Ceașca de sănătate: să consumăm cacao, ”hrana zeilor''


    Pudra de cacao prelungește viațaSursa foto: Arhiva Click
Pudra de cacao prelungește viațaSursa foto: Arhiva Click

Din vremuri îndepărtate, Theobrama cacao (arborele de cacao) botezat așa de savantul Carl von Lime, este cartea de vizită a miraculosului arbore care, în limba greacă înseamnă ”hrana zeilor”. Este un fapt dovedit că un tonus bun și o stare de spirit optimistă sunt garanțiile unei sănătăți ”de fier”.

Dar, cum să procedăm pentru ca, totdeauna, să  fim propriul nostru stăpân, iar  starea noastră de spirit să nu fie alterată de  situații imprevizibile? Cercetătorii din lumea întreagă au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase.

Pudra de cacao, consumată mai ales ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni menţinând în formă persoanele sănătoase. Totodată, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.

Pudra de cacao, un izvor de substanțe active

Cacao  conține cantități importante de minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Cacao, o băutură ideală în anotimpul rece

O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacao este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.Consumatorii de cacao, un risc redus de probleme cardiovasculareLa un studiu elocvent, realizat în America au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu.   Bobul de cacao are proprietăți puternic antioxidante

Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Cacao menține buna dispoziție

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate:” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao  vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.  

 Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat

Fiind foarte bogată în antioxidanţi, cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Crema aceasta se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână.  

Spre deosebire de cafea, ceașca de cacao nu dă dependență

Specialiștii au stabilit că ceașca de cacao sau de ciocolată, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât aceeași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca  de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care  ne influențează simțurile, contribuind la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine. Mai mult, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată, fierbinte băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, cacao și ciocolata nu dă dependență. 

Ciocolata ne prelungește viața

Statisticile au constatat că  iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Chiar dacă medicii  nu prea recomadă consumul de ciocolată, datorită faptului că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor, consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.   

Ciocolata alungă virușii

Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.  

Cacao conține flavonoide, substanțe cu proprietăți antioxidante

Ciocolata în forma actuală a apărut în anul 1875, în Elvetia, iar elvețienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată, urmați de englezi.  

Datorită proprietăţilor anticoagulante, ciocolata este numită uneori “aspirina dulce”. Ciocolata are efect cardioprotector când  are un conţinut de minimum 70% cacao. În acest caz,  ciocolata este sursă bună de flavonoide, substanţe renumite pentru proprietăţile antioxidante. Cercetările au dovedit că flavonoidele previn ateroscleroza și împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine.  Totodată,  s-a demonstrat, că flavonoidele din cacao previn îmbătrînirea precoce şi chiar cancerul.

Concluzii încurajatoare

Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau  vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând  în American Journal of Clinical Nutrition.În același timp,  participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

 Reţetele săptămânii

Ciocolată caldă antistres 

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 3 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.  Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolată caldă cu 120 calorii

Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei  linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă  de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus, efectul său este  revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat. 

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
razvan danciu razboinic survivor romania 2023 jpg
nunta insta jpg
cub claudia patrascanu png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
FotoJet jpg
Shauna Rae și iubitul jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg