Ce trebuie să știm despre uleiul de măsline extravirgin
Beneficiile uleiului de măsline sunt apreciate din vremuri îndepărtate, din Antichitate, din vremea lui Hipocrate. Atunci,măslinele erau simbolul păcii și al gloriei.
În prezent, medicii și nutriționiștii sunt preocupați de calitatea uleiul de măsline extravirgin, ulei care deține importante proprietăți nutriționale, benefice pentru sănătatea întregului organism.
Uleiul extravirgin pătrează proprietățile curative ale măslinelor
Cercetătorii susțin că uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate. De aceea, acesta este componentul principal în dieta mediteraneană. Uleiul de măsline este un suc natural care păstrează gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor. Totodată, acest ulei este singurul sortiment de ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspăt, obținut prin presarea măslinelor. Specialiștii au constatat că beneficiile medicale ale acestui tip de ulei se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturați, cât și conținutului ridicat de antioxidanți.
Uleiul extravirgin, de cea mai bună calitate
Ulei de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate, provine de la prima presare a măslinelor. Acest sortiment de ulei este mai puțin procesat în comparație cu uleiul de măsline virgin.
Ce efecte terapeutice are uleiul de măsline extravirgin
Uleiul previne apariția bolilor de inimă
Studiile realizate până în prezent menționează că uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău"), în timp ce crește nivelul colesterolului HDL (colesterolul "bun"). Totodată, niciun alt ulei natural nu conține o cantitate atât de mare de acid mononesaturat precum uleiul de măsline!
Previne apariția ulcerului
Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de stomac, iar studiile scot în evidență că acest ulei previne apariția ulcerului gastroduodenal și al gastritei. Totodată, uleiul de măsline stimulează secreția bilei și a hormonilor pancreatici într-un mod natural și eficient, în comparație cu medicamentele prescrise. De asemenea , uleiul de măsline scade incidența apariției calculilor biliari.
Este benefic în tratamentele pentru ten
Datorită conținutului bogat în acid linoleic, uleiul de măsline extravirgin este un excelent hidratant . Folosit în tratamentul pentru ten, uleiul de măsline inhibă procesul de îmbătrânire al celulelor prin proprietățile sale antiinflamatorii, redă strălucirea naturală a pielii și întârzie apariția ridurilor. În acest scop, se folosește atât prin aplicarea directă pe piele, cât și prin consumul său în alimentație. Uleiul de măsline este folosit cu succes în industria cosmetică, în tratamentele pentru piele,dar și pentru îngrijirea părului.
Poate fi folosit în loc de cremă pentru tenul uscat
S-a constatat că folosirea acestui ulei în loc de cremă, pe un ten uscat, deshidratat, redă elasticitatea acestuia, calmează pielea, iar prin absorbție conferă un aspect fin, mătăsos și oferă un aport de colagen ce menține pielea netedă cât mai mult timp. Prin aplicarea de comprese călduțe cu acest ulei pe obraji, frunte și bărbie și clătirea cu apă călduță după înlăturarea lor, se obține o curățare profundă a tenului de impurități și o piele moale. De asemenea, uleiul de măsline poate fi utilizat ca demachiant sau ca ingredient de bază în diverse măști naturale preparate în casă, măști cu efecte deosebite când sunt aplicate corect.
O mască foarte eficientă pentru ten
O mască foarte eficientă pentru ten se obține amestecând o lingură de ulei de măsline, una de miere de albine și gălbenușul unui ou. Ingredientele se amestecă până se obține o cremă pe care o aplicăm pe ten și o lăsăm să acționeze timp de 20 de minute; după acest interval , trebuie să clătim bine fața cu apă călduță.