Ceaşca de sănătate: Chimişirul, un aliat în lupta cu bolile secolului
Plantă ornamentală, folosită adesea şi sub formă de gard viu, chimişirul (Buxus sempervirens) are numeroase denumiri populare: cinşir, cletaică, coacăze, drogoniţe, iedere, lemnul domnului, merişor turcesc, pentru a enumera doar câteva dintre cele mai uzuale.
Din păcate, puţină lume ştie că modestul arbust ornamental are şi efecte terapeutice. Un preparat numit Buxină (după denumirea ştiinţifică a plantei), obţinut din scoarţa arbustului, este recomandat de specialişti pentru întărirea sistemului imunitar .
Exoticul arbust, a cărui înălţime atinge şi 8 m, este totdeauna verde şi se cultivă în grădini ca plantă ornamentală longevivă. În terapeutică însă, se foloseşte rădăcina soiului Buxus herba. În vremuri îndepărtate, în tradiţia populară, chimişirul se administra sub formă de ceai, în asociere cu alte plante sau cu boabe de fasole albă, ca remediu împotriva constipaţiei.
Compoziţia chimică a plantei este complexă: conţine alcaloizi, iar o parte dintre aceste substanţe active au certe proprietăţi cardiotonice. De asemenea, cercetătorii au descoperit că şi frunzele arbustului conţin un alcaloid (Buxenina G2), renumit pentru acţiunea sa inhibitoare asupra celulelor canceroase. Rădăcinile chimişirului sunt folosite ca sudorific, colagog şi ca laxativ. „Planta este un remediu foarte bun pentru bolile severe ale secolului: afecţiuni cardiace, hepatice, gută, dependenţa de droguri şi cancer, precizează Eugen Giugiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Se poate administra sub formă de pulbere, infuzie, decoct şi tinctură”.
Creşte nivelul de energie
În anotimpul rece, când hrana noastră este săracă în vitamine, iar imunitatea este scăzută, tratamentul cu chimişir creşte nivelul de energie şi revigorează organismul.
Previne nevrozele
Infuzia de chimişir previne nevrozele şi o cură cu acest ceai menţine confortul psihic.
Poate înlocui cu succes cafeaua
În acelaşi timp, o ceaşcă cu infuzie, băută la micul dejun, înlocuieşte cu succes cafeluţa de dimineaţă .
Are calităţi antitumorale dovedite
Potrivit unor studii recente, planta are certe calităţi antitumorale. Intern, se recomandă câte o linguriţă de pulbere, de trei ori pe zi, vreme de trei luni. Terapia se poate asocia cu doze mici de bicarbonat de sodiu alimentar (un vârf de cuţit), care neutralizează aciditatea.
Planta tratează dependenţa de droguri
În clinicile din Franţa, chimişirul este pe primul loc în topul remediilor naturiste recomandate în tratamentul persoanelor dependente de droguri. Ca tonic imunitar, planta este indicată şi bolnavilor infectaţi cu HIV.
În caz de constipaţie, se prepară o tinctură din două linguriţe de frunze şi rămurele tocate mărunt, peste care se toarnă 250 ml ţuică tare sau alcool de 90 grade. Se lasă la macerat vreme de şapte zile într-un vas acoperit cu capac. După o săptămână, se strecoară şi se administrează doar o dată pe zi, dimineaţa, câte o linguriţă diluată într-o jumătate de pahar de apă.
Pentru combaterea febrei
Ca şi a cazul constipaţiei se prepară o tinctură din două linguriţe de frunze şi rămurele tocate mărunt, în amestec cu 250 ml de ţuică tare sau cu alcool de 90 grade. De asemenea, se administrează o dată pe zi câte o linguriţă, diluată într-o jumătate de pahar de apă. Aceeaşi reţetă este eficientă şi pentru corectarea Presbiţiei.
În tratamentul reumatismului, decoctul se prepară din 40 g plantă mărunţită şi un litru de apă, iar leacul se fierbe până când lichidul scade la 750 ml. Se îndulceşte după preferinţa bolnavului sau cu miere. Cantitatea se bea în cinci reprize pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale şi de gustări. Remediul ajută şi la combaterea frigurilor şi a constipaţiei.
Reţetele săptămânii
Se administrează sub formă de pulbere
Cum se foloseşte pulberea: Frunzele uscate se macină în râşniţa de cafea şi se cern cu o sită. Se administrează câte o linguriţă de pulbere cu apă, de câte trei ori pe zi în afecţiuni cardiace, cu 15 minute înaintea meselor principale.
Infuzia, eficientă pentru sistemul nervos
Infuzia din chimişir se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită, uscată şi 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi.
Decoctul, eficient în tratamentul afecţiunilor cronice
Decoctul este un aliat în tratamentul afecţiunilor cronice, inhibă dezvoltarea ţesuturilor afectate de ciroza umedă şi de cancer hepatic. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de frunze mărunţite, proaspete sau uscate, care se fierb în 250 ml apă, timp de două minute; se acoperă vasul pentru cinci minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte trei căni pe zi, un interval de o săptămână. După o pauză de zece zile, tratamentul se poate repeta.
Tinctura, combate viruşii şi bacteriile din atmosferă
Îndeosebi, în anotimpul rece, tinctura este o gardă de corp pentru organism. Acest leac se obţine din 300 g de ramuri tinere, uscate şi mărunţite (care se pun la macerat în doi litri de alcool de 30-40 grade, într-un vas închis ermetic). După o perioadă de şapte zile, lichidul se strecoară şi se pune în recipienţi de culoare închisă. Zilnic se consumă câte o linguriţă diluată cu apă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale.