Ceașca de sănătate: Roinița, planta miraculoasă care ne protejează memoria și tratează zeci de boli
Numeroasele obligații cotidiene: griji financiare, eforturi fizice și intelectuale, probleme de familie sau de serviciu influențează sănătatea omului modern. Zi de zi, acesta este tot mai vulnerabil în fața stresului .
Ce trebuie să știm despre roiniță, planta care ne menține în formă
Cercetătorii apreciază că, dintre leacurile cu efecte miraculoase asupra organismului, roinița ocupă un loc de frunte. Apreciată încă din antichitate datorită proprietăților terapeutice deosebite, roinița (cunoscută în popor sub diverse denumiri printre care : melisa, buruiana stupului, busuiocul stupului, iarba albinelor, alămâița) a fost menționată în documentele lor medicinale de Plinius și Discoride care susțineau cât de valoroasă este planta în uz intern și extern. De exemplu, pentru uz extern, cei doi corifei ai antichității recomandau compresele din frunze de roiniță înmuiate în vin , aplicate apoi pe rănile provocate de mușcăturile veninoase și înțepăturile de scorpion. De asemenea, merită să reținem și faptul că în Evul Mediu, medicul elvețian Paracelsius recomanda roinița în tratamentul bolilor de inimă.
Opinia specialistului
Despre puterea terapeutică a roiniței, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție menționează în ”Cartea sănătății noastre”:
”Intern, planta se utilizează ca adjuvant în stări de nervozitate, stres și anxietate. De asemenea, roinița are efecte favorabile în atacurile de panică, în depresie, în insomnie, tulburări de memorie și în nevroze cardiace. Pentru cei care au probleme digestive, recomand tratamentul cu roiniță în afecţiuni gastro-intestinale pe fond nervos, în meteorism, colite cronice, enterocolite, colici gastro-duodenale și dischinezii biliare. În același timp, de proprietățile terapeutice ale roiniței consider că pot beneficia și persoanele care se confruntă cu : anorexia, cu vărsăturile, ulcerul gastro-intestinal, durerile de cap, migrenele, vertijul (ameţeala), cu grețurile, boala Alzheimer și herpesul”.
Cum se prepară, cum se administrează roinița
Infuzia de roiniță
Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă care se adaugă în 250 ml de apă clocotită. Planta se menține în apa clocotită timp de 15 minute la temperatura camerei; apoi leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni pe zi , cu 30 de minute înainte de masă.
Roinița, sub formă de pulbere
Roinița se macină fin cu o râşniţă electrică. Se recomandă câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu apă.
Maceratul la rece
Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură cu plantă care se adaugă în 250 ml de apă rece. Macerarea durează timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se recomandă 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 minute înainte de mese.