Ce trebuie să știți despre puterea terapeutică a pepenilor
Fructele vedete ale verii, pepenii, indiferent de varietatea lor, sunt așteptate cu nerăbdare de iubitorii de fructe. Este un fapt dovedit că dieta care include pepenele- roșu sau galben- are efecte terapeutice deosebite asupra organismului
”Pepenele hidratează, întărește sistemul imunitar, vitaminizează și reduce inflamaţiile din organism. Acestea au legătură cu apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei, iar puterea terapeutică a pepenelui nu se oprește aici”, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în ”Cartea sănătății tale”.
Pepenele roşu, renumit pentru efectele lui antioxidante
Miezul deliciosului pepene roșu este un cocteil de apă (peste 92%), de zaharuri naturale şi de numeroşi nutrienţi, printre care enzimele, acizii organici și licopenul (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant). O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De asemenea, pepenele roşu este recomandat atât persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, cât şi persoanelor al căror organism este marcat de uzură datorită eforturilor și consumului de alimente nesănătoase.
Specialiștii apreciază efectul antistres al pepenelui roșu
Specialiștii europeni precizează că, datorită nutrienţilor din compoziţia sa: vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (calciu-11 mg, potasiu-172 mg, magneziu-15 mg, fosfor-17 mg) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică. Mai mult, în dimineața unei zile cu un program foarte încărcat, este bine să consumați două-trei felii de pepene, deoarece această porție de pepene roșu are un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoana care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi stabileşte mai bine priorităţile.
Ameliorează durerile provocate de osteoartrită
Cercetările recente scot în evidență alte calități terapeutice ale pepenelui roșu: acest fruct joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, dieta care conține pepene roșu ameliorează durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Combate radicalii liberi
Prin conţinutul foarte scăzut de grăsimi și de colesterol și prin nivelul semnificativ de antioxidanţi din compoziție (licopenul), pepenele roșu devine un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, deoarece protejează vasele de sânge şi împiedică îngroşarea pereţilor arteriali.
Remediu natural pentru rinichi
În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru afecţiunile la rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu, care stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. De aceea, nutriționiștii recomandă dieta cu pepene roşu și persoanelor care suferă de constipaţie, de artrită sau de gută.
Pepenele roșu, eficient într-o cură de slăbire
Deoarece pepenele roșu este sărac în calorii ( conține doar 46 kcal la 100 de grame), nutriționiștii recomandă cura cu lubeniță ( așa cum i se spune acestui fruct în popor), în curele de slăbire.
Pepenele roșu este bogat şi în licopen
Pe lângă faptul că are o concentraţie mai mică de zahăr , în comparaţie cu cantalupul, pepenele roşu este o sursă valoroasă de licopen, un antioxidant puternic care previne apariţia cancerului. Nutriţioniştii europeni apreciază că o dieta bogată în licopen este asociată cu riscul redus de boli de inimă şi de cancer, mai ales de cancer de prostată.
Consumați și pepene galben pentru că revitalizează organismul
Aromatul pepene galben are un gust inegalabil! Dar substanțele active din compoziția sa: vitamina B3 (niacina, care contribuie la reducerea colesterolului), vitamina C, un renumit antioxidant, betacarotenul, o substanţă esenţială pentru sănătatea pielii, pentru procesul de regenerare a celulelor, dar și pentru efectul său antioxidant este foarte apreciat deoarece încetinește procesul de îmbătrânire şi întărește sistemul imunitar. Aromatul pepene galben conţine, de asemenea, multe fibre şi minerale, dintre care se remarcă potasiul ( 417 mg), fierul, cuprul şi magneziul, minerale care ajută la menţinerea echilibrului metabolic.
Acest soi de pepene are efecte terapeutice și nu îngrașă
Pentru că este sărac în sodiu, pepenele galben este recomandat în regimurile de slăbire și de cruţare. Nutriționiștii recomandă o cură cu pepene galben, fiind benefică pentru curățarea tubului digestiv. Pentru un efect mai puternic, după masa cu pepene galben, se recomandă şi două linguri cu tărâţe de grâu înmuiate în apă.
Pepenele galben protejează vederea
Nutriționiștii apreciază calitățile acestui soi de pepene deoarece este o sursă foarte bună de xeaxantină, o componentă vitală a retinei ochilor. Acest carotenoid combate efectele radiaţiilor ultraviolete atât de dăunătoare ochilor şi previne pierderea vederii.
.Recomandarea specialiștilor
Nutriţioniştii recomandă ca pepenii, indiferent de soi, să se consume separat sau cu o oră înainte de masă.
Reţetele săptămânii
Cura cu pepene roşu
Cei care urmează o cură cu miez de pepene roşu trebuie să consume zilnic circa două kilograme, iar în zilele caniculare, cantitatea consumată poate să depăşească trei kilograme. Totodată, aceste persoane trebuie să sporească raţia de legume şi de fructe, să consume doar carne de pui şi de peşte, preparate la grătar, să înlocuiască apa cu supe, compoturi şi ceaiuri.
Salată cu pepene galben
Preparaţi o salată de crudităţi din următoarele ingrediente: 4 roşii prunişoare, tăiate felii, 2 felii de pepene galben, tăiat cubuleţe şi 100 g brânză mozzarela, tăiată , de asemenea, cubuleţe. Asezonaţi această salată cu un sos, uşor de preparat : amestecaţi patru linguri de ulei de măsline, cu patru căţei de usturoi tocaţi mărunt şi cu trei linguri de oţet de mere.
Pentru frumusețea tenului
O mască cu pepene roșu pentru tenul uscat
Pentru revigoarea tenului uscat, preparați o mască cu pepene roşu şi miere : amestecați o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de miere. Compoziţia obţinută o aplicați pe faţă şi o lăsați să acţioneze 15-20 de minute, după care o îndepărtați cu apă călduţă. Efectul măștii este formidabil: tenul este hidratat în profunzime !Mască cu pepene roșu contra ridurilor fine
Iată o mască foarte eficientă în lupta cu ridurile fine: Amestecați o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de avocado mărunţit; aplicați acest tonic pe faţă şi lăsați să acționeze 20 de minute, după care spălați fața cu apă caldă. Pepenele roşu este bogat în vitamina C și are efect antioxidant; de asemenea, ingredientele acestei măști protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi și revitalizează tegumentul.
Pepenele în formă pătrată
Pepenii au diferite forme, dar cea mai originală este cea pătrată. Acest soi a fost realizat de specialiștii japonezi ( o explicație pentru această realizare- economisirea spaţiului din frigider).