Ceașca de sănătate: Beneficiile neștiute ale ceaiului alb
Vin sărbătorile și, după mesele îmbelșugate, este bine să avem la îndemână provizii cu ceai alb. Consumat cu moderație, veți beneficia de aroma rafinată a acestei băuturi aristocrate și de puterea ei calmantă asupra mucoasei gastrice.
În timp, beneficiile consumului de ceai alb se răsfrâng asupra longevității sănătoase și a frumuseții tegumentului. Cine se familiarizează cu această băutură miraculoasă nu va mai renunța la ea niciodată.
Ce spun cercetătorii despre ceaiul alb
Ceaiul alb, obţinut din cele mai tinere frunze ale plantei Camelia Sinensis, își păstrează pe depin proprietățile terapeutice deoarece este mai puțin procesat. De asemenea, prin aroma sa inegalabilă, acest ceai exotic se deosebește de celelalre infuzii obținute din ceaiul verde și ceaiul negru.
”Licoarea aromată de ceai alb luptă eficient cu trecerea ireversibilă a timpului, cu îmbătrânirea prematură. Asupra efectelor sale antioxidante, foarte puternice, s-au pronunţat și specialiştii de la Universitatea Pace din New York. Într-un studiu recent, aceştia au demonstrat că ceaiul alb distruge până la 80 la sută din majoritatea speciilor de virusuri şi de bacterii”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutrție, în studiul ”Cele mai valoroase ceaiuri antioxidante”.
Românii consumă puțin ceai alb
În ţara noastră, acest sortiment de ceai este consumat de puţine persoane. În China însă, există patru varietăţi de ceai alb, cu nume şi cu arome exotice, iar amatorii de băuturi rafinate îşi aleg varietatea preferată, aşa cum românii îşi aleg cafeaua: după aromă şi după gust.
Terapia cu ceai alb ajută la metabolizarea grăsimilor
Terapia cu acest ceai contribuie la scăderea în greutate și ajută la metabolizarea grăsimilor. Consumul consecvent de ceai alb intensifică arderea caloriilor atât de eficientă în curele de slăbire.
Ceaiul alb, un scut pentru sistemul imunitar
Specialiştii au constatat că flavonoizii conţinuţi de frunzele ceaiului alb au capacitatea de a preveni apariţia celulelor canceroase la colon, la sân sau la ficat. În acelați timp, numeroşii antioxidanţi din compoziția ceaiului alb sunt un scut pentru sistemul imunitar.
Infuzia este un tonic cardiac
Consumul de ceai alb este un tonic pentru motorul vieții-inima. Datorită efectului său energizant, specialiștii nu recomandă acest sortiment de ceai persoanelor hipertensive.
Ceaiul alb este eficient și în uz extern
Ceaiul alb este benefic şi în uz extern, fiind adăugat în compoziţia cremelor de subţiere a siluetei. Ca plantă antioxidantă, ceaiul alb combate depozitele ţesutului adipos. De asemenea, adăugat în cremele de faţă, extrasul de ceai alb are efecte remarcabile, deoarece menţine aspectul tânăr al pielii şi elasticitatea acesteia.
Ceaiul alb are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Ceaiul alb, obţinut din cele mai tinere frunze ale plantei Camelia Sinensis, este superior din punct de vedere terapeutic confraţilor săi-ceaiul verde şi ceaiul negru. Fiind foarte puţin procesat, ceaiul alb îşi păstrează pe deplin proprietăţile terapeutice, iar aroma sa este inegalabilă. Un studiu recent realizat de Universitatea Kingston din Marea Britanie demostrează că „aristocratul” ceai alb, odinioară consumat numai de clasele aristocrate din China, are numeroase proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, iar acestea reduc riscul îmbolnăvirii de artrită reumatoidă şi de boli cardiovasculare. În plus, un consum consecvent de ceai alb previne îmbătrânirea precoce asociată cu acţiunea de degradare a colagenului şi elastinei din organism și ține la distanță infecţiile cu stafilococ şi streptococ.
Rețeta săptămânii
Infuzia de ceai alb
Ingrediente: O linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte.
Preparare. Turnați apa fierbinte peste planta uscată. Spre deosebire de celelalte sortimente de ceai, în acest caz variază perioada de infuzare, în funcţie de varietate: Se infuzează 7 minute- ceaiul alb Pai Mu Tan şi 15 minute, varietatea Yin Zhen. Dacă preparaţi ceaiul într-un ceainic cu sită, încălziţi acest recipient, puneţi frunzele pe sită şi după ce se degajă aroma, turnaţi apa fierbinte. Nu depăşiţi perioada de infuzare, pentru că ceaiul devine amar. După perioada de infuzare, scoateţi frunzele din recipient şi amestecaţi bine lichidul, apoi turnaţi-l în ceaşca preferată. Savuraţi ceaiul, consumân-du-l cu înghiţituri mici.