Ce trebuie să ştii despre sterilet
Steriletul sau dispozitivul intrauterin are o eficienţă de 99% în ceea ce priveşte protecţia faţă de sarcină, procent comparabil cu cel al anticoncepţionalelor. Deşi, în general, steriletul este recomandat femeilor care au născut, studiile au arătat că dispozitivul este o soluţie contraceptivă şi la cele care nu au copii încă (în acest ultim caz se consideră pot exista mai multe reacţii adverse). Există prejudecata că steriletul ar putea incomoda actul sexual. Acesta este însă numai un mit, deoarece steriletul este implantat în uter, nu în vagin. Totuşi, în cazul în care dispozitivul incomodează, înseamnă că şi-a modificat poziţia, iar în acest caz este nevoie de un consult ginecologic.
De cupru sau hormonal
Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru (care se poate ţine până la 12 ani) sau pe bază de hormoni (eficient până la cinci ani). Cel de cupru reduce mişcarea spermatozoizilor, iar cel hormonal acţionează la fel ca şi anticoncepţionalele, modificând endometrul astfel încât să împiedice fecundarea. Dispozitivele sunt prevăzute cu un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, asigurând fixarea în uter, iar cele două fire rămase în vagin îi arată femeii că steriletul este la locul lui. După fiecare menstruaţie, femeia trebuie să verifice existenţa acestor fire care ies din colul uterin. Pentru a preveni tragerea accidentală a acestora, se recomandă folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. Anual, este bine să faci un control ginecologic, pentru a verifica starea dispozitivului.
Înainte de montare, cu analizele la control
Steriletul se montează şi se scoate numai de către medicul ginecolog. Înainte de inserare, este nevoie de efectuarea unor analize precum secreţiile vaginale şi testul Babeş-Papanicolau, dar şi de testul de sarcină.