Ceașca de sănătate: Salvia, o plantă miraculoasă, cu numeroase proprietăți tămăduitoare
Salvia, acest condiment aromat, folosit de gospodine în diferite preparate culinare, este un remediu naturist foarte eficient în tratarea a numeroase afecțiuni.
Salvia, cunoscută în popor sub numele de jaleş bun, şerlai, jai sau salcâm boieresc, este una dintre cele mai folosite plante de pe mapamond. De-a lungul timpului, salvia și-a căpătat renumele de panaceu care dăruieşte viaţă lungă consumatorilor.
Terapeuţii cred că denumirea salviei (Salvia officinalis) provine din latinescul „salvere"care înseamnă a salva. Puterea terapeutică a plantei se datorează compușilor caracteristici -substanţe active care se regăsesc în compoziţia sa: uleiul volatil, taninurile, azotatul de potasiu şi substanţele extrogene. Totodată, în frunzele proaspete, salvia depozitează cantităţi semnificative de vitamine benefice sănătății: A, C şi B1.
Efectele preparatelor din salvie
În studiul ”Sănătate cu ajutorul Salviei”, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă folosirea salviei în tratamentul a numeroase afecţiuni interne şi externe: gută, diabet, abcese dentare, dischinezii biliare, refacerea tonusului psihic, atacuri de apoplexie, transpiraţii exagerate, fiind eficientă și pentru frumuseţe.
Preparatele din salvie: infuzia, decoctul, vinul, pulberea, tinctura, oţetul şi uleiul esenţial au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice şi depurative, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Salvia este un dezinfectant al căilor respiratorii
Salvia este bogată în subtanţe active cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. De aceea, infuzia de salvie vine în ajutorul persoanelor cu infecţii şi inflamaţii respiratorii, intestinale şi genito-urinare. În același timp, decoctul de salvie calmează tusea, desfundă nasul şi ameliorează durerile de gât. Totodată, substanţele active din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, calmează durerile musculare şi grăbesc eliminarea secreţiilor bronşice, simptome specifice gripei.
Specialiștii recomandă salvia persoanelor suprasolicitate intelectual
La recomandarea specialiştilor, salvia poate fi folosită ca un medicament natural pentru revigorarea memoriei pe tot parcursul vieţii. În această privinţă, o serie de studii recente au confirmat observaţiile medicinei populare: salvia îmbunătăţeşte tonusul psihic, stimulează puterea de concentrare şi de memorare, fiind foarte utilă persoanelor suprasolicitate intelectual. S-a constatat că tulburările neurologice se calmează cu pulbere de salvie. Totodată, tinctura de salvie stimulează activitatea cerebrală și hormonală, fiind benefică în tratamentul afecțiunilor caracteristice vârstei a treia.
Este bine să știm!
- Salvia este contraindicată femeilor care alăptează, deoarece reduce şi chiar opreşte lactaţia.
- O cană cu infuzie băută dimineaţa, înainte de micul dejun, previne transpiraţia!
- De asemenea, preparatele din salvie nu se recomandă persoanelor bolnave de epilepsie.
- Când sunt administrate riguros, remediile de salvie confirmă proverbul: "Salvia salvează şi vindecă !"
- Pentru a ameliora gustul infuziei şi decoctului, trebuie să adăugăm în aceste băuturi puţin suc de citrice.
Preparatele din salvie
Cum se prepară, cum se administrează
- Infuzia. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită. După 10 minute, ceaiul se strecoară şi se bea neîndulcit. Zilnic, se consumă câte două căni.
- Decoctul. Se prepară din două linguriţe rase de plantă uscată, fierte timp de cinci minute, în 250 ml de apă. Această cantitate se bea, în etape, pe parcursul unei zile.
- Oţetul de salvie. Se prepară din salvia de câmp astfel: se umple o sticlă cu florile acestei specii de salvie, iar deasupra se toarnă oţet de casă, încât florile să fie acoperite de lichid. Sticla trebuie să stea la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile; apoi strecurăm lichidul şi-l păstrăm la rece, în sticle închise la culoare. Cu acest oţet asezonăm salatele de crudităţi.
- Pulberea. Planta bine uscată se mărunţeşte şi se macină în râşniţa de cafea. Se macină doar o cantitate de plantă care să fie consumată timp de 14 zile ( pentru păstrarea efectelor terapeutice) şi se păstrează în locuri răcoroase, în recipiente care se închid ermetic. După aceea, se prepară altă cantitate de pulbere. Pentru un efect rapid de revigorare a memoriei, se consumă câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de o lună. După o pauză de trei săptămâni, tratamentul se poate repeta.
- Tinctura. Se poate procura de la Plafar şi de la magazinele naturiste, dar se poate prepara şi în casă astfel: într-un borcan de sticlă se pun 20 linguri de pulbere de salvie, peste care se adaugă 500 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Se închide borcanul și se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. Apoi, licoarea se filtrează și se toarnă în sticluţe care se închid ermetic și se păstrează în locuri întunecoase şi răcoroase. Tinctura obținută are un termen de valabilitate de doi ani de la data de recoltare a plantei. După mesele principale, sau după sfatul specialistului, se administrează câte o lingură de tinctură.
- Vinul de salvie. Într-un litru de vin natural alb se amestecă 100 g frunze de salvie şi se lasă la macerat timp de opt-zece zile, apoi se filtrează. Zilnic, se consumă câte patru linguri, după mesele principale. După zece zile de tratament, oboseala cronică dispare.
- Uleiul esenţial de salvie. Are proprietăţi antiseptice, anticelulitice, antivirale şi cicatrizante, fiind recomandat în ameliorarea multor probleme de sănătate: afecţiuni virale, artrită, transpiraţii excesive, afte bucale. Acest aliat al sănătăţii, ce poate fi procurat de la Plafar, are numeroase beneficii
Uleiul de salvie reușește să îmbunătățească activitatea sistemului digestiv și previne balonarea, crampele abdominale sau indigestia. Acest ulei are efecte beneficile și la nivelul sistemului circulator. Astfel, acesta contribuie la accelerarea metabolismului. De aceea, uleiul de salvie ajută la buna circulație a sângelui. Uleiul de salvie are proprietăți antiseptice și antimicrobiene și contribuie la tratarea rănilor, prevenind și apariția infecțiilor. Uleiul de salvie este un liat important în lupta împotriva stresului. Trebuie amestecat cu 4-5 picături de ulei esențial de portocale și aplicat, prin masaj discret ,la nivelul tâmplelor. Această terapie relaxează organismul și oferă o stare de bine.