Ce trebuie să ştiţi despre păstură
Puţină lume ştie că păstura, sau „pâinea albinelor", cum este numit de apicultori acest produs „fabricat" în farmacia stupului, este un tonic de care pot beneficia atât adulţii, cât şi copiii, persoanele sănătoase, cât şi cele cu diverse afecţiuni.
Totodată, tratamentul cu păstură este un remediu dovedit pentru fumători şi pentru consumatorii de alcool, deoarece ajută la absorţia seleniului în organism, mecanism îngreunat de efectele alcoolului şi tutunului.
Păstura, acest produs natural rezultat prin fermentarea polenului, are proprietăţi antioxidante şi antibacteriane care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Din secretele stupului
Puţină lume ştie că păstura este polenul recoltat al albinelor şi fermentat de acestea în condiţiile stupului. Sub influenţa microorganismelor, a temperaturii şi umidităţii ridicate din stup, polenul trece prin numeroase transformări biochimice şi abia după trei luni de fermentaţie naturală, acesta se transformă în păstură.
Noul produs, păstura, are o valoare nutritivă şi antimicrobiană de trei ori mai mare decât a polenului. Consumarea păsturii are efecte benefice asupra imunităţii şi ajută la ameliorarea stării de oboseală. Mai mult, „Pâinea albinelor" creşte gradul de adaptare a organismului la situaţiile critice.
Beneficiile păsturii...
Acest tonic narural, este indicat în alimentaţia copiilor anemici şi a persoanelor care suferă de mai multe boli grave ale tubului digestiv (ulcere, tumori sau ciroză) şi datorită acestor afecţiuni nu pot digera bine polenul.
Păstura are o compoziţie bogată în lipide (1-6 la sută), carbohidranţi (dintre care glucide 35 la sută), carotenoizi: provitamina A (200-875 mg/ kg), vitamina E (1,7 g/Kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime, aminoacizi şi 27 de minerale." Din grupul mineralelor prezente în compoziţia păsturii, este foarte important aportul seleniului, un mineral cu puternice efecte antioxidante, care neutralizează puterea radicalilor liberi şi ajută la creşterea imunităţii, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Studiind conţinul ridicat de vitamina K şi de acid folic, în comparaţie cu polenul, cercetătorii au ajuns la concluzia că păstura are un efect antihemoragic mai bun".
Reface celula hepatică
Păstura a dat rezultate remarcabile în tratamentul hepatitelor acute şi cronice şi, în aceeaşi măsură, în cirozele uscate şi umede. În urma numeroaselor studii, specialiştii au descoperit că acest „medicament" al stupului reface celula hepatică şi de aceea îl recomandă ca adjuvant în terapia acestor boli grave.
Doza unică recomandată zilnic este de maximum 20 g, administrată odată sau în două reprize de câte 10 g fiecare, cu 3o de minute după masă, pentru a scăpa de indigestii sau de disconfortul gastric. Păstrată la loc uscat şi răcoros, păstura îşi păstrează valoarea terapeutică vreme de 15 ani. Păstura, un tonic antistres
Ca remediu recunoscut de specialişti, păstura este indicată în tratamentul a peste 60 de afecţiuni cu care se confruntă omul mai ales în anotimpul rece : stresul, oboseala cronică, afecţiunile cardiovasculare, digestive, pulmonare şi reumatice. În schimb, diabeticii nu pot benefia de efectele acestui leac străvechi.
La începutul curei sunt indicate cantităţi zilnice mici ( cât un bob de piper); treptat, doza zilnică trebuie să crească până la 1-2- linguriţe. Înainte de a o înghiţi, păstraţi păstura sub limbă cel puţin zece minute.