Ceaşca de sănătate: Top 3 plante pentru cumplitele dureri de cap

Ultima actualizare:

Deseori, la persoanele care se confruntă frecvent cu astfel de dureri cronice, simptomul acesta stresant se poate manifesta timp de trei chiar patru zile şi se poate repeta periodic, toată viaţa. Bolnavii cronici au încercat numeroase tratamente cu medicamente, ca să scape de starea aceea dezagrabilă de durere şi de greaţă, când se declanşează migrena, de care nu ştie când scapă de ea.

În multe cazuri, terapiile cu plante dau rezultate foarte bune. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în astfel de cazuri un tratament cu plante.

Rozmarinul, iasomia, roiniţa, muşeţelul şi zmeura sunt analgezice naturale, care pot calma simptomele durerilor de cap, oricare ar fi cauzele care stau la originea lor: oboseală, stres, febră, exces de cafea, de alcool sau un curent de aer rece.

Rozmarinul, un tonic pentru sistemul nervos

Rozmarinul (Rosmarinus officinalia) este o plantă aromatică inclusă în topul remediilor naturiste. Folosită intern, planta acţionează mai ales asupra digestiei, asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandå rozmarinul pentru efectele sale benefice asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea de a stabiliza emoţiile.

De aceea, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante cunoscute de medicina naturii.În plus, terapia cu rozmarin contribuie la evacuarea bilei, stimulează secreţia gastrică , reduce balonările, trateazå frigiditatea şi impotenţa (în egală măsură) şi creşte tonusul psihic.

Mod de folosire :

Infuzia este benefică în toate afecţiunile majore şi se prepară dintr-o lingurişă de plantă şi 250 ml apă. După 10 minute, înfuzia se strecoară. Pentru migrene se consumå două-trei ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere.

Roiniţa, un excelent calmant nervos

Avicena spunea că Roiniţa (Melissa officinalis), această plantă iubită de albine (în limba greacă melissa înseamnă albină) este un elixir al tinereţii pentru că relaxează, revigorează şi înveseleşte inima.

Roiniţa este un excelent calmant nervos, fiind recomandată de specialişti şi în calmarea durerilor de cap care se datorează suprasolicitărilor care apar pe fondul suprasolicitărilor , tulburărilor digestive şi insomniei.

Studii recente ale specialiştilor francezi şi americani au scos în evidenţă şi alte proprietăţi importante ale roiniţei: planta are efecte antispastice şi sedative. De-a lungul timpului, la consumatorii perseverenţi de roiniţă, efectul a fost peste aşteptări.

Din acest motiv, specialiştii asociază folosirea roiniţei cu limpezirea memoriei şi cu longevitatea. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă infuzia de roiniţă drept un remediu pentru tratarea bolilor de origine nervoasă, precum : nevroze cardiace, manifestate prin palpitaţii, depresii cauzate de stres, dureri de cap şi indigestii pe fond nervos. Din roiniţă se prepară infuzie, decoct, tinctură, ulei şi lichior de roiniţă.

Această licoare combate stările depresive, anxietatea, ameţelile, durerile de cap şi crizele de apoplexie.

Lichior de roiniţă

Ingrediente: 1 litru de alcool de secară, 30 g roiniţă proaspătă, 80 g coaje de lămâie, o linguriţă de angelică ( de la pladar).

Preparare: Ingredientele se pun la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoară lichidul şi se adaugă 40 g de scorţişoară, 10 g nucşoară, 4 cuişoare, 25 seminţe de coriandru. Se lasă la macerat încă cinci zile după care lichiorul se strecoară. După ce se „învecheşte", timp de şapte zile, se consumă câte un păhărel pe zi, înaintea meselor principale.

Infuzia de zmeur, eficientă previne migrena

De la zmeur, un arbust cunoscut în popor şi sub numele de rug, sunt folosite nu numai delicioasele şi aromatele fructe, ci şi frunzele şi mugurii, consideraţi de fitoterapeuţii europeni un progesteron natural, care acţionează ca un reglator al activităţii ovarelor.

Efectele terapeutice ale zmeurului au fost remarcate chiar din Antichitate, când erau recomandate pentru eliminarea toxinelor, a calculilor biliari şi renali, pentru buna funcţionare a sistemului respirator şi a organelor digestive. În timp, infuzia de zmeur s-a dovedit un remediu foarte eficient pentru combaterea migrenelor.

Când apar primele semne care anticipează o sâcâitoare durere de cap, este binevenit un ceai preparat din această plantă

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din cinci linguriţe de frunze uscate şi mărunţite de zmeur şi un litru de apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de 15 minute , apoi se strecoară. Această cantitate se administrează fracţionat, înaintea meselor principale. Pentru a avea un gust mult mai plăcut, în fiecare ceaşcă de infuzie se adaugă miere de tei sau de salcâm şi suc de lămâie, după gust.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net