Metroul ascuns al lui Ceaușescu? Stația misterioasă despre care oficialii Metrorex nu vorbesc niciodată
Zi de zi, mii de bucureșteni trec pe lângă ea fără să știe. Este una dintre cele mai persistente legende urbane din Capitală: metroul-fantomă, o stație ascunsă, despre care oficialii Metrorex nu vorbesc niciodată. Nici nu confirmă, nici nu infirmă. O tăcere care, de-a lungul anilor, a alimentat teorii, ipoteze și o mitologie urbană greu de destrămat.

Unde s-ar afla ascunsă
Potrivit celor care susțin existența stației secrete, aceasta ar fi situată între Piața Unirii și Izvor și ar purta numele neoficial de Piața Unirii II. Povestea circulă încă din perioada regimului Ceaușescu, fiind legată de lucrările de extindere a liniei M1. Conform zvonurilor, stația ar fi fost construită ca adăpost antiatomic sau punct de refugiu strategic în caz de atac sau dezastre majore, scriu cei de la bugetul.ro.
În mod interesant, mai mulți foști sau actuali angajați Metrorex ar fi confirmat, neoficial, că stația există, însă aceasta nu apare pe nicio hartă publică. Cei care susțin existența ei spun că, ocazional, spațiul ar fi folosit pentru filmări de producții media, atât locale, cât și internaționale, dar și pentru testele tehnice ale noilor garnituri de metrou.
Tunelul misterios și legătura cu Palatul Parlamentului
O teorie recurentă este aceea că metroul-fantomă ar fi fost construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu pentru a-i asigura o rută secretă de deplasare spre actualul Palat al Parlamentului, în eventualitatea unui conflict sau a unei situații de urgență. Conform acestei ipoteze, tunelul ar fi fost parte dintr-o rețea mai vastă de pasaje subterane secrete, proiectate să unească punctele-cheie ale puterii comuniste.
Această presupusă rețea subterană, despre care se mai vorbește și astăzi, ar fi avut ramificații inclusiv spre Gara de Nord și Gara Basarab. Totuși, niciun plan oficial nu confirmă existența acestei infrastructuri ascunse.
Zvonurile au fost readuse recent în atenția publică de către creatorul de conținut Andu Cristea, care a publicat imagini și ipoteze despre stația Unirii II. În secțiunea de comentarii, mai mulți internauți au susținut că ar exista nu doar această stație secretă, ci și alte „puncte ascunse” pe traseul rețelei de metrou din București. Printre locațiile speculate: Gara de Nord și Gara Basarab.
Chiar și așa, Metrorex a păstrat de fiecare dată o poziție ambiguă. Întrebați despre aceste tuneluri sau stații fantomă, reprezentanții companiei au preferat să nu ofere un răspuns concret. Lipsa unei poziții oficiale nu a făcut decât să alimenteze și mai mult curiozitatea publicului.