De ce călătoriile cu trenul și metroul par mai lungi decât sunt în realitate. Fenomenul a fost studiat la New York
Ai avut vreodată senzația că timpul trece mai greu într-un vagon de tren? Nu ești singura persoană! De aceea, o echipă de cercetători a studiat fenomenul și a aflat de ce au oamenii această impresie.

Specialiștii de la Universitatea Cornell, din New York, s-au folosit de realitatea virtuală și au realizat un experiment care le-a permis să afle cum percepem timpul în mijloacele de transport aglomerate.
Participanții la studiu au luat parte la simulări VR ale unor călătorii cu trenul sau metroul, cu durate aleatorii de 60, 70 sau 80 de secunde, și cu grade diferite de aglomerație, de la 35 până la 175 de pasageri în vagon. În timpul testelor, voluntarii puteau privi în jur, observând navetiștii virtuali, anunță „IFLScience”.
Aglomerația creează senzația că timpul se dilată
După fiecare test, participanții au fost rugați să descrie cât de plăcută sau neplăcută a fost călătoria și să estimeze cât a durat aceasta în realitate. Rezultatele au arătat că, pe măsură ce numărul de persoane din vagon creștea, voluntarii aveau tendința să supraestimeze durata călătoriei. În medie, fiecare pasager suplimentar pe metru pătrat adăuga aproximativ 1,8 secunde la percepția timpului pentru o călătorie de 1-2 minute.
Disconfortul emoțional influențează mai mult
Mai mult decât atât, nu doar aglomerația în sine a contat, ci și modul în care oamenii evaluau experiența, iar dacă aceasta li se părea neplăcută, timpul părea și mai lung. De aceea, cercetătorii au concluzionat că disconfortul emoțional are un impact mai puternic asupra percepției timpului decât numărul real de persoane din jur:
„Acest studiu evidențiază modul în care experiența noastră cotidiană cu oamenii și emoțiile noastre subiective legate de ei ne deformează dramatic simțul timpului”, a declarat Adam K. Anderson, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Cornell, într-un comunicat, conform sursei precizate.
Potrivit echipei Universității Cornell, un spațiu bine aerisit, iluminat plăcut și organizat ar putea reduce disconfortul psihologic generat de aglomerație și, implicit, senzația că timpul trece mai greu.