Ceașca de sănătate: Măcrișul, un remediu special pentru regenerarea ficatului
Măcrișul, o plantă perenă cultivată pentru gustul său acrișor și răcoritor, are un conținut scăzut de calorii, este bogată în vitamine (în special A, B și C), în fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu, acid folic și alți fitonutrienți. Planta, care este apreciată chiar din Antichitate pentru proprietățile sale: diuretice, depurative, antiinfecțioase, laxative și antiscorbutice, este răspândită pe tot globul, mai ales în zonele cu climă temperată. Din păcate, deși are numeroase beneficii pentru sănătate, în prezent, în multe zone din țara noastră măcrișul este dat uitării.
Măcrișul previne o varietate de boli
Datorită conţinutului său de acid oxalic, măcrişul are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşitei. (Numai dacă se consumă în stare crudă, în cantități foarte, foarte mari, măcrișul poate fi fatal, deoarece acidul oxalic din compoziția sa scade timpul de coagulare al sângelui și provoacă hipocalcemie).. ”Totodată, planta care emană sănătate, contribuie la stablizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului, ajută la prevenirea bolilor de inimă, reglează sistemului digestiv, îmbunătăţește memoria, ajută la păstrarea sănătăţii vederii și la eliminarea toxinelor din organism. Infuzia de măcriș este recomandată în curele de primăvară pentru fortificarea organismului,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție în ”Cartea sănătății noastre”.
Beneficiile măcrişului în tratamentele naturiste:
1.Tratează problemele digestive
Consumat sub formă de infuzie, măcrișul reglează activitatea tractului gastrointestinal. Planta are efecte benefice și atunci când ne confruntăm cu afecțiuni digestive precum diareea, balonarea sau constipația.
2.Ajută la la prevenirea bolilor de inimă
Măcrișul ajută la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, datorită conţinutului bogat în substanțe active: vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu, magneziu, precum şi fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină, care atribuie plantei puternice proprietăţi antioxidante.
3. Măcrișul este un remediu special pentru regenerarea hepatică
Măcrișul este un remediu renumit pentru regenerarea hepatică și în cazul ficatului gras. În medicina populară, este folosit un remediu preparat din pulberea rădăcinii uscate de măcriș, măcinată în râșnița electrică. Din această pulbere, jumătate de linguriță se ține sub limbă timp de 10 minute, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Apoi, pulberea se înghite cu apă. Această cură trebuie respectată până la refacerea ficatului ( așa cum precizează medical currant). Mai mult, cura cu pulbere de măcriș revigorează tot organismul, fiind benefică în intoxicații, dar și în hepatitele virale B și C.
4.Măcrișul echilibrează tensiunea
Fiind bogat în potasiu, substanță esențială pentru menținerea sănătății, măcrișul contribuie la stabilizarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului de clorofilă, planta ajută la oxigenarea vaselor de sânge, reduce nivelul colesterolului rău și previne îngroșarea arterelor. Astfel, măcrișul îmbunătățește activitatea întregului sistem cardiovascular.
Rețetele săptămânii
1.Infuzie de măcriș
Cum se prepară, cum se administrează
O cană de infuzie de măcriș se prepară dintr-o lingură de frunze de măcriș și o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 8 minute , apoi se strecoară și se bea. Doza zilnică este de 1-2 căni.
2.Decoctul din rădăcină de măcriș
Cum se prepară, cum se administrează
Se ia o rădăcină de măcriș, se curăță și se rade pe răzătoare sau se taie rondele subțiri: La un litru de apă se adaugă 25 g de rădăcină și se fierbe timp de 8-10 minute, apoi se strecoară și se bea încet, cu înghițituri mici. Sunt recomandate cel mult 2 căni de decoct de rădăcină de măcriș pe zi.
Măcrișul sub formă de infuzie sau decoct este contraindicat gravidelor, persoanelor care suferă de reumatism și boli de rinichi. De asemenea măcrișul nu trebuie administrat în cantitate mare și nu trebuie să depășească doza zilnică de 100 g.