Ce spune modul în care tuşeşti despre starea ta de sănătate


    Persoanele expuse la fumul de ţigară pot dezvolta afecţiuni pulmonare ca şi fumătorii
Persoanele expuse la fumul de ţigară pot dezvolta afecţiuni pulmonare ca şi fumătorii

Orice tuse este un mecanism de apărare pentru curăţarea căilor respiratorii, fie că e vorba de o alergie sau o răceală. Deşi este imposibil să ştim de ce tuşim de fiecare dată, există anumite indicii care vă pot sugera ce se întâmplă şi vă pot arăta la ce ar trebui să fiţi atenţi. Jurnaliştii hotnews.ro ne spun cum stăm cu sănătatea în funcţie de cum tuşim.

Scurgere post-nazală

Cum sună: Pare a fi ori o tuse seacă, ori umedă. Aceasta este cauzată de mucusul care se scurge pe gât din cauza unei alergii sau a unei răceli şi gâdilă terminaţiile nervoase, provocând tusea. Acest tip de tuse se agravează noaptea.

Astm

Cum sună: Este o tuse uscată care se încheie cu o respiraţie şuierătoare. Persoanele care au astm au căile respiratorii inflamate, ceea ce poate cauza dificultăţile de respiraţie, respiraţia şuierătoare şi tusea. Tusea devine din ce în ce mai gravă şi este accentuată noaptea sau atunci când faci exerciţii fizice. Alte semnale: senzaţie de apăsare în piept, pierderea respiraţiei sau oboseala constantă.

Boala de reflux gastroesofagian

Cum sună: Este o tuse uscată, spasmodică. Diagnosticul de boală de reflux gastroesofagian este pus atunci când acidul din stomac ajuge până în esofag. Aceasta este a doua cea mai frecventă cauză a tusei cronice. Tusea se agravează atunci când vă întindeţi sau când mâncaţi.

Boala pulmonară obstructivă cronică

Cum sună: O tuse cronică ce produce mult mucus, în special dimineaţa. Această afecţiune include atât bronşita cronică, cât şi emfizemul. Principala cauză este fumatul. Tusea se ameliorează în timpul zilei. Alte semne: dificultăţi de respiraţie, în special atunci când aveţi o activitate fizică, oboseala, senzaţie de constricţie toracică.

Tusea asociată cu administrarea de medicamente

Cum sună: Este o tuse uscată. Un grup de medicamente inhibitoare, prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot avea acest efect. Tusea începe la câteva săptămâni după ce aţi luat respectivele medicamente.

Pneumonie

Cum sună: Iniţial, apare o tuse uscată, care, după câteva zile, se transgformă într-o tuse umedă cu mucus. Alte semne: febră, frisoane, probleme de respiraţie, dureri în timpul respiraţiei.

Tuse convulsivă

Cum sună: O tuse severă care se termină cu un sunet specific. Primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli comune, dar după o săptămână tuseauşoară devine foarte intensă. După o astfel de tuse pot apărea vărsături.

FotoJet (6) jpg
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
oana roman marius elisei
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cub nicoleta voicu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg