Ceașca de sănătate: Semințele de coriadru reglează valorile colesterolului

Ultima actualizare:

    Acest condiment are proprietăți terapeutice și poate fi folosit sub formă de ceaiuri sau de sirop Sursa foto: Adevărul.ro
Acest condiment are proprietăți terapeutice și poate fi folosit sub formă de ceaiuri sau de sirop Sursa foto: Adevărul.ro

Coriandrul, o plantă descoperită cu mai bine de 2000 de ani în urmă, nu trebuie să lipsească din farmacia verde a oricărei gospodării. Datorită popularităţii de care se bucură în India şi în multe ţări asiatice, planta a fost adoptată şi de ţările europene.

”Acţiunea sa complexă asupra sănătăţii organismului se datorează conţinutului bogat în aminoacizi (şapte tipuri), în uleiuri esenţiale (11 feluri), în vitamine (mai ales A şi C), dar şi în minerale, precum fosforul. Ca şi alte ierburi aromatice, coriandrul ascunde numeroase surprise: Planta calmează crampele abdominale, previne balonările sau diareea, favorizând secreţia biliară. Acizii conţinuţi, printre care cel linoleic, cel oleic, ascorbic sau stearic, ajută suferindul să aibă o tensiune arterială mai mică şi să normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rău. Câteva boabe mestecate în gură împrospătează respiraţia şi au un rol antimicrobian", susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Coriandrul ne protejează sănătatea”.

Substanțele conținute de coriandru previn uzura ochilor

Substanţele conţinute de plantă previn uzura ochilor. În acelaşi timp, pentru că această plantă-medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejează ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.

Are proprierăţi antiinflamatorii

Ca iarbă aromatică, coriandrul ascunde numeroase surprize plăcute. Proprietăţile sale antiinflamatorii îl recomandă în tratarea afecţiunilor reumatice, a bolilor de rinichi şi a anemiilor.

Eficient în lupta cu agenţii patogeni

Studiile efectuate recent dovedesc cât de eficiente sunt soluţiile concentrate, care conţin coriandru, în bătălia cu agenţii patogeni cum ar fi: escheria coli (vinovată de apariţia infecţiilor urinare şi digestive), salmonela şi stafilococul auriu. Cercetătoii de la Universitatea Beira din Portugalia au constatat că mulţi dintre agenţii patogeni au fost distruşi de soluţiile care conţin cantităţi modeste de ulei de coriandru (numai 1,6 % sau şi mai puţin).

Combate astenia şi epuizarea nervoasă

Coriandrul este tonic şi stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient şi în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene şi de astenie. Mai mult, condimentul este apreciat ca un stimulent al circulaţiei periferice şi ca un renumit afrodiziac. În acest caz, din vremuri îndepărtate, coriandrul a fost numit „iarba fericirii în cuplu". Nu în ultimul rând, coriandrul este o sursă de bioflavonoide, utile în tratamentul hemoroizilor şi varicelor.

Scade riscul apariţiei cancerului

Mai multe studii efectuate pe animale au scos în evidenţă faptul că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru măcinate, în acea zi, au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compoziţia acestui condiment a demonstrat că este un adjuvant eficient în cancerul ficatului.

Mod de adminstrare: Sirop de coriandru

Se prepară din 20 de fire cu frunze și tije care se fierb timp de 5 minute în 2 litri de apă. Apoi se strcoară și în infuzie se adaugă 1 kg de zahăr. Când siropul fierbe, se adaugă zeama unei lămâi. Siropul trebuie să mai firbă 5 minute. Se toarnă călduț în vase de sticlă. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
liviu dragnea jpg
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net