Ceaşca de sănătate / Cura cu lămâie îmbunătăţeşte calitatea vieţii

Ultima actualizare:

    Lămâia poate fi folosită în tratamentul a peste 140 de afecţiuni. (Foto: Shutterstock)
Lămâia poate fi folosită în tratamentul a peste 140 de afecţiuni. (Foto: Shutterstock)

Vedetă de necontestat în toate anotimpurile, lămâia ascunde neaşteptate calităţi terapeutice şi poate fi folosită în tratamentul a peste 140 de afecţiuni.

Pentru aplicaţiile medicinale, se folosesc fructele, florile şi frunzele, din care se prepară decoct, infuzie, extracte, sucuri şi ulei volatil.

De ce sunt bune lămâile?

Substanţele active importante din compoziţia lămâii : vitaminele (B1, B2, PP şi mai ales C), mineralele ( potasiu, magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier, cupru şi mangan), uleiul volatil, limonina, pectinele, flavonoidele ( prezente în coaja fructului), lipidele, glucidele, împreună ajută organismul în lupta cu boli grave printre care : afecţiunile cardiace, renale, hepatice, circulatorii, guta, ascita, tuberculoza, reumatismul şi migrena.

În studiile de specialitate, lămâia este apreciată ca fiind un panaceu, ce tratează frecvent afecţiunile hepatice şi biliare, infecţiile respiratorii, obezitatea, hipertensiunea, scorbutul, ateroscleroza, zona zoster, melena şi o serie de inflamaţii interne. O cură cu lămâi poate fi urmată la intervale diferite de timp, în funcţie de adaptarea progresivă a organismului.

Lămâia, protectoarea ficatului

„Cura cu lămâi este o terapie care a dat rezultate foarte bune în afecţiunile frecvente ale ficatului (hepatite cronice, dischinezii biliare, litiază biliară) şi nu numai. Această cură cu suc de lămâie este de mare ajutor într-un regim pentru hepatici, deoarece contribuie la detoxifierea ficatului. Pe lângă tratamentul şi regimul recomandate de medicul curant, sucul de lămâie are o acţiune bactericidă şi antiseptică generală. Activând globulele albe, sucul de lămâie întăreşte imunitatea bolnavului hepatic", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie , cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Prejudecată

Anumite persoane consideră că fructele acide sunt nutrimente nefaste pentru sănătatea lor, capabile să contribuie la demineralizare sau la creşterea acidităţii în organism. Aceste prejudecăţi sunt rodul unei dezinformări pentru că lucrurile stau cu totul altfel: lămâia, spun nutriţioniştii, este un remineralizant autentic.

Perioada de adaptare

Înainte de a începe cura, în perioada de adaptare, specialiştii recomandă persoanelor care vor să urmeze o astfel de terapie să consume o băutură diuretică , care se prepară astfel: o lămâie se taie în rondele; acestea se pun într-un castron cu apă clocotită, în care se adaugă o linguriţă de maghiran. Licoarea se lasă la macerat toată noaptea, iar dimineaţa se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Cum se face cura

În prima zi, bea sucul unei lămâi, a doua zi-de la două lămâi şi continuă în acest mod până în a 7-a zi de tratament. Din a 8-a zi, continuă cura în sens invers: bea sucul de la 8 lămâi şi termină în prima zi când trebuie să consumi sucul unei singure lămâi. Pe parcursul acestei cure nu consuma miere. De asemenea, trebuie să optezi pentru mâncare naturală-multe salate, fructe proaspete, sucuri de crudităţi. Consumă orez, paste integrale, mâncare preparată în casă. Sucul de lămâie poţi să-l adaugi în salatele de legume. Evită produsele cu conservanţi, dulciurile şi carnea roşie. Sunt mai multe reţete care folosesc cura cu lămâi timp de 12 şi chiar 16 zile.

simeon stalpnicul png

Beneficii

Cura cu lămâi reglează concentraţia de zahăr din sânge, dar şi metabolismul grăsimilor. De asemenea, stimulează secreţia sucurilor gastrice, purifică sângele şi activează secreţia bilei.

Acidul citric din pulpa fructului reglează şi impulsionează metabolismul celular.

S-a constatat că, pe parcursul acestei cure, apetitul se reglează de la sine. În cazul persoanelor supraponderale, efectele curei se observă la un interval de şase-şapte zile.

O alternativă

Există şi o altă modalitate de a urma cura cu suc de lămâie : În prima săptămână se consumă câte trei lămâi pe zi,iar în a doua săptămână, doza zilnică este de şase lămâi.

Lămâia, duşmanul scorbutului

Dintre remediile care au învins în timp boli foarte grave, lămâia este considerată duşmanul scorbutului, o afecţiune gravă care a făcut multe victime, decenii la rând.

Fiecare alege tratamentul pe care-l suportă

Cine a urmat un astfel de tratament, este bine să consume zilnic sucul a două lămâi în salate şi în citronade, un interval de zece zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net