Ceașca de sănătate: Băuturile preparate din pătrunjel combat 70 de afecțiuni

Ultima actualizare:

    Sucul de pătrunjel alungă stresul
Sucul de pătrunjel alungă stresul

Pătrunjelul menține vigoarea organismului uman de mai bine de 2000 de ani. Miraculoasa plantă a fost adusă și în țara noastră din zona Mării Mediterane. În comparație cu alte zarzavaturi cultivate la noi, pătrunjelul este cea mai îndrăgită plantă folosită ca aliment și ca plantă medicinală care tratează cu succes mai bine de 70 de afecțiuni.

De secole, pătrunjelul era folosit în bucătăria tradițională

 Din vremuri îndepărtate, chiar dacă nu se cunoașteau substanțele active prezente în compoziția pătrunjelului, aromata plantă era folosită în cantități semnificative în bucătăria tradițională. Din frunzele și din rădăcinile plantei se pot prepara băuturi cu valori terapeutice excepționale: ceaiuri, sucuri și chiar  vinuri , licori care ne mențin în formă.  

Ce spun specialiștii despre pătrunjel

Puţine persoane știu că pătrunjelul este o verdeaţă apreciată de specialişti din punct de vedere gastronomic şi terapeutic. „Planta este un remediu incontestabil pentru o varietate de boli de la astenie, anemie, tulburări circulatorii şi până la eliminarea toxinelor din organism, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ” Puterea nebănuită a pătrunjelului”: .«În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 70 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, mai mult fier decât spanacul, provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie. De asemenea, în compoziţia acestui panaceu există complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor". Terapia cu suc de pătrunjel, spun nutriţioniştii europeni, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă.

Pătrunjelul învinge dependența de tutun

Mulți  fumători vor să scape de acest viciu , dar multe încercări repetate n-au o finalitate dorită, deoarece dependenţa de tutun este o ”boală” care nu se lasă doborâtă prea uşor.  În urma unor studii repetate, nutriţioniştii europeni consideră că, în competiţia cu medicamentele, plantele medicinale cum ar fi pătrunjelul, pedicuţa şi sunătoarea sunt remedii care înving acest viciu.  Mai mult, un remediu pe bază de pătrunjel s-a dovedit o alternativă la ispititoarea ţigară şi se administrează între mese. De aceea, nu întâmplător, un remediu  pe bază de pătrunjel a fost denumit ”Stinge" ţigara.  Leacul se prepară din câte două linguriţe de frunze, de seminţe şi de rădăcină de pătrunjel, amestecate în părţi egale şi măcinate. În pulberea obţinută se adaugă apă caldă, până se obţine o pastă. Din acest remediu se administrează zilnic câte trei linguriţe, cu condiția ca preparatul să se consume proaspăt.

Pătrunjelul este un panaceu

În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Frunza de pătrunjel, dar și rădăcina acestuia au efecte calmante dovedite pentru sistemul nervos, ţin sub control alergiile, scad nivelul colesterolului „rău", fiind indicate în hipertensiunea arterială şi în cardiopatie. Nu în ultimul rând, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. La fel ca sucul obținut din frunze, sucul din rădăcină se obține prin presarea acesteia într-un storcător  electric. La 100 g  rădăcină se adaugă 50 ml apă plată  și această cantitate se consumă imediat.

 Sucul din frunze și din rădăcină se combină  cu alte sucuri

 Sucul obținut din frunze de pătrunjel și din rădăcini se poate combina cu suc de mere, de morcov  și  cu o linguriță de suc de lămâie. Specialiștii apreciază că sucul din rădăcină de pătrunjel este un remediu excelent pentru litiazele renale, dar și pentru edemele cauzate de afecțiunile reumatice.  

Preparatele din pătrunjel tratează diverse boli cornice

Preparatele din pătrunjel tratează bolile intestinale, ale oaselor și ale ficatului, dar vindecă și infecțiile. Specialiştii afirmă că cel mai eficient leac cu pătrunjel este sucul proaspăt. Câte 50 ml de suc proaspăt se consumă zilnic, un interval de 15 zile pe lună. Această terapie alungă bolile de lângă noi, fără a avea  efecte secundare.

Sucul din frunze alungă oboseala

Mai ales dimineața, chiar dacă suntem grăbiți, este bine să  mixăm câteva fire de pătrunjel în 100 ml de apă plată . Această băutură trebuie consumată înainte de micul dejun în loc de cafea : este foarte energizantă și ne revigorează pentru o zi întreagă.  

Pătrunjelul combate  excesele bahice

Terapia cu pătrunjel are o acţiune favorabilă în lupta cu viciul exceselor bahice. În acest caz, siropul preparat din întreaga plantă are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului. Un remediu plăcut, uşor de preparat şi de administrat, este siropul de pătrunjel.

Siropul de pătrunjel alungă mahmureala

Cercetătorii au constatat că, după un chef,  ameţelile sunt persistente şi, pentru a-și reveni, victima chefului poate să apeleze la ajutorul unui sirop de pătrunjel. Acesta se obţine din frunzele plantei ( trei linguri şi cojile a două banane. Ingredientele se fierb în 500 ml de apă, timp de cinci minute . Acest remediu se consumă timp de  trei zile la rând.

Infuzia de pătrunjel linişteşte zbaterea muşchilor

În tradiția populară se spune că, atunci când ţi se zbate ochiul sau un muşchi, este un semn rău. În jurul nostru se vorbeşte adesea că aceste spasme sunt semne providenţiale, care ne atenţionează asupra unor întâmplări neplăcute care vor urma. Cercetătorii însă au o altă părere: zbaterea muşchilor are la origine o cauză medicală. În acest caz, este indicată infuzia (preparată dintr-o legătură de pătrunjel la o cană de apă, în care se adaugă cinci picături de ulei de cătină ). Zilnic se administrează câte trei căni pe zi. În acelaşi timp, cu această infuzie se poate face şi un masaj uşor pe zona afectată.

Decoctul de pătrunjel este un tonic pentru copii

Studiile au dovedit că decoctul de pătrunjel este un tonic pentru copii în perioada de creştere. Ceaiul se prepară din 50 g seminţe sau rădăcină de pătrunjel care se fierb într-un litru de apă, timp de cinci minute. Se recomandă câte două căni pe zi, înainte de masă, în tratamentul copiilor în perioada de creştere. Acelaşi remediu este eficient şi în astenie, precum şi în bolile reumatice.

Reţetele săptămânii

Siropul de pătrunjel combate efectele alcoolismului

Un astfel de leac simplu are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului. Ingredientele folosite: 50 g pătrunjel, coaja unei portocale şi a unui grepfruit se fierb într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătatea cantităţii. Conţinutul se îndulceşte cu o lingură de miere la fiecare cană şi se bea pe parcursul zilei. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile , iar după o pauză de şapte zile, terapia  se poate repeta.

Vinul de pătrunjel , un tonic pentru inimă

 Cercetătorii au ajuns la concluzia că  vinul de pătrunjel este un renumit adjuvant în insuficiența cardiacă.

Ingrediente: 30 de fire de pătrunjel,  2 linguri de oțet, un litru de vin de țară, 350 g miere.

Preparare:  Frunzele și tulpinile se toacă mărunt, apoi se stropesc cu oțetul și se adaugă într-un litru de vin de țară. Amestecul se pune într-un vas de sticlă și se lasă la macerat timp de  șapte zile. În acest interval, licoarea se agită de două ori pe zi.  În a opta zi,  peste macerat  se toarnă mierea  și se amestecă bine pentru ca licoarea să se omogenizeze. Vinul se strecoară printr-un tifon dublu și se pătrează în sticle închise ermetic.

Mod de administrare: Zilnic se consumă un păhărel de 30 ml înainte de fiecare masă principală. Licoarea energizează organismul, ușurează digestia și este de folos în afecțiunile cardiace.    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net