Ceașca de sănătate: Angelica, o plantă cu efecte miraculoase
Angelica este o plantă cu efecte terapeutice uimitoare și specialiștii din toate timpurile au recomandat-o în tratamentul multor afecțiuni foarte grave. Medicii din vremea Renașterii, de exemplu, numeau această plantă ”Rădăcina Sfntului Spirit” datorită efectelor ei tămăduitoare în tratamentul bolilor grave.
Numele planumele plantei se leagă de o sărbătoare religioasă, de praznicul Sfântului Arhanghel Mihail, deoarece în prpjma preajma acestei zile, planta înflorește. În secolul nostru, Angelica arhangelica este recomandată de specialiști în tratamentul a 90 de afecțiuni.
Terapia cu Angelică indicată în cele mai frecvente boli
Terapia cu Angelică este indicată într-o varietate de boli: afecţiuni ale stomacului însoţite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mâncare, flatulenţe, indigestie, dureri de stomac, tuse, răceală, gripă, bronşită, psoriazis, tromboză.
Compoziţia chimică a plantei explică proprietățile terapeutice
Compoziția chimică complexă a Angelicăi archangelica (iarba îngerilor, antonică şi buciniş, cum i se spune în popor) explică multiplele proprietăţi terapeutice, eficiente în tratamentul afecţiunilor interne grave. Atât rădăcinile, rizomii, cât şi seminţele, frunzele şi tulpinile acestei plante, ocrotită de lege, conţin uleiuri eterice, acizi organici, acizi graşi, taninuri, substanţe amare, glucide, dar și vitamine din complexul B. Ce Ce spun specialiștii despre puterea plantei
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă în studiul” Efectele remarcabile ale plantei Angelica Arhangelica” să cultivăm planta în propria gospodărie şi vom avea o farmacie a casei deschisă non-stop. ”Angelica este eficientă în tratamentul intern a peste 90 de afecţiuni, cum ar fi: rahitismul, tuberculoza, afecţiunile respiratorii, hepatopancreatita, ciroza, ulcerul gastro-duodenal, lipsa poftei de mâncare, oboseala generală, stresul şi depresia.”
Pentru întârzierea procesului de îmbătrâne, fitoterapeutul francez Eric Favre recomandă folosirea uleiului eteric din seminţe, în doze moderate, de câte trei picături pe zi. La fel de eficientă este terapia cu rădăcini de Angelică, mestecate zilnic (câte doi cm). Fitoterapeutul francez consideră că este benefică și folosirea infuziei preparate din tulpinile şi rădăcinile plantei în tratamentul astmului şi în cazuri de epuizare a sistemului nervos. Deosebit de eficient este şi tratamentul cu rădăcini rase şi măcinate de Angelică (câte două linguriţe pe zi), în digestii dificile, în anemii, balonări, aerofagie, bronşită, guturai şi în forme severe de gripă. În acelaşi timp, seminţele folosite la prepararea infuziilor (o linguriţă la o cană cu apă), calmează stările de agitaţie, depresia şi durerile de cap. Se consumă câte două căni pe zi, până la ameliorarea bolii.
Trebuie respectate contraindicaţiile
Preparatele din Angelică sunt contraindicate femeilor gravide şi diabeticilor. De asemenea, trebuie să se evite băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din această plantă, deoarece poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicată.
În toată Europa:
Din tulpinile plantei se prepară băuturi tonice şi relaxante
Rețetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia de angelică, bună pentru astm
Ingrediente: Frunze, flori şi tulpini de Angelică uscate şi măcinate.
Preparare: Se foloseşte o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la o cană cu apă fierbinte. Zilnic, se beau câte două căni, timp de 20 de zile pe lună. Se face o pauză de două săptămâni, după care tratamentul se poate relua, dacă este cazul. Folosită în acest mod, infuzia are un efect dovedit şi în cazuri de epuizare nervoasă.
Lichiorul de Angelică, ca tonic general
Ingrediente: 20 tulpini verzi de angelică, 1 g nucşoară, 10 cuişoare, 1,5 l alcool de 70 grade preparat din fructe, un kg de zahăr şi 500 ml de apă.
Preparare : Tulpinile plantei şi condimentele se pun la macerat în alcoolul de fructe. Separat, se prepară un sirop din zahăr şi apă. După 15 zile se strecoară plantele care s-au macerat şi, în alcoolul rămas, se adaugă siropul. Lichiorul se păstrează la rece, în sticle închise ermetic. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi. Preparatul este un tonic pentru tot organismul.
Vinul de Angelică, bun pentru digestie
Ingrediente: Doi litri de vin de pelin, 5 rădăcini de angelică şi 10 linguri de miere.
Preparare: Ingredientele se macerează în vin la o temperatură de 18 grade, timp de 10 zile. Apoi, vinul se filtrează şi se păstrează în sticle închise ermetic. Din acest vin medicinal se consumă câte o lingură, de trei ori pe zi. Tratamentul are efecte benefice în parazitoze intestinale, în anemii şi în caz de digestie dificilă.