Ceaşca de sănătate: Stânjenelul, o plantă care ţine sub control o mulţime de boli

Ultima actualizare:

    Stânjenel
Stânjenel

Despre stânjenel, floarea superbă de culoare albastră sau violet, fitoterapeuţii europeni susţin că este un remediu de excepţie care ţine sub control o varietate de boli. Superba floare pe care o întâlnim în grădini, în parcuri chiar şi în ghivecele de pe terase este un leac mai puţin cunoscut.

La prepararea remediilor se folosesc florile, ajunse la maturitate, dar şi rizomii uscaţi, transformaţi în pulbere cu ajutorul râşniţei de cafea. Un tratament susţinut cu această plantă poate să trateze şi să vindece afecţiuni hepatice, digestive şi boli de piele. Stânjenelul folosit în tratamentele naturiste se deosebeşte de stânjenelul sălbatic. Planta are o înălţime de o jumătate de metru, iar tulpina este împodobită cu patru-şase frunze  şi cu flori albastre sau violet care se  grupează în tufe.

Frumuseţea florilor de stânjenel o putem admira vara şi toamna. Florile pot fi folosite ca remediu naturist, dar rădăcina de stânjenel este cea mai utilă în tratarea multor boli, fiind un leac renumit, recomandat de  terapeuţi de-a lungul secolelor pentru acnee şi pentru  eczeme. Remediile cu rădăcini de stânjenei erau cunoscute şi de vechii amerindieni, care le foloseau pentru efectele vomitive şi laxative şi pentru vindecarea rănilor.

Tratamentul are efect antiseptic, cicatrizant şi expectorant  Ca remediu naturist, stânjenelul acţionează într-un timp relativ scurt, datorită compoziţiei sale chimice. Planta conţine ulei eteric cu miros de viorele, esteri, glucozide, amidon, săruri minerale şi mucilagii. Aceste substanţe active îi conferă plantei un efect antispastic, expectorant, cicatrizant şi diuretic. Unul dintre cele mai eficiente tratamente cu stânjenei este vinul cu rizomi.  Remediul a fost testat în timp în cazul multor boli pentru care nu existau alte tratamente alternative.

Elimină lichidul de ascită

De secole, în medicina populară, rizomii de iris se fierbeau în vin de ţară sau în apă de izvor. Fiertura era indicată bolnavilor de ascită, iar în urma acestui tratament, bolnavul scăpa de povara acestui lichid, iar ficatul era eliberat de toxine.  

Beneficii pentru bolnavii de psoriazis

Ca tratament adjuvant, vinul de stânjenei a dat rezultate foarte bune în cumplita boală de psoriazis.

Decoctul rece are efect calmant şi expectorant

Tratamentul cu decoct preparat la rece  este de mare ajutor în tratarea multor boli. Rizomii se spală foarte bine când sunt scoşi din pământ, se curăţă de rădăcinile subţiri şi se pun la uscat. Ca plantă medicinală, rizomii sunt foarte eficienţi în tratarea tusei, pentru efectul expectorant şi emolient. De asemenea, acest leac este indicat în tratarea  afecţiunilor respiratorii şi ca apă de gură, datorită efectului antiseptic.

Cicatrizează rapid rănile deschiseRizomul stânjenelului are puteri vindecătoare. O principală recomandare fitoterapeutică a stânjenelului este de natură dermatologică, deoarece vindecă ulceraţii ale pielii, răni, arsuri, bătături, pecingine şi favusul, o pilomicoză contagioasă a pielii. Pentru acestea afecţiuni dermatologice se foloseşte sucul de rizom proaspăt. În schimb, frunzele proaspete şi presate se aplică pe răni cutanate şi pe ulceraţii.

Reţetele săptămânii

Vinul de stânjenei

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Doi litri de vin alb de ţară şi 300 g rizomi bine uscaţi şi fărâmiţaţi  

Preparare: Rizomii se lasă la macerat în vin timp de zece zile.  După aceea, licoarea se strecoară printr-un tifon şi se depozitează în sticle mici, păstrându-se într-un loc întunecat şi rece. Se administrează o dată pe zi, 50 ml vin de stânjenel, după masa de prânz. Tratamentul trebuie urmat timp de 30 de zile şi poate fi reluat din două în două luni.

Vinul este indicat în : erupţii cutanate, în eczeme şi în psoriazis, ca tratament adjuvant. Totodată, acest tratament s-a dovedit eficient în tratarea constipaţiei asociată cu probleme hepatice.

Decoctul  rece  

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: O jumătate de linguriţă de rizom pisat şi 150 ml apă de izvor sau apă plară rece.

Preparare: Rizomul se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când decoctul se strecoară.  Pe stomacul gol, cu 10 minute înainte de micul dejun, se administrează o linguriţă de decoct. Pe parcursul zilei, se îngurgitează cinci linguriţe, înainte de  fiecare masă.  Tratamentul trebuie urmat timp de şapte zile şi se poate repeta după şase săptămâni.     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net