Ceașca de sănătate: Sunătoarea, planta care ține în frâu bolile acestui secol

Ultima actualizare:

    Terapeuții din numeroase țări au constatat că sunătoarea tratează 80 de afecțiuniSursa foto: Adevărul.ro
Terapeuții din numeroase țări au constatat că sunătoarea tratează 80 de afecțiuniSursa foto: Adevărul.ro

În renumitele biblioteci ale Vaticanului, într-un tratat de specialitate, Claudius Galenus, ultimul medic de seamă al Antichităţii (considerat un precursor al medicinei şi farmacologiei moderne), a prezentat sunătoarea ca fiind „o plantă extraordinară, un leac eficient pentru o mulţime de boli.”

Mii de tone de sunătoare se transformă în medicamente

Anual, pe plan mondial, mii de tone de sunătoare se transformă în medicamente, care ţin în frâu bolile secolului: depresia, hipertensiunea arterială, astmul, îngrășarea și obezitatea, afecţiuni cauzate de dezechilibrele emoţionale.

Sunătoarea este un tonic pentru echilibrul sufletesc

Zeci de studii şi teste de laborator, efectuate în Germania, demonstrează că sunătoarea este un tonic pentru echilibrul sufletesc. Cercetătorii germani au ajuns la această concluzie  în urma unui experiment-gigant, efectuat pe 3250 de pacienţi, suferinzi de diverse forme de depresie.

Tratamentul cu sunătoare, adjuvant pentru depresie

La aceleaşi rezultate au ajuns şi alţi cercetători din Statele Unite şi din Anglia. Aşa se explică faptul că, pentru prima dată în istoria medicinei alopate, tratamentul cu sunătoare este  recomandat de medici, ca adjuvant, pentru depresie.

Sunătorea este un remediu pentru 80 de afecțiuni

Fitoterapeuţii din mai multe ţări , care au studiat îndeaproape efectele plantei, au ajuns la concluzia că atât intern, cât şi extern, pojarniţa, aşa cum i se mai spune plantei în popor, este un remediu dovedit pentru mai bine de 80 de afecţiuni, începând cu cele hepatice şi până la  bolile respiratorii. Din aceste motive întemeiate, sunătoarea trebuie folosită cu încredere nu numai pentru efectul antidepresiv.

Sunătoarea, un leac modern

În compoziţia plantei au fost identificaţi 15 compuşi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, rutina, uleiul volatil, substanţe active care atribuie plantei puteri vindecătoare pentru numărul impresionant de boli pe care le tratează. Planta are proprietăţi sedative, antiseptice, cicatrizante, antiinflamatore, vasodilatatoare, remineralizante şi cicatrizante.

Antidepresiv recunoscut

Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvatoare pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimente negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, rezultate prin pierderea contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.

Tratează obezitatea

Terapia pentru obezitate şi îngrăşare pe fond emoţional urmăreşte atât pierderea câtorva kilograme, care se depun în timpul crizelor afective, dar şi din cauza stilului de viaţă.

Infuzia combinată de sunătoare combate obezitatea

Obezitatea poate fi combătută cu ajutorul infuziei combinate de sunătoare. Aceasta se prepară din  patru linguri de sunătoare mărunțită care se lasă la macerat, timp de opt ore, într-un litru de apă.  Preparatul se filtrează şi se lasă deoparte. După aceea, planta rămasă după filtrare se fierbe într-o jumătate de litru de apă, timp de cinci minute. După ce se răceşte, ceaiul se filtrează. În final, cele două extracte se amestecă; infuzia obţinută se bea în mai multe reprize, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Acest tratament antistres contribuie la echilibrarea metabolismului şi la combaterea obezităţii.  

Protejează ficatul

Pentru hepatita cronică şi acută, sunătoarea este de un real folos, deoarece protejează ficatul de procesele distructive. Pentru aceste afecţiuni se recomandă, de asemenea,  infuzia combinată de sunătoare: În acest caz, se bea  câte un litru pe zi, în cure de câte patru săptămâni, urmate de o pauză de trei săptămâni.

Tinctura de sunătoare asigură un somn de calitate

Specialiştii au urmărit modul în care influenţează sunătoarea somnul. În insomnie este foarte eficientă tinctura de sunătoare, care creşte producţia de melatonină, hormonul ce stimulează somnul profund, fără vise. Tinctura se ia de trei ori pe zi, iar ultimele doze se administrează la orele 19 şi 22. 

De folos, când se renunţă la fumat

Infuzia combinată de sunătoare le vine în ajutor și persoanelor care și-au propus să renunțe la fumat, dar tratamentul trebuie urmat vreme de şase săptămâni.  În acest caz, zilnic se consumă câte un litru de infuzie.

Atenţie la contraindicaţii

Preparatele cu sunătoare au şi contraindicaţii.  Cea mai importantă contraindicație trebuie respectată de persoanele care folosesc medicamente de sinteză contra : depresiei, insomniei, anxietăţii, epilepsiei şi contra infecţiei cu HIV.

Alergia la sunătoare apare sub formă de dureri gastrice şi de erupţii cutanate. De aceea, o perioadă, preparatul din sunătoare, indicat de terapeut, se  administrează în cantităţi foarte mici-o zecime din doza normală. Apoi, cantitatea creşte progresiv, aşa cum recomandă specialistul.

Bine de ştiut

Efectele tratamentului cu sunătoare se menţin multă vreme, fără ca acesta să dea dependenţă.   

Cum se prepară, cum se administrează

Sunătoarea se foloseşte sub formă de pulbere, de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă la ore fixe: 7, 13, 19 şi 22.

La fel de eficientă este şi tinctura de sunătoare, care se prepară (într-un borcan care se închide ermetic) din patru linguriţe de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar sau ţuică de secară de 50 de grade. Se închide borcanul şi se lasă la macerat la loc călduros. După 12 zile,  tinctura se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici. Se foloseşte de patru ori pe zi, câte o linguriţă diluată în puţină apă. Tratamentul trebuie urmat timp de o lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net