Ceaşca de sănătate: Ţintaura face curăţenie generală în organism

Ultima actualizare:

    Ţintaura
Ţintaura

Ţintaura ( Centarium erythraea) este o plantă erbacee care creşte spontan prin fâneţe, poieni, la marginea pădurilor din zona de câmpie până la cea alpină. Denumirea latinească s-a păstrat de la legenda centaurului Chiron care, se spune, că şi-a vindecat rănile folosind această plantă.

Unele dintre denumirile populare ale ţintaurei redau proprietăţile plantei :fierea pământului pentru că este foarte amară, iarba de friguri deoarece  scade febra, iarba începătoare de sânge pentru că reface şi detoxifică sângele. În scop terapeutic, specialiştii recomandă să se folosească părţile aeriene înflorite ale ţintaurei care se recoltează în perioada de înflorire, în lunile iulie, august şi septembrie, iar preparatul principal care se obţine din flori este infuzia. .

„Ţintaura este un depurativ major care face curăţenie generală în organism. În acest scop, se recomandă un tratament cu ţintaură sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură. O astfel de cură ajută organismul să se revigoreze după boli grave şi să se remineralizeze, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ţintaura reglează metabolismul

Infuzia, dar şi terapia cu pulbere sau cu tinctură (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de masă) are efecte şi în procesul de reglare a metabolismului şi de aceea este utilă contra obezităţii. Terapia trebuie urmată timp de trei luni şi se asociază cu dietă şi cu mişcare.

Combate febra

În accesele de febră, indiferent de cauza care le produce (fie că este cauzată de viroze sau de afecţiuni digestive), preparatele pe bază de ţintaură au efect sudorific, datorat substanţelor amare conţinute de plantă, substanţe care reglează temperatura corpului.

De aceea, unii cercetători recomandă ţintaura ca un înlocuitor eficient al cojii arborelui de chinină.

Remediu natural pentru probleme hepatice 

În afecţiunile hepatice, planta s-a dovedit foarte eficientă în fazele incipiente, deoarece previne  răspândirea virusurilor şi încetineşte foarte mult ritmul de evoluţie a bolii. În cazurile avansate de hepatită, când apar deja modificari structurale la nivelul ficatului, infuzia de ţintaura se foloseşte în amestec cu iarba de anghinare, în proporţii egale .

Pentru Hepatita virală de tip A, B, C specialiştii recomandă câte patru linguriţe de pulbere de ţintaură de trei ori pe zi, în cure de o lună.  După zece zile de pauză, tratamentul se poate repeta.

În acelaşi timp, ţintaura este un remediu natural în cazul dischineziilor biliare. În acest caz, o cură de trei săptămâni cu tinctură (câte o linguriţă diluată în puţină apă, administrată înaintea meselor principale) ajută la eliminarea normală a bilei.

Eficientă în infecţii respiratorii

Ţintaura are efecte miraculoase în cazul infecţiilor respiratorii acute: în cazul infecţiei gripale reduce febra, calmează treptat durerile musculare, calmează durerile de cap şi stimulează apetitul alimentar. De asemenea, combate stările de moleşeală şi de apatie care apar în timpul bolii, ajutând organismul şi psihicul să lupte eficient împotriva gripei. În infecţiile respiratorii, se administrează tinctura, câte o jumatate de linguriţă de 6-8 ori pe zi.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia

Se prepară dintr-o lingură de plantă uscată şi mărunţită şi 200 ml de apă fierbinte. După zece minute de infuzare, ceaiul se strecoară şi se consumă pe parcursul unei zile.

Tinctura

Se prepară prin macerarea a şase linguriţe de plantă în 200 ml de alcool de 70 de grade, timp de 7 zile. Soluţia obţinută se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte zece picături de două ori pe zi-dimineaţa şi seara.  

Siropul  

Se macerează două linguriţe de flori în 50 ml de apă (un sfert de pahar), timp de 10 ore, apoi se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute în 100 ml de apă şi, după ce s-a răcit, acest extract se toarnă peste primul macerat. În final, în soluţia obţinută  se adaugă 750 mg de miere. Acest sirop este indicat de terapeuţi copiilor (câte 3 linguriţe pe zi) şi adulţilor (câte 5 linguriţe pe zi).

Contraindicaţii şi prudenţă

Ţintaura este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece  produce contracţii uterine. De asemenea, este contraindicată în doze mari (mai mult de două grame pe zi) persoanelor foarte slăbite. În acest caz, efectul tonic amar foarte puternic al plantei este greu de suportat de organismele devitalizate.Totodată, se administrează cu multă prudenţă şi în timpul crizelor biliare;  în acest caz, tratamentul poate produce contracţii ale musculaturii netede şi poate agrava durerile, spun specialiştii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net