Ceaşca de sănătate. Atenţie la excesele de Paşte! Remedii naturale pentru o digestie fără probleme

Ultima actualizare:

    Meniul de Paşte ne întâmpină cu bunătăţi tradiţionale, greu digerabile. (Fotolia)
Meniul de Paşte ne întâmpină cu bunătăţi tradiţionale, greu digerabile. (Fotolia)

Tulburările digestive, ce apar frecvent după sărbătorile pascale, se tratează cu ceaiuri, cu supă de chimen şi cu compoturi. Meniul de Paşte ne întâmpină cu bunătăţi tradiţionale: carne de miel, ouă şi cozonac. Cu toate acestea, delicioasele preparate, bogate în lipide şi în proteine, sunt greu digerabile.

De 1 Mai şi de Paşte, o mare parte dintre noi trec cu vederea principiile alimentaţiei sănătoase şi cedează tentaţiilor culinare. În condiţiile în care majoritatea preparatelor tradiţionale sunt „grele", deseori apar problemele digestive. „Din farmacia casei nu trebuie să lipsească în această perioadă menta, anasonul, bitterul suedez, afinul şi chimenul. La nevoie, până mergeţi la medic, cu aceste remedii puteţi calma disconfortul digestiv", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie.

Infuziile şi uleiul de mentă sunt foarte indicate în caz de indigestii. Ele combat greţurile, balonarea, durerile de stomac şi de bilă, după numai o zi de tratament.

Chimenul, leac contra balonării

Chimen (Fotolia)
Chimen (Fotolia)

Dacă senzaţia de balonare persistă pentru una sau mai multe zile, o „supă" de chimen cu crutoane este ideală pentru a elimina disconfortul. Seminţele plantei au proprietatea de a reduce presiunea din abdomen.

Dacă aţi scăpat de indigestie, dar greaţa persistă, compotul de mere cu lămâie şi cu busuioc vă scapă de această suferinţă.

Foarte indicat în caz de balonări, arsuri gastrice şi de episoade diareice este ceaiul de anason. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de plantă măcinate la o cană de apă clocotită. După zece minute de infuzare, ceaiul se bea după masă. De asemenea, după ce beţi ceaiul, ungeţi o felie de pâine prăjită cu o linguriţă de ulei de măsline presat la rece şi veţi observa că acest remediu este un excelent pansament gastric.

Reţetele săptămânii

Infuzia de mentă

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de mentă proaspătă sau uscată şi dintr-o cană cu apă. O astfel de infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar o altă cană, după cină.

„Supa" de chimen

Cum se prepară, cum se administrează

Supa se prepară din 500 ml de apă în care se pun trei linguri de chimen şi se lasă să fiarbă 20 de minute la foc potrivit. Leacul se consumă rece.

Compotul care alungă greaţa

Cum se prepară, cum se administrează

Compotul se prepară din trei mere, o lămâie şi un grepfrut. Curăţaţi dructele de coajă, tăiaţi-le cubuleţe şi puneţi-le la fiert în 500 ml de apă. Când fructele sunt fierte, adăugaţi o linguriţă de frunze de busuioc uscat. Lăsaţi compotul să clocotească încă un minut, apoi luaţi vasul de pe foc. Leacul se consumă călduţ, pe parcursul a 10 ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net