Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă

Ultima actualizare:

Auzim peste tot că e bine să consumăm 2 litri de apă pe zi. Recomandarea, însă, este generală şi insuficientă. Sunt mult mai multe lucruri de luat în calcul atunci când vorbim despre hidratare, de la cât e ea de importantă până la cele mai bune momente din zi în care trebuie să bem apă.

Deshidratarea cronică, la baza multor boli

Faci parte din acea categorie a oamenilor care uită să bea apă? Ai mare grijă, căci deshidratarea, alături de oxidarea celulară şi aciditatea din sânge/celule, stă la baza majorităţii bolilor de care suferim. „Aşa cum ne obişnuim cu un anume miros, după câteva minute de inhalat, tot la fel ne obişnuim cu apă puţină. Corpul se adaptează la cât îi dai, se obişnuieşte, dar începe să dea semne, prin diferite afecţiuni care apar şi pe care le interpretăm greşit, tratându-le cu medicamente, în loc de apă”, atrage atenţia Mihaela Dudescu, consultant de hidratare.

Mihaela Dudescu
Mihaela Dudescu

Potrivit acesteia, care citează “Puterea vindecătoare a apei” - Fereydoon Batmanghelidj, persoanele care nu se hidratează corespunzător riscă, în timp, să ajungă la deshidratare cronică şi să dezvolte o mulţime de afecţiuni:

  • Retenţie de apă, umflarea picioarelor;
  • Obezitate, celulită;
  • Sângele devine vâscos, apar probleme cu circulaţia şi cu tensiunea;
  • Ameţeli, dureri de cap; 
  • Lipsă de energie, stare de oboseală, insomnii; 
  • Constipaţie, probleme la colon, hemoroizi;
  • Acumularea de toxine în organism;
  • Piele uscată, dermatită;
  • Colesterol mărit;
  • Pietre/nisip la rinichi.

Câtă apă este necesară zilnic

Nu toată lumea trebuie să bea cei “doi litri de lichide”. Contează vârsta, greutatea, temperatura exterioară, mediul în care îţi desfăşori activitatea. Un om are nevoie de 30-35 ml apă / kilogram corp. De exemplu, dacă ai 60 kg, e bine să bei între 1,8 şi 2,1 litri de apă. “Nu aştepta să ţi se facă sete ca să bei! Dacă apare setea, organismul se află de mult în stare de deshidratare. Şi «gura uscată» e semn tardiv de deshidratare. De aceea trebuie să ne obişnuim să bem des apă astfel încât să prevenim setea, deci deshidratarea”, spune Mihaela Dudescu. 

De ce nu e bine să bei apă în timpul mesei

Pe parcursul zilei, sunt anumite momente când e bine să bem apă. De exemplu dimineaţa, pe stomacul gol. Ea curăţă stomacul şi tubul digestiv de reziduurile de peste noapte, stimulează digestia şi trezeşte la viaţă acest motor numit organism uman.  Apa se bea oricând şi oricât, pe parcursul zilei, însă nu în timpul mesei, deoarece diluează sucurile gastrice. „Multe probleme pot apărea dacă bei apă în timpul mesei. Poţi avea ori o digestie îngreunată, ori incompletă. Alimentele incomplet digerate ajung în colon şi generează aciditate şi de acolo afecţiuni din cele mai grave”, atrage atenţia consultantul. Apa se poate bea cu maximum 30 de minute înainte de masă şi abia după 30-60 de minute după ce am mâncat. 

Ştiai că...

  • Când ne naştem, suntem aproape 90% apă. La bătrâneţe, mai suntem doar 55% apă. Practic, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne „uscăm”.
  • Cafeaua şi alcoolul sunt cele mai deshidratante băuturi. Există studii care arată că, dacă bei 1 ceaşcă de cafea trebuie să compensezi cu 3 ceşti de apă.
  • Organismul distribuie apa consumată către organe în funcţie de priorităţi. Mai întâi ajunge la organele vitale (primul fiind creierul, urmând inima, plămânii, ficatul). Ultimul organ care primeşte apă este pielea. De aceea, când avem pielea uscată, e semn că organele interne sunt deshidratate. 
  • Primele semne ale deshidratării sunt: dureri de cap, lipsă de energie, urină închisă la culoare, somnolenţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net