Ce uleiuri sănătoase poţi folosi în salate. 5 variante ideale

Ultima actualizare:

Nelipsite de la mese în special vara, salatele au nevoie de dresing. În afară de uleiul rafinat de floarea-soarelui sau cel de măsline, pe care le folosesc multe persoane, mai poţi pune în salate şi alte uleiuri.

Uleiuri sănătoase pentru salate
Uleiuri sănătoase pentru salate

Un ulei de nucă sau un ulei de susan, de exemplu, va spori proprietăţile nutritive ale salatei tale, însă, la fel ca atunci când vorbim de orice alt ulei, e important să foloseşti o cantitate redusă pentru a nu te alege cu calorii în plus, pe care mai mult ca sigur nu ţi le doreşti.

Pentru diversitate, când faci dressinguri, poţi pune pe lângă ulei uneori oţet, alteori zeamă de lămâie, iar pentru un plus de gust mai poţi adăuga şi seminţe de mac sau de susan.

Încearcă să mănânci zilnic o salată de crudităţi alături de felul principal, mai ales dacă este vorba despre un preparat din carne, sau să-ţi faci o salată săţioasă pe care să o consumi ca fel principal.

Ulei din seminţe de in

Acest ulei este ideal pentru salate, fiind o sursă foarte concentrată de acid alfa-linolenic, care este un acid gras de tip Omega3, esenţial pentru sănătatea organismului.

O lingură de ulei de in conţine 7,3 g de acid alfa-linolenic, adică 450% din doza zilnică recomandată.

Poţi mări aportul de alţi acizi graşi Omega3 (cum sunt DHA - acid docosahexaenoic şi EPA - acid eicosapentaenoic) adăugând în salată şi bucăţi de peşte gras precum heringul, macroul ori somonul.

Ulei de nucă

O lingură de ulei de nuci conţine 16 g de grăsimi, dintre care o bună parte de acizi graşi polinesaturaţi.

Aportul caloric pentru o lingură de ulei de nucă este de 164 kcal. Acest ulei vine la pachet cu o sumedenie de minerale de preţ printre care zincul, seleniul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul.

În ceea ce priveşte conţinutul de vitamine, vitaminele C şi E se regăsesc în cantităţi mari în acest ulei.

Ulei de susan

Proprietăţile antibacteriene ale uleiului de susan îţi scad riscul de boli şi împiedică infecţiile bacteriene să se dezvolte.

Are şi proprietăţi antioxidante deosebite, prevenind îmbătrânirea celulară, dar şi dezvoltarea unor boli precum cancerul. În ceea ce priveşte caloriile, 1 lingură de ulei de susan vine la pachet cu 119 kcal, dar şi cu 13 g de grăsimi sănătoase.

Ulei de avocado

Uleiul de avocado este bogat în vitamina E şi grăsimi nesaturate, dar conţine totodată şi cea mai mare cantitate de proteine.

Studiile făcute în ultimii ani au dovedit că acest ulei are efecte antiinflamatoare şi previne eroziunea oaselor. O lingură de ulei de avocado vine cu 124 de kcal şi 14 g de grăsimi, majoritatea nesaturate.

Ulei din seminţe de dovleac

Obţinut prin presare la rece, uleiul din seminţe de dovleac e renumit pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătate.

Uleiul de dovleac e bogat în vitamina E, un antioxidant puternic care protejează celulele de stresul oxidativ şi contribuie la sănătatea pielii şi mai conţine vitamina K, zinc, magneziu şi seleniu. O lingură din acest ulei are cam 120 de Kcal, conform doc.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jon bon jovi salvator jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
restaurant  jpg
durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
1 leon danaila despre cance jpg jpeg
dieta jpg
Nave naziste in Dunare scoase la suprafata din cauza secetei  FOTO AFP (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net