fi adoptat ar trebui să știm cu toții câteva reguli prin care să prevenim înecarea. Astfel, chiar dacă tentația este mare, mâncați fără grabă și mestecați bine. Este important de știut că nu trebuie să beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați. Țineți obiectele mici departe de cei mici. Utilizați corect protezele dentare”, a explicat Conferenţiarul universitar dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe – toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Potrivit doctorului Ciuhodaru, ”Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple ce (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin”.

Ce este vital să faceţi dacă cineva s-a încecat cu un corp străin

1. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):- aspiraţie confirmată de martori, anturaj- nu mai poate vorbi, tuşi şi respira- pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi importante petru a salva viața cuiva care s-a sufocat

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Învățați tehnicile de prim-ajutor

”În astfel de situații ”tratamentul antisufocare” poate salva vieți.  Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin. Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru

Citește și: 

10 sfaturi pentru a ține copiii departe de accidentele din casă

Cum se acordă corect primul ajutor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
ciolacu londra gafe jpg
nasterea domnului jpg
brad craciun  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net