Cel mic sforăie? Iată ce ai de făcut!

Ultima actualizare:

    Cele mai frecvente cauze care declanşează sforăitul sunt reprezentate de infecţii respiratorii
Cele mai frecvente cauze care declanşează sforăitul sunt reprezentate de infecţii respiratorii

Sforăitul la copii este adesea o fază trecătoare, alteori sunt necesare investigaţii şi tratament adecvat. Medicul specialist ORL Livia Onu ne spune când sforăitul poate fi considerat ceva normal şi când devine un motiv serios de îngrijorare? Citeşte mai multe în numărul de ianuarie al revistei Click! Sănătate!

Ştiai că, în medie, 1 din 10 copii sforăie? Doctorul sugerează că acest fapt nu indică, în mod obligatoriu, o problemă. Însă trebuie spus că sforăitul care necesită o atenţie deosebită determină o calitate slabă a somnului şi afectează comportamentul copilului din timpul zilei. Este bine de ştiut că mulţi părinţi nu asociază semnele apărute ziua cu somnul cu probleme.

Cum apare

Sforăitul este un zgomot manifestat când copilul inspiră, însă aerul care circulă între nas sau gură şi plămâni întâmpină blocaje la nivelul căilor respiratorii, cum se întâmplă în cazul deviaţiei de sept sau a prezenţei polipilor. De aceea, se produce o vibraţie a ţesuturilor şi structurilor din gură şi gât. Dacă zgomotul îi împiedică pe ceilalţi să doarmă, ar putea fi o problemă serioasă, care trebuie investigată de un specialist în somnologie.

Cele mai întâlnite cauze

La cei mici, sforăitul poate părea ceva amuzant, iar copiii pot fi descrişi ca fiind şi mai drăgălaşi când „torc“, dar lucrurile trebuie privite cu multă seriozitate. Este posibil ca acesta să fie un semn al unei afecţiuni de somn importante, care necesită tratament eficient. Cele mai frecvente cauze care declanşează sforăitul sunt reprezentate de infecţii respiratorii, alergii, hipertrofia vegetaţiilor adenoide şi a amigdalelor, astm, deviaţie de sept nazal şi sindrom de apnee obstructivă în somn (SASO).

Ce este de făcut

Dacă cel mic obişnuieşte să sforăie noaptea, prima măsură pe care apropiaţii trebuie să o ia este să îl supravegheze şi să-lobserve atât noaptea, cât mai ales ziua. În funcţie de cauze, pot fi recomandate mai multe soluţii, şi anume: îndepărtarea posibililor alergeni, prescrierea unui tratament pentru alergie sau congestie sino-nazală, îndepărtarea adenoizilor sau a amigdalelor prin adenoidec--tomie sau amigdalectomie, consultul unui specialist al somnului pentru identificarea unei posibile apnee în somn obstructive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
candidati jpg
nose cover  jpg
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
vot anulat sosoaca  jpg
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net