Ceașca de sănătate. Două plante cu un grad de eficientă foarte ridicat: lemnul dulce și lăptuca cu flori galbene
Lemnul dulce are un grad de eficientă ridicat fiind considerat o plantă a vieții bună pentru toate bolile.
Prin infuzare, o linguriță de frunze opărite cu 200 ml apa rezultă un ceai care combate cu succes nevralgiile sau durerile de piept. Planta vindecă de asemenea astmul, tusea, durerile de spate dar și stările de isterie.
Când este macerată în vin, 4 lingurițe de frunze și ramuri tinere + 500 ml vin natural, planta are un efect diuretic, purgativ și calmant în cazul gutei.
Atunci când este ars, lemnul Domnului alungă șerpii iar frunzele trecute prin foc vindecă rănile. Folosit că băutură (o linguriță de frunze și ramuri tinere, zdrobite sau opărite cu 200 ml apa) s-a constat că distruge viermii intestinali. Mai mult, când este fiert în apa cu miez de pâine și gutuie, aplicat pe zonele bolnave, vindecă durerea sau inflamația ochilor.Combinat cu grăsime, lemnul Domnului contribuie la extragerea din piele a așchiilor și a spinilor.
Lăptuca cu flori galbene, diuretic și digestiv
Lăptuca cu flori galbene era o hrană de bază în mânăstiri. Știți de ce este apreciată această plantă? Lăptucă este considerară un medicament digestiv, diuretic și antitusiv.
Când este consumată cu miere, planta ajută la dispariția petelor de pe piele și a pistruilor de pe față. Semințele plantei amestecate cu vin se foloseau pentru vindecarea rănilor grave.
Când este amestecată cu seu de vită și folosită pentru frecție, planta are efect de îndepărtarea vânătăilor.
Frunzele sau semințele plantei cu flori galbene folosite la asezonarea mâncărurilor le oferă acestora un gust foarte plăcut .
Medicii antichității, dar și ținerii poeți considerau că adăugarea acesteia în cantitate mai mare stimulează jovialitatea, starea de confort psihic și îndeamnă la împăcarea cu dușmanul.