Ceaşca de sănătate: Cele mai eficiente remedii antifumat
Mulţi fumători vor să scape de povara acestui viciu. În teorie este mai uşor, în practică lucrurile se complică…Despre efectele nefaste ale fumatului asupra sănătăţii s-au realizat zeci şi zeci de studii: S-a constatat că fumatul favorizează dezvoltarea unei ateroscleroze coronariene şi numeroase leziuni ateromatoase la nivelul membrelor interioare şi a vaselor cerebrale.
Studiile epidemiologice au mai scos la iveală că mortalitatea datorată cardiopatiei ischemice este mai mare în raport cu consumul de ţigarete, iar riscul unui final tragic este mai mic la fumătorii care au renunţat la acest viciu, în comparaţie cu cei care continuă să fumeze. De asemenea, mortalitatea prin ocluzie coronariană este mai mare la fumătorii care inhalează fumul, dar şi la persoanele care au început să fumeze de la o vârstă fragedă.
În privinţa efectelor cardiace, specialiştii cred că fumatul cu pipa este mai puţin nociv decât cel cu ţigarete. În cazul fumătorilor cu pipa, efectele asupra lipidelor sangvine şi asupra sistemului cardiovascular sunt mai reduse, cu condiţia ca fumul de tutun să nu fie inhalat. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă trei plante celor care vor să scape de efectele tabagismului.
Pedicuţa, pe primul loc în lista „leacurilor” anti-fumat
Pedicuţa (Lycopodium clavatum) denumită în popor barba ursului, laba ursului, muşchi de pământ, piedica găinii, piedica vântului ocupă primul loc pe lista “leacurilor”sigure în terapia antifumat. Părţile aeriene ale pedicuţei conţin 40 de substanţe active : alcaloizi, acizi organici, flavonoizi şi săruri minerale, dintre care amintim: potasiul, zincul, cuprul, aluminiul şi radiul. Specialiştii susţin că planta joacă un rol important în eliminarea toxinelor, îndeosebi după ce fumătorii au renunaţat la acest viciu. În acelaşi timp, planta vine şi în ajutorul suferinzilor de bronşită tabacică şi de edeme asociate bolilor cardiovasculare.
Tratamentul cu infuzie de pedicuţă este eficient într-o varietate de boli de care pot suferi fumătorii : reumatism, artrită, chiar dacă bolnavii prezintă modificări ale articulaţiilor, hemoroizi, constipaţie cronică şi litiaze biliare.
De asemenea, terapia cu pedicuţă reface ficatul persoanelor care au fumat multă vreme. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă fumătorilor care vor să scape cât mai repede de acest viciu să urmeze un tratament cu pulbere de pedicuţă.
Zilnic, fumătorul poate lua câte o jumătate de linguriţă de pulbere, pe care trebuie s-o ţină sub limbă, circa zece minute, după care „leacul”se înghite. După cinci zile de tratament, fumătorul se confruntă cu senzaţia de vomă la fiecare fum pe care-l trage în piept. Astfel, pofta de fumat dispare, treptat.
Dar planta poate fi folosită şi sub formă de tinctură.
Bine de ştiut!
Pedicuţa nu se fierbe niciodată!
Tinctură de pedicuţă
Cum se prepară, cum se administrează
Pentru prepararea tincturii avem nevoie de : 20 g plantă proaspătă, 100 ml alcool de 70 de grade şi 10 ml suc de lămâie. Ingredientele se lasă la macerat timp de 14 zile. Apoi, licoarea se filtrează şi se toarnă în sticluţe colorate, care se sigilează cu un capac etanş. Se administrează câte o linguriţă, de două ori pe zi, diluate într-o ceaşcă de apă rece. Tratamentul durează două săptămâni şi se poate repeta după alte 40 de zile.
Trei-fraţi pătaţi, leac pentru cancerul pulmonar
Trei fraţi pătaţi, plantă denumită ştiinţiic Viola tricolor, cunoscută în popor cu numele de buruiana de nouă daruri sau “doctorul fâneţelor”, este una dintre cele puternice plante detoxifiante din flora medicală mondială. Planta este foarte valoroasă în curele de dezintoxicare a organismului, mai ales după ce fumătorii au renunţat la fumat. În acelaşi timp, planta le uşurează suferinţa bolnavilor de bronşită tabagică şi de edeme asociate bolilor cardiovasculare .Totodată, Trei fraţi pătaţi este o plantă cu efecte medicinale remarcabile în tratamentul a peste 60 de boli, printre care şi cancerul. Studii recente realizate de „Laboratorul de Stat pentru Fitochimie” din Yunnan, China, au dovedit că planta conţine substanţe foarte puternice (ciclotide), cu acţiune citostatică, eficiente în tratamentul acestul flagel. De aceea, mulţi specialişti consideră că viitoarea generaţie de citostatice va fi fabricată pe baza acestor substanţe. În prezent, pentru unele forme de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, gastric şi intestinal se foloseşte cu succes, tratamentul cu pulbere de Trei-fraţi-pătaţi, în cure de câte trei săptămâni ( câte două linguriţe, sublingual pe zi)
Maceratul de Trei fraţi pătaţi
Cum se prepară, cum se administrează
Intern, în curele de detoxifiere, se recomandă maceratul care se prepară din trei linguri de plantă râşnită foarte fin şi un litru de apă plată. Planta se macerează în apă, la temperatura camerei, timp de şapte ore în sezonul rece şi trei ore, în timpul verii. După acest interval, se strecoară. Zilnic se bea această cantitate cu înghiţituti mici, între mese.
Ardeiul iute combate dorinţa de a fuma
Ardeiul iute ( Capsicum annuum) este folosit în tratamentul a peste 60 de afecţiuni. În acelaşi timp, tinctura cu ardei iute s-a dovedit un remediu foarte eficient în curele de dezalcolizare, de combatere a nicotismului şi a cancerului (deoarece stagnează multiplicarea celulelor canceroase). Fitoterapeuţii europeni recomandă tratamentul cu tinctură şi în afecţiunile corzilor vocale afectate de fumat. Tinctura poate fi procurată de la Plafar sau se poate prepara în casă.
Tinctura de ardei iute
Cum se prepară, cum se administrează
Se macină mai mulţi ardei iuţi uscaţi şi, peste pulberea obţinută, se adaugă de cinci ori mai mult alcool de secară. Ingredientele se lasă la macerat timp de 15 zile, după care se filtrează. În funcţie de afecţiune, tinctura se administrează după indicaţia fitoterapeutului sau după recomandarea din prospect.