Ceașca de sănătate: Rubarba, un fruct plin de calciu
Puține persoane cunosc beneficiile acestui aliment. Fructul de rubarbă conține o cantitate apreciabilă de calciu, de 348 mg mai mult decât o cană de lapte. Calciul din rubarbă este valoros pentru că ajută să avem oase puternice și dinți sănătoși.
Ruburba se aseamănă cu țelină, dar are frunzele mai late și radăcinile sale roz sunt mult mai subțiri. Este puțin amară, dar poate fi îndulcită cu miere sau combinată cu fructe dulci, cu căpșune sau zmeură, de exemplu. Calciul din rubarbă este valoros pentru că previne apariția osteoporozei.
De asemenea rubarbă menține tensiunea arterială normală și contribuie la bună funcționare a inimii. Doar rădăcină acestui fruct este comestibilă. Specialiștii ne avertizează să nu mâncăm frunzele plantei pentru că ele conțin acid oxalic, o substanță foarte toxică.
O cană de rubarbă asigură bărbaților și femeilor înainte de menopauză 1/3 din necesarul zilnic de calciu. Totodată s-a constatat că rubarba previne apariția diferitelor forme de cancer, inclusive cel rectal.
Dietă cu rubarbă este o alternativă excelentă pentru persoanele care manifestă intoleranță la lactoză.
Pentru a-I păstra calitățile de aliment sănătos, specialiștii ne recomanda să folosim cantități cât mai mici de îndulcitor și să nu o sufocăm cu multe grăsimi.