Ceașca de sănătate: 3 plante excelente care alungă stresul și neliniștea din viața noastră: valeriana, sunătoarea, lavanda

Ultima actualizare:

    Valeriana, un remediu excepțional pentru un somn odihnitor Sursa foto: Adevărul.ro
Valeriana, un remediu excepțional pentru un somn odihnitor Sursa foto: Adevărul.ro

Zi de zi, prioritățile cotidiene ne tulbură echilibrul emoțional. Omul modern este mai vulnerabil în faţa stresului general și se confruntă tot mai des cu numeroasele obligații cotidiene: multe griji financiare, eforturi fizice și intelectuale, probleme de familie sau la locul de muncă și … puține ore de odihnă. Din cauza acestor priorități suntem neliniştiţi și triști, iar agitaţia de peste zi ne influenţează orele de odihnă: fie că avem un somn agitat, fie că petrecem nopţi albe în şir.

Din fericire, există leacuri naturale sigure care ne alungă neliniștea

Din fericire, specialiștii au constatat că există leacuri naturale consacrate care alungă momentele de anxietate și de tristețe din viața noastră. De-a lungul timpului, tratamentele cu valeriană, sunătoare, passiflora, lavandă, entă, tei și mușețel au dat rezultate excelente în această privință. 

Valeriana, un remediu excelent pentru  pentru somn

De secole, din Antichitate, valeriana este una dintre cele mai apreciate plante pentru numeroasele sale virtuți terapeutice. Această plantă tratează și vindecă o varietate de boli de la insomnii și migrene până la deficiențe de vedere. Din perioada Antichității, de când i s-au descoperit virtuțile terapeutice și până în secolul nostru, valeriana a rămas în topul plantelor- panaceu răspândite în Europa, în Asia și în Statele Unite ale Americii.

Opinia specialistului

Un cercetător care a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale valerianei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în studiul ”Sănătatea de fiecare zi": ” Studiile recente aduc în atenția  specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la puterea tămăduitoare a acestui panaceu: valeriana.  De fapt, noile descoperiri completează lista recomandărilor clasice. Intern, recomand valeriana într-un spectru larg de afecţiuni: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, anxietate, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene, ameţeli, sughiţ, febră intermitentă, hipertensiune arterială, palpitaţii, boli cronice de piele, balonări sau diaree. Totodată, valeriana este benefică și în tratamentul paraliziilor, tuberculozei și fermentațiilor gastrice.”

Îmbunătățește calitatea somnului

Insomnia este o problemă  de sănătate cu care se confruntă mii de persoane în întreaga lume. Specialiștii au constatat că valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului. Victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii, după un tratament de 21 de zile. În acest caz, se recomandă tinctura de valeriană ( o linguriţă diluată în puţină apă), la ora 19, şi încă o porţie de acest fel înainte de culcare. La fel de eficient este tratamentul cu infuzie, câte patru ceşti pe zi, dintre care ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.

Valeriana face minuni în cazul anxietății

Tratamentul cu valeriană deconectează creierul. În cazul persoanelor care sunt victimele anxietăţii, această plantă-panaceu face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni. Dar tratamentul trebuie continuat, după o pauză de două săptămâni, încă 30 de zile. În acest caz, valeriana se administrează sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.

Cum se prepară, cum se administrează

 Infuzia : Pentru prepararea unei căni de infuzie, folosim o linguriţă de rădăcină  și  25o ml apă clocotită. Planta se infuzează timp de 15 minute. Ceaiul se bea în etape,  în prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoctul : Se prepară din două linguriţe de rădăcină de valeriană care se fierb în 500 ml apă, timp de cinci minute. Ceaiul se consumă călduţ pe parcursul zilei.

Tinctura : O putem procura de la magazinele Plafar și s-o  îngurgităm pe miez de pâine : câte 15 picături, de două sau de trei ori pe zi.

Pulberea:  Valeriana are efecte terapeutice excelente asupra problemelor noastre de sănătate și sub formă de pulbere. Se macină rădăcina plantei uscate în râşniţa de cafea. Totdeauna prima porţie se administrează pe stomacul gol, iar pudra se păstrează într-un borcănel închis ermetic. După 14 zile,  trebuie să măcinăm o altă cantitate de rădăcină, pentru că uleiurile volatile din compoziția plantei îşi pierd puterea terapeutică după două săptămâni.

Sunătoarea, planta sufletului, alungă depresia  

Pe plan mondial, mii de tone de sunătoare se transformă în medicamente, care ţin în frâu bolile secolului: depresia, hipertensiunea arterială, asmul, obezitatea şi îngrăşarea, afecţiuni cauzate de dezechilibrele emoţionale. Zeci de studii şi teste de laborator, efectuate în Germania, demonstrează că sunătoarea, numită și ”planta sufletului” este un tonic pentru echilibrul sufletesc. La aceste concluzii au ajuns cercetătorii germani în urma unui experiment-gigant, efectuat pe 3250 de pacienţi, suferinzi de diverse forme de depresie. La aceleaşi rezultate au ajuns şi alţi cercetători din Statele Unite şi din Anglia. Aşa se explică faptul că, pentru prima dată în istoria medicinei alopate , tratamentul cu sunătoare este recomandat de medici ca adjuvant pentru depresie.

Sunătoarea, un antidepresiv salvator pentru 4 categorii de bolnavi

Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvatoare pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimente negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, rezultate prin pierderea contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.

Cum acționează extractul de sunătoare

Extractul de sunătoare acţionează ca medicamentele antidepresive şi determină scoarţa cerebrală să elibereze neurotransmitatori care induc anumite stări emoţionale, cum ar fi : optimismul, entuziasmul şi  tonusul psihic. Studiile făcute pe pacienţii depresivi care au luat extract de sunătoare şi pulbere de sunătoare au arătat că, după două săptămâni de cură, majoritatea pacienţilor depăsesc starea de astenie şi încep să capete încredere în forţele proprii.

Preparate din sunătoare

Infuzia de sunătoarea :Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de sunătoare se prepară într-o linguriţă de plantă care se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 15 minute.  Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, timp de 21 de zile.  După o pauză de o săptămână, tratamentul poate fi continuat.

Pulberea de sunătoare

Sunătoarea se foloseşte și sub formă de pulbere. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol, la ore fixe:

7, 13, 19 şi 22.

Tinctura de sunătoare-cum o preparăm

La fel de eficientă este şi tinctura de sunătoare, care se prepară (într-un borcan care se închide ermetic) din patru linguriţe de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar sau ţuică de secară de 50 de grade. Se închide borcanul și ingredientele se lasă la macerat la loc călduros. După 12 zile, tinctura se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici. Se foloseşte de patru ori pe zi, câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă. Tratamentul trebuie urmat timp de  30  de zile.

Lavanda, ca plantă medicinală, benefică pentru proprietăţile sedative

Intens folosită în industria cosmetică, levănţica este  apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc  mai ales florile. Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de mare ajutor într-o varietate de boli.

Infuzia  de lavandă combate anxietatea

În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile preparate din lavandă.

Infuzia : cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Să se consume,  zilnic, câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere, așa ne recomandă fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

image
image
image
image
image
image
decoruri paste 3 jpg
elon musk conturat pe fundal albastru Twitter shutterstock 2221703039 jpg
pard din istambul plin de lalele jpg
permise auto jpeg
calendar ortodox 2021 22 martie sfantul sfintit mucenic vasile preotul din ancira png
Prof dr Joseph Dituri Foto Youtube jpg