Ceaşca de sănătate: Ţintaura face curăţenie generală în organism


    Ţintaura
Ţintaura

Ţintaura ( Centarium erythraea) este o plantă erbacee care creşte spontan prin fâneţe, poieni, la marginea pădurilor din zona de câmpie până la cea alpină. Denumirea latinească s-a păstrat de la legenda centaurului Chiron care, se spune, că şi-a vindecat rănile folosind această plantă.

Unele dintre denumirile populare ale ţintaurei redau proprietăţile plantei :fierea pământului pentru că este foarte amară, iarba de friguri deoarece  scade febra, iarba începătoare de sânge pentru că reface şi detoxifică sângele. În scop terapeutic, specialiştii recomandă să se folosească părţile aeriene înflorite ale ţintaurei care se recoltează în perioada de înflorire, în lunile iulie, august şi septembrie, iar preparatul principal care se obţine din flori este infuzia. .

„Ţintaura este un depurativ major care face curăţenie generală în organism. În acest scop, se recomandă un tratament cu ţintaură sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură. O astfel de cură ajută organismul să se revigoreze după boli grave şi să se remineralizeze, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ţintaura reglează metabolismul

Infuzia, dar şi terapia cu pulbere sau cu tinctură (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de masă) are efecte şi în procesul de reglare a metabolismului şi de aceea este utilă contra obezităţii. Terapia trebuie urmată timp de trei luni şi se asociază cu dietă şi cu mişcare.

Combate febra

În accesele de febră, indiferent de cauza care le produce (fie că este cauzată de viroze sau de afecţiuni digestive), preparatele pe bază de ţintaură au efect sudorific, datorat substanţelor amare conţinute de plantă, substanţe care reglează temperatura corpului.

De aceea, unii cercetători recomandă ţintaura ca un înlocuitor eficient al cojii arborelui de chinină.

Remediu natural pentru probleme hepatice 

În afecţiunile hepatice, planta s-a dovedit foarte eficientă în fazele incipiente, deoarece previne  răspândirea virusurilor şi încetineşte foarte mult ritmul de evoluţie a bolii. În cazurile avansate de hepatită, când apar deja modificari structurale la nivelul ficatului, infuzia de ţintaura se foloseşte în amestec cu iarba de anghinare, în proporţii egale .

Pentru Hepatita virală de tip A, B, C specialiştii recomandă câte patru linguriţe de pulbere de ţintaură de trei ori pe zi, în cure de o lună.  După zece zile de pauză, tratamentul se poate repeta.

În acelaşi timp, ţintaura este un remediu natural în cazul dischineziilor biliare. În acest caz, o cură de trei săptămâni cu tinctură (câte o linguriţă diluată în puţină apă, administrată înaintea meselor principale) ajută la eliminarea normală a bilei.

Eficientă în infecţii respiratorii

Ţintaura are efecte miraculoase în cazul infecţiilor respiratorii acute: în cazul infecţiei gripale reduce febra, calmează treptat durerile musculare, calmează durerile de cap şi stimulează apetitul alimentar. De asemenea, combate stările de moleşeală şi de apatie care apar în timpul bolii, ajutând organismul şi psihicul să lupte eficient împotriva gripei. În infecţiile respiratorii, se administrează tinctura, câte o jumatate de linguriţă de 6-8 ori pe zi.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia

Se prepară dintr-o lingură de plantă uscată şi mărunţită şi 200 ml de apă fierbinte. După zece minute de infuzare, ceaiul se strecoară şi se consumă pe parcursul unei zile.

Tinctura

Se prepară prin macerarea a şase linguriţe de plantă în 200 ml de alcool de 70 de grade, timp de 7 zile. Soluţia obţinută se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte zece picături de două ori pe zi-dimineaţa şi seara.  

Siropul  

Se macerează două linguriţe de flori în 50 ml de apă (un sfert de pahar), timp de 10 ore, apoi se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute în 100 ml de apă şi, după ce s-a răcit, acest extract se toarnă peste primul macerat. În final, în soluţia obţinută  se adaugă 750 mg de miere. Acest sirop este indicat de terapeuţi copiilor (câte 3 linguriţe pe zi) şi adulţilor (câte 5 linguriţe pe zi).

Contraindicaţii şi prudenţă

Ţintaura este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece  produce contracţii uterine. De asemenea, este contraindicată în doze mari (mai mult de două grame pe zi) persoanelor foarte slăbite. În acest caz, efectul tonic amar foarte puternic al plantei este greu de suportat de organismele devitalizate.Totodată, se administrează cu multă prudenţă şi în timpul crizelor biliare;  în acest caz, tratamentul poate produce contracţii ale musculaturii netede şi poate agrava durerile, spun specialiştii.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
caine covid carantina china foto twitter jpg
filme de craciun
Ivana Knoll FOTO Instagram png
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
image
image
image
image
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
infidelitate 0 jpeg
concediul de odihnă