Ce trebuie să știi despre bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexual─â, numite ╚Öi boli venerice, sunt infec╚Ťii cauzate de tot felul de bacterii, virusuri ╚Öi sunt transmise de cele mai multe ori prin contact sexual vaginal, anal ╚Öi oral.

image
Mare aten╚Ťie la bolile cu transmitere sexual─â! / Foto: Shutterstock

├Än func╚Ťie de sursa de infectare, anumite boli cu transmitere sexual─â pot fi vindecate, pentru altele neexist─ând dec├ót un tratament de sprijin. Trebuie s─â ave╚Ťi ├«n vedere c─â aceste boli sunt extrem de periculoase deoarece, de multe ori, se manifest─â asimptomatic, persoanele bolnave propag├ónd ├«n necuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â infec╚Ťia mai departe, put├ónd afecta sever s─ân─âtatea celor cu care ├«ntre╚Ťin┬árela╚Ťii intime.

A fi monogam sau c─âs─âtorit nu reduce riscul de transmitere a unei boli venerice (cu excep┼úia situa┼úiei ├«n care ambii parteneri sunt ┼či vor r─âm├óne monogami ┼či ambii au venit ├«n rela┼úie f─âr─â s─â aib─â vreo boal─â cu transmitere sexual─â), la fel cum nici faptul c─â cineva are un singur partener de sex ├«ntr-o anumit─â perioad─â nu reduce riscul BTS.

├Äntotdeauna exist─â riscul de a contracta o boal─â veneric─â, chiar ┼či ├«ntr-o rela┼úie stabil─â

Activitatea sexual─â este, f─âr─â ├«ndoial─â, o parte important─â a oric─ârei rela┼úii, un moment intim care apropie cei doi parteneri, fizic, mental ┼či emo┼úional, dar informa┼úi-v─â despre bolile cu transmitere sexual─â, chiar dac─â sunte┼úi ├«ntr-o┬árela┼úie┬ástabil─â.

├Än ciuda viziunii ideale asupra sexului cu un singur partener, el nu este ├«n totalitate lipsit de riscuri. De┼či, ├«ntr-adev─âr, ┼čansele contract─ârii unor afec┼úiuni cu transmitere sexual─â scad considerabil ├«ntr-o rala┼úie monogam─â, acest lucru nu este garantat. Oricine are rela┼úii sexuale se poate infecta cu o boal─â cu transmitere sexual─â. Ambii parteneri au o istorie ├«n spate, ceea ce ├«nseamn─â c─â este posibil ca la un moment dat s─â fii contractat o astfel de afec┼úiune.

De asemenea, este bine de men┼úionat ┼či de re┼úinut c─â unele dintre bolile cu transmitere sexual─â nu reprezint─â simptome clare. Unul dintre parteneri poate fi purt─âtor f─âr─â s─â fie con┼čtient de acest lucru. La b─ârba┼úi, aceste afec┼úiuni sunt greu de intuit, mai ales atunci c├ónd nu prezint─â niciun simptom. Astfel, afec┼úiunea poate fi transmis─â de la unul la cel─âlalt, cu consecin┼úe negative pentru s─ân─âtatea fiec─âruia.

Singura metod─â prin care ├«ntr-adev─âr cei doi pot fi siguri c─â nu sunt purt─âtorii unor afec┼úiuni cu transmitere sexual─â este s─â apeleze la testele de depistare ale acestor afec┼úiuni ┼či s─â programeze o vizit─â la medic.

cub schimb─âri televiziuni png
Lia Bugnar
cub andreea antonescu png
hororoscop jpg
cub cheating wife png
image png
image png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
image png
image png
vaccin
calendar ortodox 2021 16 august sfintii martiri brancoveni elena murariu jpeg
6 baza parcari jpg