Ceașca de sănătate: Băutura preparată din pudra de cacao este un remediu natural pentru o varietate de boli. Noi concluzii ale cercetătorilor

Ultima actualizare:

    În comparație cu cafeau, consumul de cacao nu dă  dependențăSursa foto:lataifas.ro
În comparație cu cafeau, consumul de cacao nu dă dependențăSursa foto:lataifas.ro

De-a lungul secolelor, boabele arborelui de cacao (Theobrama cacao) au fost studiate de cercetătorii din lumea întreagă. Toți specialiștii au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, băutura preparată din pudra de cacao asigură un tonus bun și o stare de spirit optimistă, adică acele calități care sunt garanțiile unei sănătăți ”de fier”.

Când  situațiile imprevizibile alterează starea noastră de sănătate și, în astfel de situații trebuie să găsim soluții pentru a combate aceste evenimente nedorite, o ceașcă de cacao s-a dovedit  un leac extraordinar.

 Primele opinii despre valoarea nutrițională a pudrei de cacao

Despre valoarea nutrițională a pudrei de cacao s-a vorbit prin secolul al XV-lea. “O ceașcă de cacao este suficientă pentru a menține forțele unui soldat pentru o zi întreaga de mers!”. Așa îl informa Hernando Cortez (1485-1547, cuceritorul Mexicului) pe Carol Quintul (1516-1556, regele Spaniei). Atunci conchistadorii spanioli au aflat ce valoare nutritivă ridicată și stimulativă avea delicioasa băutură de cacao și au introdus-o în hrana trupelor.

Cristofor Columb a adus boabele de cacao în Spania

Cristofor Columb a avut meritul că a adus  boabele de cacao în Spania. Băutura de cacao a fost foarte -foarte apreciată de aristocrați și, treptat-treptat, această licoare delicioasă a pătruns în întreaga Europă. Din acea perioadă, susțin cercetătorii din mai multe țări, arborele  de cacao  era considerat  divin, iar cuvântul cacao, în limba aztecilor  înseamnă ” hrana zeilor”.

Pudra de cacao face minuni în viața consumatorilor

Consumată ca aliment de sute de ani, pudra de cacao s-a dovedit  că este un tonic natural care face minuni pentru starea de spirit a persoanelor care nu renunță la această delicatesă. Mai mult, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli. De fapt,  testele de laborator, efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao este bogată în minerale valoroase, precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Concluziile cercetătorilor Universității Washington  din St. Louis

Referitor la valoarea terapeutică a pudrei de cacao, în America  s-a realizat un  studiu elocvent, la care au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste care depășeau 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi din lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu. În acest caz s-a desprins o concluzie foarte important pentru sănătatea consumatorilor:  cacao neîndulcită ține în frâu riscul bolilor de inimă !  Problemele specifice vârstei a treia - combătute de pudra de cacao

Raportul apărut  în prestigioasa publicație ” American Journal of Clinical  Nutrition” menționează concluziile studiului la care au  participat  cele 142  de persoane  cu vârste  care depășeau 70 de ani  și aveau probleme  specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi. Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. În același timp,  participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

Secretele bobului de cacao

Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Cercetătorii americani subliniau și alte efecte ale  consumului de cacao: acesta ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Ciocolata amăruie, benefică pentru afecțiunile cardiace

Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie (care conține un  procent de 70 % cacao) „aspirina dulce” și apreciază efectul pozitiv, antioxidant, al pudrei de cacao, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor.  La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare.

O altă concluzie îmbucurătoare : cacao este o sursă de optimism    

Specialiștii au stabilit că ceașca de ciocolată sau de cacao, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât acceași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca  de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care ne influențează simțurile și  contribuie la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine.

 Cacao ne menține buna dispoziție

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate: ” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao  vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”. 

 Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat

Cercetările realizate în cele mai importante laboratoare din lume au mai evidențiat un aspect pozitiv al boabelor de cacao: Deoarece este foarte bogată în antioxidanţi, pudra de cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao, băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână, iar efectele se vor remarca în scurt timp. 

.Spre deosebire de cafea, ceașca de  cacao nu dă dependența

Totdeauna, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență. 

Ceașca de ciocolată ne prelungește viața

O altă concluzie despre efectul benefic al consumului de ciocolată: statisticile au constatat că  iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Studiile menționează că, deseori, medicii nu prea recomadă consumul de ciocolată  pentru că aceasta are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor. Totuși, dacă este consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.   

Reţetele săptămânii

Ciocolată caldă cu efect antistres 

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 9 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.

Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolata caldă pentru o zi cu program încărcat

Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, 6 linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă  de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus ( 120 calorii), efectul său este  revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
index webp
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net