Ceaşca de sănătate: Strugurele-Elixirul tinereţii

Ultima actualizare:

    Află beneficiile strugurilor
Află beneficiile strugurilor

Fiind foarte bogat în substanţe antioxidante, strugurele este cunoscut ca un fruct al tinereţii. De aceea, pe bună dreptate, deliciosul fruct face parte din topul leacurilor revitalizante.

Orice cură cu preparate din struguri are efecte impresionante asupra organelor vitale din organismul nostru. Totodată, sucul strugurilor, cunoscut şi sub numele de “sânge vegetal”, este un tonic recunoscut pentru  buna funcţionare a motorul vieţii: inima.

Cercetările ştiinţifice legate de consumul strugurilor au scos la iveală că acest fruct poate trata o gamă impresionantă de afecţiuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menţionează că, din timpuri îndepărtate, strugurele a fost considerat un remediu recunoscut de medicina acelor timpuri şi un aliment foarte important pentru hrana omului. Iniţial, viţa de vie s-a găsit în stare sălbatică pe malurile Mării Negre şi Mării Caspice, iar de aici s-a răspândit şi în alte ţări din Europa : în Grecia, în Franţa şi în Italia. Părintele medicinei, Hipocrate, eruditul Pliniu cel Bătrân (autorul preţiosului volum “Istoria Naturală”), ca şi alţi oameni de ştiinţă din acele timpuri, recomandau strugurele ca un medicament care tratează cu succes frigurile şi angina. În acelaşi timp, romanii apreciau savurosul fruct pentru puterea sa de dezintoxicare a organismului.

Strugurii  -delicatesă şi medicament

Seminţele strugurelui sunt pline de săruri minerale şi de oligoelemente (calciu, fosfor, potasiu magneziu, fier şi siliciu).  Boabele dulci şi cărnoase  sunt bogate în zaharuri şi în vitamine: C, A, PP, K şi complexul B. Coaja strugurilor roşii, în special, conţine un antioxidant foarte puternic, o sursă naturală benefică pentru creşterea  longevităţii.

Este vorba despre resveratrolul, o substanţă considerată un elixir, mai ales pentru femei, deoarece tratează hipoplazia mamară (insuficienta dezvoltare a sânilor), cancerul de sân, tumorile maligne, infertilitatea, încetinind în mod  considerabil procesul de îmbătrânire. Tot resveratrolul ajută la normalizarea circulaţiei sângelui, scade nivelul colesterolului rău şi-l creşte pe cel bun. Strugurele este foarte hrănitor, având o valoare calorică destul de mare (900 kcal/1 kg). De asemenea, deliciosul fruct hidratează organismul deoarece conţine multă apă (73 la sută) şi alte substanţe active (celuloză, acid citric, monozaharide şi pectină).

Pectina, substanţă prezentă în coaja strugurelui

Această substanţă prezentă în coaja fructului, bogată în fibre, este folosită pentru însănătoşirea florei intestinale. Cercetările au dovedit că există o legătură dovedită între pectina din coaja fructului şi protecţia împotriva dezvoltării unor forme de cancer.     

Polifenolii combat radicalii liberi şi protejează pielea 

În seminţele de strugure există polifenoli. Dintr-o tonă de seminţe de strugure se obţine numai un kilogram de polifenoli, antioxidanţi care combat radicalii liberi, de zece mii de ori mai activi în comparaţie cu vitamina E. Polifenolii menţin tinereţea pielii şi luptă cu îmbătrânirea acesteia.

Vinul roşu şi paradoxul francez

Vinul roşu este o sursă naturală de resveratrol. Puţine persoane ştiu că această substanţă susţine explicaţia  medicală cunoscută cu denumirea  “paradoxul francez” Este un fapt recunoscut pe întregul mapamond : francezii sunt cei care se pot lăuda că deţin cel mai sănătos sistem cardiovascular din lume, cu toate că preferinţele lor culinare se îndreaptă spre alimentele bogate în grăsimi. Francezii beau vin roşu la fiecare masă, dar mănâncă alimente proaspete, în cantităţi mici; mai mult, ei nu renunţă la desert. Tot resveratrolul mai susţine şi o altă explicaţie medicală: franţuzoaicele care consumă un pahar de vin roşu pe zi nu-şi arată vârsta, sunt mai suple şi îmbătrânesc mult mai târziu, în comparaţie cu femeile din alte ţări europene, spun specialiştii.

Cura cu preparate din strugure tratează zeci de boli

Cura cu preparate din strugure s-a dovedit eficientă în tratamentul a mai bine de 90 de boli: afecţiuni cardiovasculare (în acest caz controlează nivelul colesterolului şi-l împiedică să se depună în artere), afecţiuni pulmonare, renale, hepatice, edeme, enterite, febră şi obezitate. Pe lângă consumul propriu-zis, strugurele are efect vindecător când este valorificat sub formă de infuzie, de suc, de must sau de vin. 

Cura cu suc de struguri  are efecte sedative

Sucul se obţine prin stoarcerea boabelor, după ce au fost spălate foarte bine. Cura poate dura trei-patru zile, fără să se consume alte alimente.  Zilnic, se consumă câte 300-400 ml de suc. Un pahar cu suc de struguri, băut seara, cu 30 de minute înainte de culcare, este un somnifer foarte bun. Vitamina B din compoziţia boabelor de strugure are efecte sedative şi calmante.  

Cura cu must indicată în boli cronice   

Cura de must contribuie la detoxifierea organismului şi la revigorarea acestuia. Mustul este o băutură naturală energizantă, tonică, un remediu indicat în tratamentul multor afecţiuni: anemie,  tuberculoză, hepatite cronice, cistite şi în enterocolite, pentru a enumera doar o parte dintre bolile în care se recomandă  această cură revigorantă.    

Mustul, un remediu pentru oboseala psihică

De asemenea, terapia cu must este binevenită şi în cazul intelectualilor care desfăşoară o activitate profesională susţinută, un interval mai mare de timp. În astfel de cazuri, cura va dura timp de o lună şi trebuie să înceapă cu o cantitate de 50 ml de must pe zi. Apoi, doza creşte treptat, până la 500 ml pe zi. În funcţie de  afecţiune, doza zilnică de must poate fi recomandată de terapeut.

Bine de ştiut!

Mustul nu este indicat însă bolnavilor de diabet şi nici conducătorilor auto în timp ce şofează.

Reţetele săptămânii

Infuzia de strugure, bună pentru litiaza renală

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de struguri combinată se obţine din 200 g de struguri şi din aceeaşi cantitate de fructe de strugurii- ursului.  Cele două ingrediente se fierb în  750 ml de apă, timp de zece minute, după care licoarea se strecoară. Toată cantitatea se consumă în şase-şapte prize pe zi. Această infuzie este indicată în tratamentul litiazei renale, iar durata tratamentului o stabileşte specialistul.  

Decoctul previne diareea

Cum se prepară, cum se administrează

Decoctul se prepară din 200 g de struguri care se fierb în 600 ml de apă, timp de 15 minute. După ce se răceşte, ceaiul se trecoară şi se bea pe parcursul zilei, fiind un leac care previne diareea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net